NARAVNE ČISTILKE

Redkvice čistijo in varujejo telo ter pomagajo pri hujšanju, a previdno pri kupljenih

Sočne in pekoče redkvice večina obožuje zaradi njihovega okusa, a ta zelenjava je tudi izredno zdrava in preprosta za vzgojo na še tako majhnem koščku zemlje.
Fotografija: Redkvice imajo močan čistilni učinek na človeški organizem. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Redkvice imajo močan čistilni učinek na človeški organizem. Foto: Shutterstock

Redkvice so izredno dietna hrana, saj po zaužitju v našem telesu opravljajo čistilno funkcijo, hkrati pa imajo tudi zelo nizko energijsko vrednost. Sestavljene so iz kar 95 odstotkov vode in na sto gramov vsebujejo zgolj 12 kalorij, od tega dva grama ogljikovih hidratov, en gram vlaknin in 0,35 grama proteinov. 

Zdravilne učinkovine in vpliv na zdravje 

V redkvicah najdemo lepo paleto dragocenih hranilnih snovi, med katerimi so kalij, kalcij, fosfor, natrij, železo in vitamin C. Poleg tega redkvice vsebujejo tudi pomembne antioksidante, kot je antocian (barvilo, ki daje redkvicam rdečo barvo), in žveplene spojine, oboji ščitijo pred prostimi radikali in varujejo pred nastankom rakavih celic. 

Vitamin C v redkvicah pomaga našemu telesu pri proizvodnji kolagena, ki je pomemben za kosti, hrustanec, zobe, dlesni, zdravo kožo in zdravljenje ran ter opeklin. Ker je kolagen ključen tudi v procesu staranja kože – z leti ga izgubljamo, zaradi česar naša koža postaja zgubana in manj elastična – je uživanje redkvic lahko naraven način, kako povečamo tvorbo kolagena v telesu. 

Redkvice so užitne v celoti, polet gomoljev lahko jemo tudi njihove liste. Foto: Shutterstock
Redkvice so užitne v celoti, polet gomoljev lahko jemo tudi njihove liste. Foto: Shutterstock

Redkvice razkužujejo tako prebavila kot dihala, poživljajo presnovo ter čistijo ožilje. Znane so po tem, da pomorijo želodčne in črevesne bakterije ter pomagajo odpraviti napenjanje in občutek napihnjenosti, ki ju povzročajo obloge škodljivih bakterij in gliv na sluznicah prebavil. Te so prvi obrambni zid pred vdorom bolezenskih bakterij in virusov, zato jih moramo varovati in ohranjati zdrave.

Ker delujejo diuretično, redkvice učinkovito pospešujejo tudi izločanje vode iz tkiv, s svojimi grenčičnimi varovalnimi snovmi pa varuje sluznice sečil. Poleg tega koristijo pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti, zaradi antiseptičnega delovanja pa so odlična izbira v boju proti glivicam. Poživljale naj bi tudi živčevje in možgane.  

Redkvice pomagajo tudi pri težavah z jetri in žolčem, zato se osebam, ki imajo tovrstne težave, priporoča, da na svoj jedilnik uvrstijo solate z redkvicami ali namaze iz redkvic, saj učinkovito lajšajo težave s temi organi. 

Obstaja veliko sort redkvic, ki se razlikujejo po velikosti, barvi in okusu. Foto: Shutterstock
Obstaja veliko sort redkvic, ki se razlikujejo po velikosti, barvi in okusu. Foto: Shutterstock

Enostavno jih pridelamo tudi sami  

Redkvice so hitro rastoča in nezahtevna zelenjava, ki jo lahko vsak pridela sam doma, saj uspevajo celo v koritih na balkonu. Sejemo jih lahko vse od sredine februarja do sredine septembra, in v zdravih plodovih uživamo skoraj vse leto, saj so najboljše sveže obrane. 

So enoletna rastlina, ki jo pridelujemo zaradi podolgovatih, okroglih ali srednje podolgovatih korenov. Barva teh je lahko rdeča, belo-rdeča, bela in rumena, odvisno od sorte. Rastna doba je zelo kratka. Poleti dozorijo že v 20 do 25 dneh. Redkvici ugajajo globoka, humusna in dobro obdelana tla, za plodove pa je pomembno, da rastejo hitro in imajo dovolj vlage, sicer bodo puhli in precej pekoči. Poskrbite torej za redno zalivanje, saj je rastlina občutljiva za sušo. Redno jih zalivajmo, saj so zelo občutljive za sušo. 

Kot smo že omenili, so redkvice najbolj zdrave in najboljšega okusa, takoj po obiranju. Ker niso odporne na skladiščenje je zato dobro, da jih pobiramo sproti, a je to potrebno storiti preden se rastlini razvije cvetni poganjek, saj takrat gomolji razvijejo pekoč okus (v toplih mesecih se to zgodi v treh do štirih dneh). Zaradi tega je priporočljivo, da redkvico sejemo večkrat letno in tako vse leto uživamo v kakovostnem pridelku. 

Če nimate vrta, lahko redkvice preprosto vzgojite tudi na balkonu. Foto: Shutterstock
Če nimate vrta, lahko redkvice preprosto vzgojite tudi na balkonu. Foto: Shutterstock

Redkvice v kulinariki 

Redkvice lahko uživamo surove kot dodatek različnim jedem, najbolj priljubljene so v solatah, namazih in na sendvičih. Če ste jih pridelali sami doma in zato niste uporabili pesticidov, jih pred uživanjem zgolj dobro operite, če ste jih kupili v trgovini ali na tržnici, pa je priporočljivo, da jim pred pripravo odstranite lupino, v kateri so lahko prisotne škodljive snovi. Izjema so le biološko pridelane redkvice, medtem ko vse ostale vzgojijo z uporabo umetnih gnojil, ki v telesu povzročijo nastajanje strupenih nitritov. Zaradi tega se tudi svetuje, da redkvice uživate zmerno in ne več kot sedem gomoljev na dan. 

PREBERITE ŠE -> Tako zdrava je gorčica, a samo v takšnih oblikah (in kdo je ne sme uživati)

Če redkvice gojite doma, lahko poleg gomoljev uporabite tudi njihove liste, ki vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Nekateri jih jedo sveže, drugi jih pokuhajo kot špinačo ali blitvo, tretji pa iz njih stiskajo zdravilni zeleni sok, ki čisti telo. Priljubljeni so tudi kalčki redkvice in njihovo mikrozelenje, ki ga lahko dodajamo na jedi, ko želimo doseči rahlo pekoč okus. 

Čeprav so redkvice zelenjava, ki jo ponavadi uživamo v slanih jedeh, pa naj vas to ne ustavi pri eksperimentiranju, saj se gomolji ujamejo tudi s sladkimi okusi. Če jih boste postregli s svežim sadjem (pomarančno in jabolko), ter začinili z zdrobljenimi svežimi listi mete, melise ali bazilike, boste dobili izvrsten osvežilen prigrizek. 

Želite izvedeti več o zdravem prehranjevanju? Pridružite se nam na naši prvi kuharski delavnici za ženske, ki jo organiziramo v sodelovanju s portalom Odprta Kuhinja. Več o delavnici, ki bo potekala 25. maja 2024, in kako se prijavite, najdete tukaj

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte