ZDRAVJE

Kurja črevca: plevel, ki spodbuja hujšanje in je dober vir železa

Ni vam treba čakati pomladi, da si privoščite sveže lokalno zelenje. Prav zdaj lahko povsod po Sloveniji naberete zdravilno rastlino, ki ima okus po koruzi.
Fotografija: Navadna zvezdica, bolj znana pod imenom kurja črevca, pomaga hujšati, saj snovi, ki jih vsebuje, vplivajo na metabolizem. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Navadna zvezdica, bolj znana pod imenom kurja črevca, pomaga hujšati, saj snovi, ki jih vsebuje, vplivajo na metabolizem. Foto: Shutterstock

Najverjetneje ste že slišali zanjo, saj gre za enega najbolj znanih »plevelov« po svetu. Imenuje se navadna zvezdica (Stellaria media) ali po domače kurja črevca.

Čeprav se ne sliši kot najbolj okusen vzdevek, je zvezdica izredno slastna, in kar je še bolj pomembno, zdrava, saj vsebuje vitamine, minerale in veliko antioksidantov. Ker raste tudi v zimskih mesecih (samo v snegu ne), nam lahko obogati jedi, ki so v hladnem delu leta oropane dragocenih hranil. 

Kurja črevca so cenili že naši predniki. Arheologi so ostanke rastline našli v izkopaninah antičnih posod, skozi ljudsko izročilo in besede, ki so jih zapisali številni zdravilci, pa ohranila sloves kot zdravilna zel, ki pomaga lajšati marsikatere tegobe.

A navadna zvezdica ni bila prisotna samo v Evropi. Na ozemlju Japonske in Rusije so jo starodavna ljudstva uporabljala za zdravljenje odrgnin in za lajšanje bolečin v kosteh, na japonskem otočju pa je navadna zvezdica še danes glavna sestavina praznične jedi Nanakusa-no-sekku, ki jo jedo v pomladnem času. 

Ker uspeva vse leto, navadne zvezdice ne nabiramo na zalogo in je ne sušimo ter shranjujemo, saj je veliko bolj zdrava sveža, ko vsebuje največ hranilnih snovi. Foto: Shutterstock
Ker uspeva vse leto, navadne zvezdice ne nabiramo na zalogo in je ne sušimo ter shranjujemo, saj je veliko bolj zdrava sveža, ko vsebuje največ hranilnih snovi. Foto: Shutterstock

Močan koktajl antioksidantov 

Sodobne raziskave so potrdile, da ta rastlina resnično vsebuje kar nekaj zanimivih snovi za zdravje. Bogata je z magnezijem in železom, zaradi česar so jo od nekdaj priporočali uživati slabokrvnim osebam.

Naš organizem rastlinskega železa samega po sebi ne more absorbirati, pri tem potrebuje vitamin C, zato je idealno, da navadna zvezdica vsebuje tudi veliko tega vitamina, v 100 gramih je vitamina C toliko, da z njim pokrijemo dnevno potrebo odrasle osebe po njem. 

A to še ni vse, kurja črevca vsebujejo tudi veliko antioksidantov, ki ščitijo naše telo pred vnetji, staranjem in nastankom kroničnih bolezni. V zvezdici so to flavonoidi, fitosteroli in antrakinoni, premore pa tudi snovi saponine, ki sicer veljajo za antihranila, a v nizkih koncentracijah koristijo našemu zdravju, saj delujejo antioksidativno in protitumorsko.

Saponini v kurjih črevcih naj bi bili tudi razlog za to, da je ta rastlina tako dobra pri lajšanju bolezni dihal (bronhitis), saj spodbujajo izločanje sluzi iz pljuč in ledvic, so pokazale študije. 

Z zvezdico hujšamo 

Izredno zanimiv je tudi učinek navadne zvezdice na izgubo telesne teže. Znanstveniki so prepričani, da je to zato, ker snovi v tej rastlini vplivajo na metabolizem in delovanje endokrinega sistema. Več študij doslej je potrdilo, da zvezdica pomaga pri hujšanju in zmanjšanju maščob, edina pomanjkljivost je, da so bile te doslej izvedene zgolj na živalih, ne pa še na ljudeh. 

Vendar so rezultati spodbudni, menijo raziskovalci, saj je tako uživanje ekstrakta kot soka rastline pri miših povzročilo izgubo telesne teže, nevarne trebušne maščobe in znižanje slabega holesterola v krvi, in to tako v primeru, ko so jih hranili z visoko kalorično dieto kot tudi v primeru, ko so bile miši debelosti nagnjene zaradi povišanega hormona progesterona. 

PREBERITE ŠE -> Slovenec, ki mu je borelioza skoraj uničila življenje: Ščetica me je rešila

Zvezdica je torej odlična rastlina za vse, ki si želijo zaužiti več vitaminov in mineralov, ter za ljudi, ki si želijo shujšati, z njo pa si lahko pomagamo tudi topično. Če nas piči žuželka, pravijo, da bolečino in srbečico ublaži že, če na pik položimo list kurjega črevca. Nekateri iz tega plevela v kombinaciji s trpotcem pripravljajo tudi mazilo za kožo. 

Ljudska medicina to rastlino priporoča še za zdravljenje kožnih težav, kot so izpuščaji, vnetja, modrice in rane ter za lajšanje kroničnih vnetij sklepov in kosti, kot sta revmatizem in artritis, kar je potrdilo nekaj znanstvenih raziskav. Ena laboratorijska študija doslej pa je celo odkrila, da ima sveže iztisnjeni sok zvezdice takšno antiviralno moč, da uničuje širjenje virusa hepatitisa B.  

Vedno nabirajte svežo 

Ker raste skoraj vse leto (le poletna vročina jo prežene), zvezdice ni smiselno nabirati na zalogo (v hladilniku ne zdrži dolgo) in je sušiti, ampak je bolje, da jo nabiramo sproti in uživamo v spektru svežih hranilnih snovi, ki jih premore. Velika verjetnost je, da vam raste na domačem dvorišču ali vrtu, najdete pa jo tudi na travnikih in njivah ter drugih rodovitnih območjih, kjer je odlična indikatorka »neoporečne« zemlje, saj ne prenaša pesticidov. 

Navadno zvezdico boste prepoznali po drobnih belih cvetovih in okroglem ter dlakavem steblu. Prav steblo je tisti najboljši razpoznavni znak, na katerega se lahko zanesemo tudi pozimi, ko rastlina ne cveti. Pri navadni zvezdici dlačice rastejo samo po eni strani stebla, strani pa se izmenjujejo glede na poganjke (kolenca) rastline, medtem ko na listih dlačic ni. Če boste pozorni na te lastnosti, je ne boste zamenjali z drugimi neužitnimi rastlinami. Z besedo kurja črevca sicer nekateri imenujejo tudi prezrto zvezdico (Stellaria neglecta), ki pa je prav tako užitna, zato jo lahko brez skrbi naberete. 

Kurja črevca še posebej teknejo v solati iz drugih spomladanskih rastlin. Foto: Shutterstock
Kurja črevca še posebej teknejo v solati iz drugih spomladanskih rastlin. Foto: Shutterstock

Za uživanje so najbolj primerni vrhnji poganjki in mehkejša stebla ter listi rastline. Nabiramo jih lahko skozi vse leto, tudi v času cvetenja, manj primerna za uživanje pa je, ko začne tvoriti semena, saj takrat postane trda in žilasta. Če si jo želite privoščiti, je nikar ne pulite iz zemlje, saj ima rahle korenine in jo boste nemudoma izruvali. Bolje je, da jo režemo s škarjami, saj tako rastlini omogočimo, da raste še naprej in nas nagrajuje s svojimi darovi. 

Ker ima že surova prijeten okus po mlečni koruzi, jo lahko presno jemo v solatah ali sendvičih, tekne pa tudi pokuhana v prilogah, denimo v kombinaciji s špinačo, ali juhah in enolončnicah. Če jo želimo shraniti, jo je najbolje zmleti v zeliščni pesto.

Navadna zvezdica je načeloma zelo varno zelišče, vendar se njeno uživanje za vsak primer odsvetuje nosečnicam in doječim materam. Ker vsebuje saponine, ki lahko v večji količini povzročijo slabost in drisko, z njo tudi ni dobro pretiravati. Privoščite si jo kot začimbo ali dodatek drugi zelenjavi ne pa kot samostojno skledo solate. 

Preberite še:

V prodaji