V VROČINI

Ti čaji nas bodo ohladili (svetuje zeliščarica Mirjam Grilc)

Določena zelišča nam lahko pomagajo, da bodo dnevi, ko nas visoke temperature utrujajo in obremenjujejo, znosnejši.
Fotografija: Rožmarinov čaj je na prvem mestu pri izbiri čajev, ki nas bodo ohladili. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Rožmarinov čaj je na prvem mestu pri izbiri čajev, ki nas bodo ohladili. Foto: Shutterstock

Da bodo vročinski valovi vse daljši, se bomo morali žal navaditi, tudi stopinje bodo vedno višje in ljudje bomo ves čas iskali rešitve, ki bi nam pomagale lažje prebroditi razgrete poletne dni. V vročini je smiselno premisliti, kaj bomo vnašali v telo, saj se s hrano in tekočino lahko ohladimo. Ajurvedska veda recimo narekuje, da bodo telo ohladila grenka živila, kot so regrat, radič, listnati ohrovt in pa določena zelišča.

Z zelišči poskrbimo za ključni nasvet, ki se ga moramo držati ob vročini – hidracijo. Piti moramo namreč veliko tekočine in lahko si pripravljamo čaje z zelišči oziroma napitke z živili, ki bodo na naše telo delovali osvežujoče.

Katera zelišča nas bodo ohladila, nam je zaupala zeliščarica Mirjam Grilc, z ekološke kmetije Grilc. Mirjam za poletne dni priporoča veliko različnih čajev, ki jih ohladimo na sobno temperaturo in uživamo čez dan. Sama poleti najraje pije čaj kamilice in žajbljev čaj. Sicer pa, kot pravi, nas bodo ohladili še rožmarin, črna detelja, ingver, melisa, moračnik, meta, bazilika, zelena, vrtnica, hibiskus in pa čaj iz trtnih listov.

In kaj je skupno tem zeliščem?

»Vsa ta zelišča oziroma rastline prodrejo do organov in hladijo organe. Vedeti pa moramo, da smo si ljudje različni in imamo različne organizme, eni imajo več vlage v sebi, eni so bolj zakisani, eni so bolj vitki, drugi imajo več maščobe. Ampak če bi, recimo, si kdo želel pomagati pri zakisanosti, bi mu predlagala črno deteljo, meliso, ker hladita organe. Enako moračnik, čeprav je to roža, ki jo uporabljamo pri hudem stresnem dogodku, ampak po drugi strani tudi hladi telo. Melisa je nevtralna in ohlajuje, prav tako meta, čeprav poživlja. A vemo, da ni nujno, da če nas nekaj poživi, hkrati tudi ne ohladi. Kot ingver, ki spodbudi krvni pretok in načeloma ogreje. A ingver hkrati ohladi organe, ker topi sluz,« nam razloži Mirjam Grilc.

Ob tem pa Grilčeva poudarja, da moramo vedeti, kaj naše telo potrebuje. »Če imamo recimo veliko sluzi, ne bomo uživali nečesa, kar bo še bolj tvorilo sluz. Sicer pa so omenjena zelišča varna in jih lahko brez skrbi uživamo.«

Mirjam Grilc pravi, da je dobro, da vsak od nas pozna svoje telo in tako lažje ve, s katerimi zelišči bo dosegel želen učinek. Foto: Sonja Ravbar
Mirjam Grilc pravi, da je dobro, da vsak od nas pozna svoje telo in tako lažje ve, s katerimi zelišči bo dosegel želen učinek. Foto: Sonja Ravbar

Po pripravi obvezno precedimo

Čaje si pripravimo tako, da damo zelišče v vodo sobne temperature in počakamo do vrenja, odmaknemo z ognja ter pustimo 10 minut, da čaj počiva; s tem ohranimo eteričnost zelišča. Precedimo in uživamo. »Nikakor zelišč ne pustimo v vodi in sproti prelivamo, saj ta oksidirajo,« opozori Mirjam Grilc.

V poletni vročini imamo lahko težave z zastajanjem vode. V tem primeru nam bo pomagal peteršilj. »Peteršilj je poleti zelo fin, ker odvaja vodo. Iz njega si pripravimo čaj, a naj ta ne bo premočen, da ne razdražimo ledvic. Čaj iz svežega peteršilja nam bo pomagal pri težavah z zastajanjem vode v telesu. Če ne v čaju, pa svežega na solato ali v vodo z limono,« svetuje Grilčeva.

Osvežilen napitek za cel dan

Nekatere rastline na telo delujejo tako, da se ob uživanju spotimo, a posledično tudi ohladimo. Tak je recimo žajbelj. Prav tako ingver in hren. Hren je odlična sestavina za limonado, kakršno nas je Mirjam naučila pripraviti že spomladi na delavnici zdravih prigrizkov. Naredite jo tako: stisnete grenivko in v sok natresete na debele trakce narezan hren, rob kozarca pa še prej pomočite v rjavi sladkor.

Osvežilen napitek, ki si ga lahko pripravimo v večji količini in uživamo čez cel dan. Foto: Mirjam Grilc
Osvežilen napitek, ki si ga lahko pripravimo v večji količini in uživamo čez cel dan. Foto: Mirjam Grilc

Zdaj nam je Mirjam zaupala še en osvežilen recept, ki ga sebi in svojim domačim čez poletje pripravlja prav vsak dan.

»Napitek pripravim vsako jutro in ga uživamo čez cel dan: pet litrov vode, dve vejici rožmarina, dve limoni, ena rdeča grenivka, nekaj cvetov črne detelje, nekaj semen koprive, 2 vejici in cvetova sivke, nekaj malinovih in ribezovih listov, dva ali tri stebla stebelne zelene,« pove sogovornica in doda, da bo napitek dober tudi brez nekaterih naštetih zelišč, a bistveni so limona, ingver, stebelna zelena, meta in rožmarin. »Rožmarin je ključna sestavina tega napitka, ker fino hladi,« zaključi Mirjam.

Sicer pa Mirjam Grilc ni odlična le v pripravi čajev, temveč ji grejo dobro od rok tudi zdrave in domače jedi. V teh dneh naj vas navdušijo njeni marelični cmoki, za katere recept najdete TUKAJ, na Odprtakuhinja.si.

Preberite še:

V prodaji