ZELENA POSLASTICA

Špinača: Če imate te težave, se ji raje izognite

Špinača je postala še posebej priljubljena s pojavom animiranega lika Popaja. Čeprav nima tako čudežnih lastnosti, pa velja za zelo zdravo živilo.
Fotografija: Špinača vsebuje vitamine C, E in K. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Špinača vsebuje vitamine C, E in K. Foto: Shutterstock

Špinača (znanstveno ime: Spinacia oleracea) je postala med ljudmi še posebej priljubljena v 20. stoletju s pojavom Popaja, animiranega lika iz stripov in risanih serij, saj naj bi bila prav špinača tista, zaradi katere je postal tako močan in mišičast. Zgodba je bila seveda pretirana, vendar pa je v njej tudi kanček resnice, saj špinača v kombinaciji z drugimi živili in aktivnostmi lahko prispeva k rasti mišic in večji odpornosti imunskega sistema, s tem pa tudi k večji moči.

Daleč največ je pridela Kitajska

Ta listnata rastlina izvira iz srednje in zahodne Azije, v Evropo pa so jo v 14. stoletju zanesli Arabci. Danes jo gojijo po vsem svetu. V letu 2018 je svetovna pridelava špinače znašala 26,3 milijona ton. Največ te zdravilne vrste zelenjave pridela Kitajska (kar 90 odstotkov). Mesta na lestvici petih največjih pridelovalk zasedajo še ZDA, Japonska, Turčija in Indonezija.

Špinača je enoletna rastlina, ki je v tesnem sorodstvu s peso in kvinojo. Zraste do 30 centimetrov visoko. Užitni so njeni trikotni ali ovalni listi, ki izraščajo iz rozete. Cvetovi so majhni in skoraj neopazni, iz njih se kasneje razvijejo majhni suhi plodovi. Špinača za optimalno rast potrebuje nekoliko bolj hladno vreme ter globoka in s hranili bogata tla.

Uživamo jo lahko surovo, blanširano ali pečeno. S toplotno obdelavo se iz nje seveda izloči določen delež hranljivih snovi, kot so folati in vitamin C. Uporabimo jo lahko kot sestavino nekaterih napitkov, juh in narastkov. Še posebej se prileže v kombinaciji z jajci, mesom in ribami. Največ koristi za zdravje lahko pričakujete od sveže in lokalno oz. ekološko pridelane špinače.

Špinačo lahko dodamo tudi smoothijem. Foto: Shutterstock
Špinačo lahko dodamo tudi smoothijem. Foto: Shutterstock

Smiselno jo je uživati, če se spopadate z odvečnimi kilogrami

Več kot 90 odstotkov te zelenolistne zelenjave sestavlja voda. Vsebuje vitamine C, E in K. Vitamin K je sicer prisoten le v redkih živilih, ima pa pomembno funkcijo, saj je odgovoren za zdravje kosti. Preprečuje namreč presežno razgradnjo kostnih celic. Bakterije črevesje flore vitamin K1 predelajo v vitamin K2, zaradi česar se aktivira hormon osteokalcin, ki pomaga kalcij prenesti iz krvi v kosti.

PREBERITE ŠE -> Špinača s piščancem, jagodami in avokadom

V špinači so tudi beta-karoten, kalcij, magnezij, železo, mangan in cink. Ponaša se tudi z bogato vsebnostjo antioksidantov, ki igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju oksidativnega stresa. Špinača vsebuje tudi več vrst flavonoidov in karotenoidov, predvsem lutein in zeaksantin, ki ju telo pretvori v vitamin A, ta pa je odgovoren za zdravje oči. Ta priljubljena vrsta zelenjave vsebuje tudi folno kislino, ki jo morajo nujno uživati nosečnice, saj skrbi za normalno delovanje in rast tkiva.

Špinača vsebuje ogljikove hidrate, ki pa so večinoma iz vlaknin, zato so zelo zdravi. V njej so tudi manjše količine sladkorja, ki pa zavzemajo predvsem obliko fruktoze in glukoze. Ker ima sicer relativno malo kalorij, jo je smiselno vključiti v jedilnik, če se spopadate z odvečnimi kilogrami.

PREBERITE ŠE -> Super kombinacija: špinača s testeninami

Pomaga znižati previsok krvni tlak in preprečiti razvoj bolezni srca

Špinača ima sicer številne blagodejne učinke na zdravje. Nekatere raziskave so pokazale, da zavira rast in množenje rakavih celic. Še posebej učinkovita naj bi bila pri preprečevanju kožnega raka. Znana je tudi po tem, da izboljšuje prebavo ter poskrbi za zdrave lase, nohte in kožo. Z rednim uživanjem le-te lahko izboljšamo tudi vid.

Špinača nam lahko pomaga znižati previsok krvni tlak in preprečiti razvoj bolezni srca. Prav tako naj bi pri izboljšanju stanja pomagala sladkornim bolnikom. Ker ta rastlina vsebuje vitamin K, ki pomaga pri strjevanju krvi, špinače ne bi smeli uživati tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

Prav tako je manj priporočljiva za posameznike, ki imajo ledvične kamne. Ti so namreč pogosto sestavljeni iz kalcijevega oksalata, špinača pa vsebuje prav kalcij in oksalat. Če špinačo pred zaužitjem toplotno obdelamo, se sicer vsebnost le-teh zmanjša.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte