PRESENETLJIVO ODKRITJE

Testenine, riž in krompir, pripravljeni na ta način, so najbolj zdravi (in najmanj redijo)

Strokovnjaki so ugotovili, da lahko s preprostim trikom spremenimo sestavo ogljikovih hidratov, kot so testenine, riž in krompir, da postanejo bolj zdravi za uživanje.
Fotografija: Bi novo odkritje znanstvenikov lahko pomenilo, da bomo testenine od zdaj pripralvjali drugače? Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bi novo odkritje znanstvenikov lahko pomenilo, da bomo testenine od zdaj pripralvjali drugače? Foto: Shutterstock

Že leta poslušamo, da enostavni ogljikovi hidrati niso najbolj zdrava hrana in da jih je bolje zamenjati za kompleksne ogljikove hidrate, ki vsebujejo več vlaknin. To pa zato, ker te naše telo prebavlja dlje, kar pomeni, da smo po njih siti dalj časa in ne posegamo po prigrizkih, prav tako pa ne povzročijo nenadnega dviga glukoze v krvi, na kar morajo biti še posebej pozorni diabetiki. 

Enostavni ogljikovi hidrati, med katere spadajo testenine iz bele moke, beli riž, krompir in beli kruh, imajo za razliko od kompleksnih ogljikovih hidratov visok glikemični indeks, saj jih naš organizem nemudoma prebavi in shrani v zaloge preprostih sladkorjev, s tem pa se raven glukoze v krvi hitro dvigne.

Strokovnjaki so celo ugotovili, da je ta reakcija po uživanju sveže kuhanih enostavnih ogljikovih hidratov skoraj enaka pitju sladkih pijač, zaradi česar je izredno pomembno, da testenine, riž in krompir uživamo v kombinaciji z beljakovinami, maščobami in vlakninami, ki se presnavljajo dlje in tako upočasnijo absorpcijo sladkorja v kri. 

Škrob v testeninah iz bele moke, belem rižu in krompirju se med kuhanjem tako razgradi, da ga naše telo hitro prebavi in pretvori v sladkor, po njih pa postanemo kmalu spet lačni. Foto: Shutterstock
Škrob v testeninah iz bele moke, belem rižu in krompirju se med kuhanjem tako razgradi, da ga naše telo hitro prebavi in pretvori v sladkor, po njih pa postanemo kmalu spet lačni. Foto: Shutterstock

Kaj se zgodi, ko testenine, riž ali krompir ohladimo? 

Obstaja pa tudi drugi način, kako upočasniti prebavo enostavnih ogljikovih hidratov, in tega strokovnjaki poznajo že nekaj desetletji. Raziskave so namreč pokazale, da kuhane testenine, riž in krompir čez čas spremenijo svojo sestavo do te mere, da se spremeni tudi naš način njihovega presnavljanja. 

Znanstveniki to spremembo imenujejo retrogradacija, gre pa za nasprotno reakcijo od te, ki se zgodi pri kuhanju, kjer škrobne molekule v testeninah, rižu in krompirju razpadejo in postanejo lahko ter hitro prebavljive. Pri retrogradaciji oziroma ohlajanju kuhanih enostavnih ogljikovih hidratov se prej razdrobljene škrobne molekule znova stisnejo skupaj, zaradi česar jih naše telo težje razgradi. Strokovnjaki pravijo, da na ta način enostavni ogljikovi hidrati postanejo rezistenten škrob, ki je pravzaprav vlaknina, naravno prisotna tudi v marsikaterem rastlinskem živilu. 

PREBERITE ŠE -> Zato bi morali krompir jesti za večerjo pred spanjem

Trik, da pustimo skuhane testenine, riž ali krompir, da se ohladijo, preden jih pojemo, je torej priročen, če želimo shujšati ali paziti na raven sladkorja v krvi, ni pa najbolj okusen, saj marsikomu ne tekne hladna hrana. Poleg tega mora od kuhanja miniti vsaj 24 ur, da se enostavni škrob v teh živilih spremeni v rezistentnega. Pogrevanje ostankov hrane tako ne pride v poštev, ali pač? Tako so doslej vsaj domnevali strokovnjaki. 

Solate so čudovit in bolj zdrav način, da testenine uživamo hladne. Foto: Shutterstock
Solate so čudovit in bolj zdrav način, da testenine uživamo hladne. Foto: Shutterstock

Eksperiment, ki je osupnil znanstvenike 

A iz radovednosti je skupina britanskih prehranskih znanstvenikov iz Univerze v Surreyju izvedla eksperiment, saj jih je zanimalo, ali se rezistentni škrob v hladnih testeninah ob pogrevanju znova razgradi v enostavne in lahko prebavljive škrobne molekule. Prepričani so bili, da je tako, saj gre za podoben proces kot pri kuhanju enostavnih ogljikovih hidratov. Rezultati so jih presenetili. 

V eksperimentu so skupini ljudi tri dni zapored dali jesti različno pripravljene sestavine, nato pa naslednji dve uri po jedi vsakih 15 minut izmerili njihov krvni sladkor. Prvi dan so sodelujoči v eksperimentu jedli sveže kuhane tople testenine, drugi dan so dobili za jesti iste ohlajene testenine (torej je od kuhanja minilo 24 ur), tretji dan pa so te iste ohlajene testenine pogreli in jim postregli tople. 

Kot so predvideli, so znanstveniki najvišji poskok krvnega sladkorja z meritvami zaznali po prvem obroku – sveže kuhanih testeninah. Po jedi hladnih testenin naslednji dan je bil dvig krvnega sladkorja nekoliko manjši, pravo presenečenje pa so doživeli tretji dan. Raven glukoze v krvi sodelujočih je po zaužitju pogretih testenin bila presenetljivo nizka, in sicer za kar 50 odstotkov nižja kot po jedi sveže kuhanih testenin, kar je precej neverjetno odkritje. 

Če med tednom nimate veliko časa za kuhanje, si pripravite testenine, riž in krompir na zalogo in jih postavite v hladilnik. Ko boste jedi pogreli, vas bodo nasitile bolj kot sveže. Foto: Shutterstock 
Če med tednom nimate veliko časa za kuhanje, si pripravite testenine, riž in krompir na zalogo in jih postavite v hladilnik. Ko boste jedi pogreli, vas bodo nasitile bolj kot sveže. Foto: Shutterstock 

Ostanki hrane bolj zdravi kot sveže jedi 

Dr. Chris van Tulleken, eden izmed strokovnjakov, ki so sodelovali pri izvedbi eksperimenta, je za BBC povedal, da bi izsledki tega poskusa lahko spremenili način, kako se prehranjujemo in delamo s hrano.

»S tem bi lahko na preprost način izboljšali zdravje ljudi, saj lahko z ogljikovimi hidrati nabit obrok spremenimo v bolj zdravega in bolj bogatega z vlakninami, ne da bi spremenili katerokoli sestavino, samo s temperaturo se moramo poigrati. Z drugimi besedami, ostanki hrane, ki je ne pojemo, bi lahko postali bolj zdravi za nas kot sveže pripravljene jedi.« 

PREBERITE ŠE -> Zato jajc ne bi smeli hraniti v vratih hladilnika 

Seveda moramo pri tovrstnem ohlajanju in pogrevanju živil paziti na razrast bakterij in oporečnost hrane. Strokovnjaki opozarjajo, da je kuhane testenine, riž in krompir po kuhanju treba vakumirati ali zapreti v posode, ki ne prepuščajo zraka, ter jih nemudoma postaviti v hladilnik, saj se na njih, če jih pustimo na pultu, začnejo hitro razvijati mikrobi. Če upoštevamo vse to, pa bi lahko z vnaprej pripravljeno in pogreto hrano ne samo izgubili kilograme in preprečili nastanek diabetesa, ampak tudi zmanjšali skrb vzbujajoče količine zavržene hrane. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte