REPORTAŽA

Tako lepo in zdravo smo kuhale na sobotni delavnici z Mirjam Grilc (FOTO)

Ko je ženska enkrat v kolesju, ki ga narekuje služba, skrb za otroke, gospodinjstvo in morda še za svoje starše, so ure, ko si vzame čas samo zase, redke.
Fotografija: Delavnice v živo so priložnost, da nas priprava hrane navduši, tiste navdušene pa le še izpopolnijo svoje znanje. Foto: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
Delavnice v živo so priložnost, da nas priprava hrane navduši, tiste navdušene pa le še izpopolnijo svoje znanje. Foto: Sonja Ravbar

A ko si ga, je vsakič znova prepričana, da bi to morala storiti večkrat. In točno tako je bilo tudi na sobotni delavnici, ki jo je Onaplus pripravila skupaj z ekipo portala Odprta kuhinja.

Udeleženke, nekatere so prišle s prijateljico, nekatere z mamo, druge same, so že med samim druženjem in kuhanjem razmišljale (tudi na glas), kdaj si bodo spet vzele čas za kaj podobnega. Tako fino je namreč bilo!

Delavnico je vodila z znanjem o zeliščih podkovana Mirjam Grilc, s katero smo skupaj pripravljali zdrave prigrizke. No, za začetek smo si skuhale čaj, ki je kar brbotal od zdravih učinkovin.

Med pripravo čaja se je Mirjam, z zeliščne kmetije Grilc na Šenturški Gori, razgovorila o čarobnem svetu zelišč, vsak podatek, ki ga je delila, je potrdil, kako široko je njeno znanje. Med drugim je povedala, da res ni vseeno kdaj (v katerem delu dneva) katero zelišče nabiramo, sama pravi, da pri nabiranju upošteva tudi luno.

Mirjam Grilc slovi po odličnih zeliščnih pripravkih blagovne znamke Aelita, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja. Foto: Sonja Ravbar
Mirjam Grilc slovi po odličnih zeliščnih pripravkih blagovne znamke Aelita, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja. Foto: Sonja Ravbar

Med naštevanjem različnih zdravilnih učinkovin marsikaterih zelišč je posebno pozornost pritegnil glog. Ko je Mirjam naštevala, kaj vse ta čaj zmore, smo se številne vprašale, zakaj za vraga ga še nimamo v svoji zbirki čajev.

Glog velja za eno izmed najdragocenejših zdravilnih rastlin za srce, kar jih je. Zelo učinkovito uravnava krvni tlak, ne le, da ga samo znižuje, če je previsok, ampak tudi zvišuje, če je prenizek. Če nam hiter tempo vsakdana in številne obveznosti ne dovoljujejo najbolj zdravega načina prehranjevanje, dovolj spanja, smo v stresu, potem nam lahko zelo pomaga glog. Umirja razdraženost, tudi pomaga pri telesni utrujenosti. Zelo pa koristi ženskam v obdobju menopavze, pomirja nervozo, za katero pogosto ne vemo, od kod prihaja, lahko pa sklepamo, da je posledica padca hormonov. Spodbuja delovanje ledvic in s tem spodbudi odvajanje vode iz telesa in ureja krvni tlak. Za tega je znano, da v obdobju menopavze lahko skače iz nizkega v visokega in obratno.

Izdatna mera zelenjave za kurjo juhico. Foto: Sonja Ravbar
Izdatna mera zelenjave za kurjo juhico. Foto: Sonja Ravbar

Po tem, ko smo si v spomin zabeležile, da moramo med čajno zbirko umestiti glog, je bil naš želodec že ogret in pripravljen na jedačo. In te je bilo res veliko. Glede na vsa vprašanja udeleženk, izmenjavo izkušenj in seznam jedi, ki so nas še čakale, da jih pripravimo, se je zazdelo, da bodo štiri ure za vse skupaj premalo.

A Mirjam Grilc je že na začetku povedala, da kuha res hitro, kar je ob pomoči vseh udeleženk tudi dokazala. In tako so bile pripravljene kurja juhica, čemažev namaz, kruh s špinačo in feto, bistra juha s krompirjem, bučko in pehtranom, piščančji fileji v ruladi s šparglji, lečina tortilja in bučkini rezanci.

Ta kruh s špinačo in feto nas je tako navdušil, da smo ga nekatere pripravile že takoj naslednji dan. Foto: Sonja Ravbar
Ta kruh s špinačo in feto nas je tako navdušil, da smo ga nekatere pripravile že takoj naslednji dan. Foto: Sonja Ravbar

Krožnik smo na koncu še okrasile z užitnimi cvetovi. Foto: Sonja Ravbar
Krožnik smo na koncu še okrasile z užitnimi cvetovi. Foto: Sonja Ravbar

Za piko na i, pa je Mirjam, tako mimogrede, da ne bi bila tortilja slučajno preveč pusta, zmešala še preliv s skuto, pinjolami in špinačo, to pa naredila tako hitro, da časa za sodelovanje pri prelivu niti ni bilo. Glavno jed je spremljala še izvrstna solata iz rukole z lubenico in dimljeno postrvjo.

Še ena odlična kombinacija; rukola, lubenica, dimljena postrv, bivolja mocarela in klasičen solatni preliv. Foto: Sonja Ravbar
Še ena odlična kombinacija; rukola, lubenica, dimljena postrv, bivolja mocarela in klasičen solatni preliv. Foto: Sonja Ravbar

Vmes smo spile grenivkino limonado s hrenom, ki je, čeprav se zdajle morda zmrdujete, odlična in vam res priporočamo, da ji namenite priložnost; stisnete grenivko in v sok natresete na debele trakce narezan hren, rob kozarca pa še prej pomočite v rjavi sladkor.

Grenivkina limonada s hrenom nas je vse presenetila s prijetnim okusom. Foto: Sonja Ravbar
Grenivkina limonada s hrenom nas je vse presenetila s prijetnim okusom. Foto: Sonja Ravbar

Mirjam je vsem pokazala in dokazala, da je kuhanje res lahko v užitek in da se z malo volje, kombiniranja sestavin in ljubeznijo do svojega telesa res lahko pripravijo jedi, ki nas bodo navdušile že med pripravo, kaj šele, ko jih bomo okušali. Še toliko boljše pa je, ko jemo nekaj, za kar vemo, da podpira naše telo.

Poleg številnih novih receptov pa smo se minuli konec tedna naučile še nekaj – večkrat si moramo vzeti čas zase. Zato spremljate portal Odprta kuhinja, kjer redno organizirajo tovrstne dogodke, ta teden pa boste na portalu našli tudi kakšen recept z delavnice.

Preberite še:

V prodaji