Paradižniki, črni kot noč: prava redkost, a izjemno zdravi (in to je razlog)

Pred nami je sezona paradižnika, in če ste ljubitelji, gotovo veste, da ta zelenjava, ki jo botanično uvrščamo med sadeže, ni vedno samo rdeče barve, saj obstajajo tudi posebne sorte, ki so zelene, rumene, oranžne, vijolične, rjave, modre in črne.
Pravzaprav se je kultivirani rdeči paradižnik razvil iz divjih sorodnikov, ki imajo zeleno-vijolične plodove, in prav te divje vrste zadnja desetletja burijo duhove znanosti.
Paradižnik je eden najbolj priljubljenih rastlinskih živil na svetu. Tudi ljudem, ki ne marajo zelenjave, paradižnik pogosto tekne, če nič drugega pokuhan v omaki. Zato so strokovnjaki začeli razmišljati, kako bi temu opevanemu plodu izboljšali hranilno vrednost. Sam po sebi sicer že vsebuje precej za zdravje koristnih antioksidantov (vitamin C, A in likopen), vendar pa je znanstvenike zanimalo, ali bi lahko v paradižniku povišali količino antocianinov.
Antocianini so polifenolne snovi, ki jih rastline proizvajajo kot odziv na stres in različne škodljive vplive okolja. Delujejo torej kot antioksidanti in strokovnjaki so ugotovili, da imajo podobne učinke tudi na živalski in človeški organizem.
Raziskave so denimo pokazale, da antocianini celice varujejo pred oksidativnim stresom, poškodbami prostih radikalov in UV-B žarki, ki so vsi po vrsti glavni krivci staranja in nastanka raka.
Dodatne študije so razkrile, da ima uživanje hrane, bogate z antocianini, prebiotične učinke na črevesje in zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni, diabetes in debelost. Hkrati so strokovnjaki ugotovili, da antocianini varujejo tudi človeški vid, živčevje in kognitivne sposobnosti ter zavirajo razrast škodljivih bakterij.

Antocianini so torej dragoceno darilo narave, zato se tako priporoča uživanje hrane, bogate z njimi. Ker so rastlinsko barvilo (obsegajo spekter od rdeče do vijolične in modre), jih je zelo lahko prepoznati, najdemo jih denimo v borovnicah, robidah, črnem ribezu, slivah, višnjah in temnih češnjah, radiču, vijoličnih špargljih ter skoraj vsem temnem sadju in zelenjavi. Kaj pa paradižniku?
Izkazalo se je, da ima paradižnikova rastlina kar precej antocianinov, vendar so pri kultiviranih sortah ti skoncentrirani v steblih in listih, ne pa v rdečih plodovih. Ko so znanstveniki raziskovali fenomen, so ugotovili, da obstajajo divje vrste paradižnikov, ki antocianine tvorijo tudi v plodovih. Tako jim je uspelo s križanjem v zadnjih desetletjih ustvariti številne nove sorte, primerne za uživanje, njihova posebnost pa je temna barva plodov.

Če lahko torej izbirate med najbolj zdravimi sortami paradižnikov, posezite po črnih, oziroma vijoličnih, modrih in rjavih. Paradižniki, črni kot noč so prava redkost, temno modre in temno vijolične ter rjave pa se že lažje dobi pri nas v trgovinah in na tržnicah.
Še več temnih sort je na voljo v semenih, zato se, če imate prostor in voljo, lotite domače vzgoje. V podkastu Deloindom lahko prisluhnete slovenskima strokovnjakoma, ki sta podala veliko praktičnih nasvetov za gojenje vseh vrst paradižnikov, mi pa vam zaupamo še eno skrivnost, ki je dobro znana le tistim, ki vzgajajo temne sorte.
In sicer se vrtičkarjem pogosto zgodi, da kupijo semena temnih sort, plodovi pa na vrhuncu sezone ostanejo rdeči, rumeni ali zeleni. Kaj se dogaja, se sprašujejo, so jih prinesli naokrog? Ne!
Kot smo že razložili zgoraj, je tvorba temnih pigmentov antocianinov posledica tega, da je rastlina izpostavljena škodljivim vplivom okolja. Eden takšnih je močna UV svetloba. Vaše temne sorte paradižnika morajo biti tako posajene na sončnem mestu, kot dodatni ukrep pa okoli plodov, ko so majhni, porežite liste, ki jih zastirajo. Tako boste poskrbeli, da bodo ves dan izpostavljeni soncu, kar bo spodbudilo proizvodnjo antocianinov.

Rešili smo torej dilemo, katera barva paradižnika je najbolj zdrava, vendar pa ljubitelje pri tem rajskem sadežu ne premami samo to. Različne sorte, več kot 10.000 jih je, če si lahko predstavljate, so cenjene tako zaradi posebnih barv kot tudi oblik in predvsem okusa, nekatere so manj kisle, druge sladkaste, celo bolj pikantne. Skratka, vsaka je razred zase, in če vas zanima, kakšna je njihova hranilna sestava, odgovore najdete TUKAJ.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.