SONČNICA

To je razlog za uživanje sončničnih semen (varujejo celo pred kapjo in srčnim infarktom)

Sončnična semena so bogata z zdravimi maščobami, vitaminom E, magnezijem in selenom. Dodamo jih lahko različnim jedem, kot so kosmiči, pekovski izdelki in solate.
Fotografija: Sončnice so bogate z vitaminom E in selenom. Foto: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Sončnice so bogate z vitaminom E in selenom. Foto: Blaž Samec/Delo

Sončnice naj bi prvotno gojili severnoameriški indijanci; in sicer na območju od Mehike do južne Kanade. Uporabljali so jih predvsem kot vir užitnih semen, v 16. stoletju pa so bile te prenesene tudi v Evropo. Danes jih gojijo v zmernih in tropskih regijah. Sončnice so sicer rod rastlin, ki obsega približno 70 rastlinskih vrst in spada v družino nebinovk. Najbolj razširjena in vsesplošno uporabna vrsta je navadna sončnica (Helianthus annuus).

Sončnice so najbolj prepoznavne po svojih okroglih cvetnih glavicah, ki spominjajo na sonce. To, kar se nam zdi kot cvet, je dejansko lažni cvet, ki je sestavljen iz drobnih cvetov. Taka zasnova je sončnici v pomoč pri privabljanju opraševalcev, saj je zanje bolj vidna.

V zgodnji fazi rasti se sončnice obračajo proti soncu, s čimer pridobijo več sončne svetlobe za opravljanje fotosinteze. Ko dozorijo, se to ne dogaja več, temveč ostanejo obrnjene proti sončnemu vzhodu, ki jih greje v dopoldanskih urah.

Večina sončnic je rumenih, vendar pa se lahko nekatere vrste pojavljajo tudi v drugih barvah (oranžna, rdeča ali vijolična). Ena sončnična glava lahko vsebuje tudi do 2000 semen. Nekatere vrste lahko zrastejo tudi tri metre v višino, njene korenine pa se lahko razraščajo tudi do dva metra pod zemljo. Njeno steblo je grobo in dlakavo, listi pa srčaste oblike in z nažaganim listnim robom.

Sončnica uspeva v globokih, odcednih in vlažnih tleh, medtem ko ji kisla ne ustrezajo. Obožuje dobro osončene lege, vendar pa lahko raste tudi v polsenci. Nekateri se jih odločijo posaditi tudi na domačem vrtu, vendar to morda ni najboljša izbira, saj se hitro razraščajo, poleg tega pa iz korenin izločajo snovi, ki zavirajo rast nekaterih drugih rastlin. Cvetni prah lahko pri nekaterih ljudeh povzroča alergijske reakcije.

Sončična semena lahko služijo kot dodatek k številnim jedem. Foto: Shutterstock
Sončična semena lahko služijo kot dodatek k številnim jedem. Foto: Shutterstock

Sončnice gojimo zaradi semen in olja

Sončnice po svetu gojijo predvsem iz dveh razlogov; zaradi njihovih semen in zaradi olja. Semena sort, ki jih gojijo zaradi semen, imajo neužitno črno-belo lupino, lupina semen sort, ki jih gojijo zaradi olja, pa je črna. Sončnična semena imajo blag okus po oreščkih.

V trgovini so na voljo pražena ali surova, olupljena ali v ovoju. Vmešamo jih lahko v kosmiče, jogurte, solate, v dušeno zelenjavo, k zelenjavnim sendvičem, dodamo jih lahko k pestu namesto pinjol ali pa v pekovske izdelke.

Semena vsebujejo zdrave maščobe (še posebej bogata so z linolno kislino, ki igra pomembno funkcijo pri zniževanju holesterola), v njih pa najdemo tudi beljakovine, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine E, B3, B5 in B6, folat, železo, magnezij, cink, baker, mangan in selen.

PREBERITE ŠE -> Ta začimba naj bi imela podobne učinke kot antidepresivi

Znižujejo previsok krvni tlak, holesterol in krvni sladkor

Uživanje sončničnih semen je povezano s številnimi prednostmi. Zaradi vsebnosti magnezija pomirjajo, znižujejo raven stresa in blažijo migrene, kot preventiva pa delujejo tudi proti raku, možganski kapi in srčnemu infarktu. Znižujejo previsok krvni tlak, holesterol in krvni sladkor, zato se ob rednem uživanju zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in sladkorne bolezni tipa 2. V neki raziskavi je bilo ugotovljeno, da spojina v semenih blokira encim, ki povzroča zoženje krvnih žil.

V neki drugi raziskavi so preučevali vpliv sončničnih semen na znižanje krvnega sladkorja. Udeležence raziskave so pri tem razdelili v dve skupini; ena skupina je vsak dan pojedla 30 gramov sončničnih semen, druga pa je posegala po drugih zdravih živilih. Po šestih mesecih trajanja raziskave se je krvni sladkor oseb, ki so uživale sončnična semena, znižal za 10 odstotkov v primerjavi s skupino, ki se je držala zdrave diete brez sončničnih semen.

PREBERITE ŠE -> Božanski rženi kruh s sončničnimi semeni

Ne glede na zdravilne učinkovine sončničnih semen se je treba zavedati, da ta vsebujejo veliko kalorij, zato z njimi ni dobro pretiravati. Poleg tega je lahko problematična vsebnost kadmija v njih. Gre za težko kovino, ki lahko v prevelikih količinah škodi ledvicam. Sončnice jo črpajo iz zemlje, nato pa jo skladiščijo v semenih, zato jih ta vsebujejo več kot povprečno živilo.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte