MITI IN RESNICE

Zelena: tako zdravi so listi, stebla in gomolj (in kdo bi se ji moral izogibati)

Zelena slovi kot zelenjava, ki razstruplja in pomaga pri hujšanju. A čeprav ji pripisujejo mnoge zdravilne učinke, jih je nekaj nevarno zavajajočih.
Fotografija: Zelena je bogata s hranilnimi snovmi. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zelena je bogata s hranilnimi snovmi. Foto: Shutterstock

Zeleno lahko uživamo na različne načine, saj so užitni tako njeni listi in steblo kot tudi podzemni gomolj. Vendar pa marsikdo ne ve, da gre pri tem za tri različne oblike zelene. Rastlina je torej enaka – Apium graveolens, in spada v družino kobulnic (kot korenje, peteršilj in pastinak), oblike pa so tri: gomoljna zelena, stebelna ali belušna zelena (ki jo lahko zakrito vzgojimo bele barve) in listnata zelena. 

Vse tri oblike zelene so bogate z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, a se med seboj nekoliko razlikujejo po učinkih. Poglejmo si jih podrobneje. 

Ne glede na to, ali posežemo po stebelni, gomoljni ali listnati zeleni, gre vedno za enako rastlino. Foto: Shutterstock
Ne glede na to, ali posežemo po stebelni, gomoljni ali listnati zeleni, gre vedno za enako rastlino. Foto: Shutterstock

Stebelna zelena 

Ko pomislimo na zeleno za hujšanje, je to običajno stebelna zelena, ki vsebuje zgolj 10 kalorij na steblo. Tako mala kalorična vrednost je izredno dobrodošla, ko želimo zmanjšati količino kalorij, ki jih zaužijemo dnevno, zato ljudje na dietah stebla zelene pogosto grizljajo namesto nezdravih prigrizkov. 

Stebla zelene vsebujejo tudi veliko vitaminov C, A, K in B9 (folat) ter kalij, magnezij, železo in natrij. Poleg vitamin C, ki je močan antioksidant in krepi imunski sistem ter deluje protivnetno, so stebla bogata še z drugimi antioksidanti, denimo betakarotenom in flavonoidi, ki zavirajo vnetja v telesu, ki lahko vodijo v nastanek kroničnih bolezni. 

Uživanje stebelne zelene, ki je v 95 odstotkih sestavljena iz vode, ni dobro zgolj za hujšanje, ampak ta zelenjava tudi hidrira telo, ker ima izredno nizek glikemični indeks, pa je primerna hrana za diabetike, saj po zaužitju ne povzroči nenadnega dviga sladkorja v krvi. 

Stebla naj bi pomagala tudi pri zakisanosti telesa, saj magnezij železo in natrij v njej delujejo nevtralizirajoče, raziskave na živalih pa so doslej pokazale tudi, da določeni polisaharidi v steblih zelene celo preprečujejo nastanek razjed na želodcu. 

Učinki soka iz zelene so močno pretiravani in nepodprti z raziskavami. Foto: Shutterstock
Učinki soka iz zelene so močno pretiravani in nepodprti z raziskavami. Foto: Shutterstock

Stebla zelene lahko uživamo surova, iz njih pa najpogosteje iztiskajo sveži sok, o katerem kroži kar precej mitov. Eden je seveda ta, da pitje tovrstnega soka povzroči hitro hujšanje, kar marsikoga navduši, da nekaj dni uživa zgolj sok zelene. Tovrstnega postenja se raje ne lotevajte na lastno pest, saj je lahko zdravju škodljivo, še bolj nevarne pa so obljube, da lahko sok zelene razstrupi telo in človeka ozdravi kroničnih bolezni. 

Pred leti so se v javnosti denimo pojavile trditve, da so znanstveniki odkrili, da zelena spodbuja nastajanje hormona T3 in je zato dobra za vse, ki imajo težave s ščitnico. To se je izkazalo za napačno, saj nobena znanstvena raziskava doslej ni ugotovila, da bi imela zelena vpliv na delovanje ščitnice. Stebla zelene (surova, sočena ali nasekljana v solate, juhe in omake), je zagotovo zdrava, a bolj kot del uravnotežene prehrane, kot pa edino čudežno živilo, ki lahko nadomesti vsa druga. 

PREBERITE ŠE -> Redkvice čistijo in varujejo telo ter pomagajo pri hujšanju, a previdno pri kupljenih

Gomoljna zelena 

Poleg stebelne zelene je izredno priljubljen tudi gomolj te zelenjave, ki ga ljudje zaradi njegovega okusa radi dodajajo kremnim zelenjavnim juham in pirejem, a ga je mogoče uživati tudi surovega, zlasti nariban ali narezan na solatah je izredno hrustljav. Čeprav ga lahko pretlačimo v pire, je bolj zdrav kot krompir in vsebuje manj ogljikovih hidratov, skoraj nič maščob, v 100 gramih pa je zgolj 43 kalorij.  

Gomolj zelene lahko spremenimo v pire, ki je bolj zdrav kot krompirjev. Foto: Shutterstock
Gomolj zelene lahko spremenimo v pire, ki je bolj zdrav kot krompirjev. Foto: Shutterstock

Gomolj zelene (kot stebla) vsebuje vitamina C in K, bogat pa je tudi z vitaminom B6, magnanom, fosforjem, natrijem in vlakninami. Kar nekaj raziskav je že pokazalo, da je vitamin K izredno pomemben za zdravje, saj v kombinaciji z natrijem igra pomembno vlogo pri ohranjanju srčno-žilnega zdravja, skupaj s fosforjem skrbi za močne kosti, študije na živalih in ljudeh pa so že pokazale, da ima vitamin K sposobnost zmanjšati in uničiti rakave celice. 

Ob vsem tem je potrebno poudariti, da morajo nekateri ljudje paziti, koliko vitamin K zaužijejo, saj lahko vpliva na strjevanje krvi. Če jemljete zdravila proti krvnim strdkom, z uživanjem gomolja zelene raje ne pretiravajte. Enako velja za osebe, ki imajo težave z ledvicami, saj visoka vsebnost natrija in fosforja v gomolju zelene lahko poslabša njihovo zdravje. 

Previdnost velja tudi za nosečnice, ker gomoljna zelena vsebuje spojine (bergapten), ki lahko stimulirajo krčenje maternice. Da bi se izognile zapletom, v času nosečnosti zmanjšajte uživanje gomoljev zelene. 

PREBERITE ŠE -> Ali nas kurja juhica res lahko pozdravi? Vse, o učinkih te krepčilne jedi

Listnata zelena 

Listi zelene po okusu še najbolj spominjajo na začimbo (podobni so peteršilju, s katerim so v sorodu), zato z njimi običajno niti ne moremo pretiravati. Vsebujejo precej vlaknin, antioksidante, vitamin E (ki je prav tako antioksidant), kalcij in jod. Podobno kot gomolj in stebla krepijo imunski sistem, delujejo protivnetno, pomagajo pri prebavi in hujšanju, ščitijo srce in ožilje ter zavirajo rast tumorjev. So pa listi zelene posebni tudi zato, ker lajšajo simptome astme, vključno z zasoplostjo, piskajočim dihanjem in kašljanjem. 

Želite izvedeti več o zdravem prehranjevanju? Pridružite se nam na naši prvi kuharski delavnici za ženske, ki jo organiziramo v sodelovanju s portalom Odprta Kuhinja. Več o delavnici, ki bo potekala 25. maja 2024, in kako se prijavite, najdete tukaj

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte