Vitamin A

Najdemo ga v: korenju, marelicah, papriki, krompirju, brokoliju, jetrcih, ribjem olju in mastnih ribah, kaviarju, rumenjaku, polnomastnem mleku, siru in maslu.

Opomba: bolje lahko absorbiramo vitamin A živalskega izvora kot iz rastlinskih virov.

Znaki pomanjkanja: prebavne motnje, težave z vidom, suha, prehitro postarana, utrujena koža.

Namig za hiter obrok: za zelenjavno prilogo na maslu podušimo korenje, skuhamo krompir in brokoli, ljubiteljem mesa pa se bodo pocedile sline ob praženih jetrcih. Za sladico naredimo mlečni napitek z marelicami in drugim sezonskim sadjem.Vitamin D

Najdemo ga v: sončničnih in lanenih semenih, kalčkih, gobah, v ribjem olju, svežih ali vloženih sardinah, lososu, tunini, ostrigah, rakcih, jetrih, rumenjaku, maslu, mleku in siru.

Opomba: ta vitamin se sintetizira ob stiku sončne svetlobe s kožo.

Znaki pomanjkanja: težave s hormoni, kostmi, zobmi, ponavljajoče se bolezni.

Namig za hiter obrok: ocvrte, že očiščene sveže ribe ali že pripravljene iz konzerve, poleg solata s sirom, kalčki in različnimi semeni. Za posladek naj bodo palačinke.Vitamin E

Najdemo ga v: bučnih in sončničnih semenih ter sončničnem olju, sezamovem, arašidovem, koruznem in olivnem olju, maslu, mandljih, lešnikih, arašidih, pšeničnih kalčkih, ovseni kaši, rjavem rižu, špinači, avokadu in lososu.

Opomba: izgubo tega vitamina povzročata svetloba in vročina.

Znaki pomanjkanja: padec imunskega sistema, težave s srcem in prekrvitvijo, prezgodnje staranje.

Namig za hiter obrok: dušena špinača z rjavim rižem in pečenim lososom ter solata z avokadom in pšeničnimi kalčki. Sladka pika na i so presne kroglice, ki jih zvaljamo iz zmletih mandljev in lešnikov, masla, sladkorja in čokolade v prahu.Vitamini skupine B

Najdemo jih v: kvasu, jetrih, rdečem mesu, piščančjih prsih, skuši, rumenjaku, mandljih, rjavem rižu, polnozrnatih žitaricah, gobah, pšeničnih kalčkih, indijskih oreščkih, avokadu, bananah in borovnicah.

Opomba: z industrijsko predelavo oziroma prečiščevanjem hrane se lahko ti vitamini uničijo.

Znaki pomanjkanja: vnetja na koži in lasišču, težave z vidom oziroma očmi, jetri in živčevjem.

Namig za hiter obrok: na žaru pečeno mleto meso in piščančji medaljoni, za prilogo vložene gobe in polnozrnata štručka. Osvežilna sladica je smuti iz banane, borovnic, ledu in malo mleka.Vitamin C

Najdemo ga v: papriki, ohrovtu, peteršilju, brokoliju, brstičnem ohrovtu, cvetači, paradižniku, zelju, vodni kreši, jagodah, malinah, papaji, mangu, kiviju, pomarančah, grenivkah in limonah.

Opomba: z njegovo pomočjo se v telesu poveča absorbcija železa. S toplotno obdelavo lahko vitamin izgubi nekaj moči.

Znaki pomanjkanja: nerazpoloženost, tudi depresivnost, utrujenost, vnetje dlesni, slaba odpornost, oslabljenost vezivnega tkiva.

Namig za hiter obrok: paradižnikova juha, dušen brstični ohrovt ali zelje, zrezek v smetanovi omaki s peteršiljem in pečena paprika. Sladkosnedi naj si privoščijo sadno kupo z jagodami ali tropskim sadjem.