ZDRAVA PREHRANA

Črna detelja: travniška rastlina, ključna za zdravje žensk (vpliva na hormone)

Detelja ni samo hrana za zajce. Ena izmed vrst, črna detelja, ima veliko pomembnih zdravilnih učinkovin, ključnih za žensko zdravje.
Fotografija: Črna detelja od vseh detelj vsebuje največ dragocenih izoflavonovov. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Črna detelja od vseh detelj vsebuje največ dragocenih izoflavonovov. Foto: Shutterstock

Črna detelja (Trifolium partense), poznana tudi pod imenom travniška detelja, velja za eno najstarejših zdravilnih rastlin. Raste na sončnih travnikih, pašnikih in gozdnih robovih po vsej Evropi, prepoznamo pa jo po značilnih rožnato vijoličastih cvetovih, ki so prava paša za čebele.

Kmetje so jo od nekdaj radi sejali, saj s svojimi posebnimi koreninami izboljša kakovost prsti in jim je služila tudi kot krmna rastlina za živali. Ljudsko zdravilstvo pa je liste in cvetove rdeče detelje uporabljajo za pripravo čajev, poparkov, obkladkov in tinktur, s katerimi so zdravili najrazličnejše tegobe, od težav s kožo in izpadanja las do prehladov, astme in ženskih težav. 

Ozrite se po travnikih, črna detelja pri nas raste povsod. Če jo boste nabirali, naj ne bo to blizu cest in krajev onesnaženja. Foto: Shutterstock
Ozrite se po travnikih, črna detelja pri nas raste povsod. Če jo boste nabirali, naj ne bo to blizu cest in krajev onesnaženja. Foto: Shutterstock

Zdravilne učinkovine v črni detelji

V črni detelji najdemo vitamine C, B1 in B3 ter minerale, kot so kalcij, kalij, magnezij, fosfor in krom. A najbolj cenjena in opevana sestavina v tej rastlini so zagotovo izoflavonoidi oziroma izoflavoni ali fitosteroli. Kot pravi doktorica biokemije in molekularne biologije Katja Rebolj, so izoflavonoidi spojine, podobne ženskemu hormonu estrogenu, saj se v človeškem telesu vežejo na iste receptorje in sprožajo tiste signalne mehanizme v celici, ki jih sproža estrogen.

Estrogen je zelo pomemben hormon v našem organizmu, saj skrbi za uravnavanje ključnih procesov po celotnem telesu. Zadolžen je denimo za pravilno uravnavanje menstruacije in za pravilno delovanje ščitnice, sodeluje pa tudi pri razvoju alzheimerjeve bolezni in pri razvoju vseh rakov ženskih organov (rak dojke in maternice). 

PREBERITE ŠE -> Ste vedeli, da to okrasno rastlino lahko uživate? Preverite, kako zdrava je!

Če imamo pomanjkanje ali povečanje estrogena v telesu, to lahko negativno deluje na naše zdravje, na njegovo količino pa lahko vplivajo: prehrana, gibanje, pomanjkanje vitamin D in drugih vitaminov ter mineralov, pa tudi motilci hormonov, ki jih najdemo v določenih živilih in kozmetiki. Med tovrstne motilce hormonov spadajo denimo pesticidi, ki se uporabljajo v kmetijstvu, zato je tako pomembno, da se izogibamo prehrani, ki ni tretirana z njimi.

Medtem ko pesticidi delujejo kot oponašalci estrogena, in povzročajo hormonsko neravnovesje, ki lahko vodi tudi v težave z neplodnostjo, pa izoflavonoidi oziroma fitosteroli v detelji delujejo nekoliko drugače. Kot pravi dr. Reboljeva, so fitosteroli »adaptogeni, ker so sposobni zvišati prenizko raven estrogena in zvišati prenizko«.

Na ta način regulirajo hormonsko neravnovesje in pomagajo blažiti ženske težave, povezane z njim, denimo menstrualne težave in neprijetne simptome menopavze. Raziskave so doslej denimo pokazale, da lahko omilijo valunge ali vročinske oblive. Pomenopavzne ženske, ki so v eni študiji 90 dni redno uživale ekstrakt črne detelje, so poročale, da so se jim izboljšali koža, lasje in splošni videz. 

Za lajšanje zdravstvenih težav lahko pijemo čaj, ki ga skuhamo iz svežih ali posušenih cvetov črne detelje. Foto: Shutterstock
Za lajšanje zdravstvenih težav lahko pijemo čaj, ki ga skuhamo iz svežih ali posušenih cvetov črne detelje. Foto: Shutterstock

Po mnenju dr. Reboljeve, ki je tudi naša najbolj znana poznavalka in nabiralka divjih rastlin, je torej črna detelja zaradi bogate vsebnosti fitosterolov odlična zel za ženske, njene prednosti, ki so jih v preteklosti cenili že zdravilci, pa je prepoznala tudi farmacija, ki danes njene izvlečke ponuja v različnih preparatih za lajšanje težav v menopavzi (najpogostejša so prehranska dopolnila). Mimogrede, fitosterole vsebujejo tudi druge vrste detelj, vendar jih največ najdemo prav v črni detelji. 

PREBERITE ŠE -> To so negativni učinki avokada na zdravje, o katerih nihče ne govori

Črna detelja ni samo za ženske

So pa zdravilne učinkovine v črni detelji koristne tudi pri drugih zdravstvenih težavah, ne samo problemih, povezanih z ženskimi hormoni. Dr. Reboljeva pravi, da zeliščarstvo črno deteljo priporoča tudi za »uravnavanje holesterola, lajšanje revmatoidnih težav, pri boleznih dihal, spodbujanju delovanja jeter, pri depresiji in vnetju želodca, priporočljiva pa je tudi za diabetike in preverjeno učinkovita za zniževanje krvnega sladkorja, pomaga pa lahko še pri nekaterih kožnih obolenjih«.

Od slednjih so v ljudskem zdravilstvu opisani pozitivni učinki črne detelje na luskavico, ekcem in srbeče izpuščaje, če z njenim poparkom umivamo ali obkladamo prizadeta mesta.  

Črna detelja lahko pomaga tudi pri osteoporozi. Ena študija na ženskah v menopavzi je razkrila, da se je mineralna gostota kostne mase zmanjšala samo pri tistih sodelujočih, ki so prejemale placebo, medtem ko je pri ženskah, ki so v študiji uživale ekstrakt črne detelje, njihova kostna masa ostala enaka. 

S cvetovi črne detelje lahko okrasimo tudi slane in sladke jedi, saj so v mejah normale užitni tudi surovi. Foto: Shutterstock
S cvetovi črne detelje lahko okrasimo tudi slane in sladke jedi, saj so v mejah normale užitni tudi surovi. Foto: Shutterstock

S čajem iz črne detelje naj bi nekoč zniževali celo vročino, ter lajšali težave, povezane z depresijo in živci. Zanimiv pa je tudi podatek, da je bilo nekaj študij o koristih črne detelje opravljenih tudi na moških. Tako so v eni raziskavi denimo odkrili, da je ekstrakt črne detelje, nanešen topično na lasišče, zmanjšal izpadanje in spodbudil rast las pri moških.

Druga študija, ki je bila opravljena sicer na miših, pa je pokazala, da je eden izmed izoflavonov iz črne detelje v kombinaciji s kemoterapijo deloval proti raku prostate. Ali ima nemara enake učinke tudi na ljudi, ostaja vprašanje, a tovrstni poskusi vlivajo upanje. 

PREBERITE ŠE -> Zato je kvinoja eno najbolj zdravih živil, a samo, če jo pripravite na ta način

Kako črno deteljo vključiti v prehrano in kdo je ne sme uživati?

Kot pravi dr. Reboljeva, se črna detelja za lajšanje zdravstvenih tegob najpogosteje uporablja v čaju, pripravljenem iz svežih ali posušenih cvetov in listov. V tem primeru jo lahko uživamo le določen čas, »saj ima tudi kontraindikacije, predvsem v povezavi s hormonskimi spremembami«.

Ker je povsem užitna, si jo lahko kot dodatek jedem privoščimo tudi svežo. Dr. Reboljeva priporoča, da jo nasekljate v solato, rižote ali juhe (pomaga pri zgoščevanju), jo dodate v testo za kruh ali pa z njenimi cvetovi okrasite sladice in razne kaže. Ponovno velja opozorilo, da vse to počnete v mejah normale, naj bo črna detelja dodatek in ne glavna jed.

In najpomembneje, črna detelja je sveža ali v obliki ekstraktov primerna le za zdrave posameznike, saj prav fitosteroli v njej lahko povzročijo neželene stranske učinke. Njeno uživanje se odsvetuje ljudem, ki jemljejo hormonska zdravila, nosečnicam in doječim materam ter bolnicam s hormonsko odvisnim rakom dojk ali maternice. Pravzaprav se vsem osebam, obolelim za rakom, priporoča, da se pred uživanjem črne detelje posvetujejo z zdravnikom.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte