ŽAFRAN

Ta rastlina velja za naravni antidepresiv (pomaga tudi do boljšega spomina)

Pravi žafran je najdražja rastlina na svetu. Čeprav jo danes uporabljamo predvsem kot začimbo, je znana po svojih izjemnih zdravilnih lastnostih.
Fotografija: Če uživamo majhne količine žafrana, si lahko obetamo številne koristi za zdravje, medtem ko je v prevelikih odmerkih toksičen. Foto: Megaaso/Shutterstock
Odpri galerijo
Če uživamo majhne količine žafrana, si lahko obetamo številne koristi za zdravje, medtem ko je v prevelikih odmerkih toksičen. Foto: Megaaso/Shutterstock

Pogosto lahko slišimo, da je nekaj 'drago kot žafran'. Pravi žafran (Crocus sativus) je namreč najdražja začimba na svetu, saj moramo za en gram odšteti približno 10 dolarjev. Visoka cena je razumljiva, upoštevajoč dejstvo, da so uporabne zgolj njegove 35-50 mm dolge brazde, ki molijo iz cvetov. Ker te nabirajo ročno, je potrebnih veliko rastlin in veliko časa že za majhno količino te začimbe.

Žafran naj bi prvotno rasel v južni Evropi in jugozahodni Aziji, kjer so ga gojili že pred 3500 leti. Glede na nekatere vire naj bi bila njegova prava domovina Iran, kjer so ga zelo cenili zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Danes lahko kupimo predvsem žafran, ki uspeva v Španiji in Grčiji.

Kupimo ga lahko v prahu ali v nitkah; slednja oblika velja za boljšo izbiro, saj obstaja večja verjetnost, da ni ponarejen. Žafran je namreč zaradi svoje visoke cene pogosto tarča goljufij. Nekateri ponudniki pod pretvezo, da gre za pravi žafran, prodajajo indijski žafran, papriko ali ognjič. Pri njegovem nakupu bodite torej previdni. Kupujte ga samo od zanesljivih ponudnikov, pred nakupom pa se pozanimajte, kako izgleda.

Z njim začinimo riževe, ribje in mesne jedi

Žafran dandanes uporabljamo predvsem kot začimbo, ki izboljša okus in vonj jedi. Kot tak je prisoten predvsem v bližnjevzhodni in sredozemski kuhinji, uporabljamo pa ga za začinjanje riževih, ribjih in piščančjih jedi. Uporaben je tudi kot barvilo za kolače in likerje, poslužujejo pa se ga tudi v kozmetični in farmacevtski industriji.

Če uživamo majhne količine žafrana, si lahko obetamo številne koristi za zdravje, medtem ko je v prevelikih odmerkih toksičen. Včasih so ženske z njegovo pomočjo sprožile splav, vendar so ob tem velikokrat zelo škodovale tudi sebi. Varno naj bi bilo zaužiti do enega grama žafrana dnevno, medtem ko se lahko pri količinah, večjih od petih gramov, že pojavijo znaki zastrupitve, še višje doze pa so lahko tudi smrtonosne.

V znanstvenih raziskavah, ki dokazujejo njegove blagodejne učinke, so udeleženci običajno zaužili 15-30 miligramov žafrana na dan. Za opazne učinke naj bi sicer zadoščalo že pet nitk dnevno. Največ koristnih snovi naj bi iz njega dobili, če ga čez noč namakamo v mleku, zjutraj pa napitek, ki se je vmes obarval v svetlo rumeno barvo, nekoliko pogrejemo (vendar pri tem ne sme zavreti) in spijemo. Nasploh ga je priporočljivo uživati zjutraj, saj nas predrami.

PREBERITE ŠE -> Če imate te težave, vam morda primanjkuje magnezija

Izboljšuje razpoloženje in služi kot naraven antidepresiv

Žafran je znan po svojih antioksidativnih in protirakavih lastnostih. Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov ščiti celice pred prostimi radikali in oksidativnim stresom, s čimer preprečuje vnetja. V neki raziskavi so dokazali, da spojine v tej rastlini ubijajo rakave celice v debelem črevesju in zavirajo njihovo rast, pri čemer zdrave celice ostanejo nepoškodovane. Podobno učinkuje tudi na druge vrste raka.

Žafran zavira apetit, zato je lahko v pomoč ljudem, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami. Znani so njegovi blagodejni učinki na možgane, saj pomaga izboljšati spomin in učne sposobnosti. Možganske celice ščiti pred oksidativnim stresom. Poleg tega naj bi prispeval k boljšemu spancu in učinkovito blažil simptome Alzheimerjeve bolezni.

Žafranu pravijo tudi sončna rastlina, saj lahko pomaga izboljšati razpoloženje. V več študijah (1, 2) so dokazali, da ima uživanje 30 mg žafrana dnevno enake učinke kot zdravljenje z antidepresivi. Poleg tega gre za rastlino, ki lahko pomaga odpraviti prebavne težave, deluje pa tudi kot protibolečinsko sredstvo.

PREBERITE ŠE -> To je zelenjava, ki po zdravju in okusu prekaša krompir

Z njim okrepimo imunski sistem in spodbudimo tvorbo kolagena

V pomoč je lahko tudi ženskam, ki se v času menstruacije in v dneh pred njo soočajo z bolečinami in razdražljivostjo. Ugotovljen je bil tudi njegov pozitiven vpliv na libido. V neki študiji so ženske z nizkim libidom dnevno uživale 30 miligramov žafrana in v štirih tednih se je njihovo stanje izboljšalo.

Ker pomaga izboljšati absorpcijo kalcija, lahko prispeva k močnejšim in bolj zdravim kostem, zaradi vsebnosti mangana pa pomaga uravnati nivo krvnega sladkorja, zato lahko z njegovo pomočjo zmanjšamo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa II ali pa ublažimo njene simptome, če se je ta že razvila.

Zaradi vsebnosti vitamina C lahko z žafranom okrepimo imunski sistem, poleg tega pa lahko z njegovo pomočjo pospešimo tvorbo kolagena, s čimer upočasnimo staranje. Žafran zmanjšuje tudi možnosti za degeneracijo rumene pege, ki se običajno pojavi v starosti in lahko v skrajnem primeru privede tudi do slepote.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte