Jutranji glavoboli, ki se pojavijo brez očitnega razloga, so boleči in skrajno nadležni, povrhu pa človeka že navsezgodaj potisnejo v zmedo, slabo voljo in ven iz cone udobja ter ustaljenega ritma. Pa ste kdaj poskušali poiskati razloge za jutranje slabo počutje? V naslednjih vrsticah si preberite, kaj se morda skriva v ozadju bolečine, kot svetujejo pri reviji Women's Health.

Niste dovolj spali. Resda si nismo vsi enaki, a verjetno lahko z gotovostjo rečemo, da nas večina potrebuje od sedem do osem ur kakovostnega spanca na noč. In če je tega manj, se naše telo prestavi v panično stanje, kar pomeni pospešen srčni utrip, povišan krvni pritisk in seveda stres – in ko vse to seštejemo, dobimo glavobol. Kakšen dan si sicer že lahko pomagamo s protibolečinsko tableto, a dolgoročno je nujno, da si uredimo zdrav ritem spanja.Preveč ste spali! Nekateri pa imajo, čudežno, druge težave. Kdor je več kakor devet ur pod odejo, se bo le težko prebudil bistre glave. Ko predolgo spimo, se raven serotonina občutno zmanjša, kar pa lahko povzroči slabši krvni pretok v možganih, temu pa sledi glavobol. In prav zato so konci tedna pri mnogih pokvarjeni: prav na dela proste dni, ko se dodobra naspijo (a se ne zavedajo, da preveč), se jih tako poloti nelagodje! Prav zato strokovnjaki svetujejo, da vsako noč spimo enako število ur, ne glede na dan v tednu.

Nizka raven endorfinov. Pri nekaterih je pač tako: hormoni dobre volje so preprosto zjutraj na najnižji ravni, kar pri nekaterih sproži tudi glavobol. Zakaj se pri nekaterih pojavi bolečina, pri drugih pa ne, znanost sicer še ni pojasnila, ugotavljajo pa, da je mogoče takšne glavobol odpraviti z bolečino.

Ste večer prej popivali? Pa saj tega ni treba podrobno razlagati, jasno je, da po preveliki količini alkohola, zaradi katerega nismo le omamljeni, temveč tudi dehidrirani, slabo spimo in se zjutraj zbudimo z glavobolom oziroma mačkom. Rešitev je seveda v zmernosti pri pitju ali pa abstinenci, če pa si kdaj vendarle dovolite preveč, si naslednje jutro pomagajte z obilo vode in vitaminom C.Smrčite. Če se oglasite tu pa tam, ni nič skrb zbujajočega, a če trpite za spalno apnejo, lahko ta povzroča hlastanje za zrakom, dušenje in celo prenehanje dihanja. Seveda zgolj za nekaj sekund, a pomanjkanje kisika v možganih lahko povzroči resno nelagodje, verjetno tudi glavobole zaradi povečanega pretoka v možganih.

Ste že spili kavo? Morda se vas je glavobol polotil nekaj časa po tem, ko ste vstali, a si niste pravočasno pripravili svojega priljubljenega jutranjega napitka. Kofein vendarle blago spodbudi živčni sistem, in če je ta na kavo navajen, jo bo tudi pogrešal, če ne dobi običajnega odmerka.

Morda se vas loteva depresija. Ta lahko sproži glavobol v katerem koli delu dneva, zelo rada pa udari predvsem zjutraj. Depresija slabo vpliva tudi na kakovost spanca, bolečina pa nam povzroča slabo razpoloženje in – onemogoča spanec, tako da je krog sklenjen. Nikar ne omahujte z obiskom pri zdravniku, z ustrezno terapijo boste zanesljivo vsaj uspešno blažili in nadzorovali težave.Imate visok pritisk. Za visok krvni tlak je značilen predvsem povečan pritisk v glavi. Mnogi se pritiska, če ni drugih očitnih simptomov, sploh ne zavedajo, težavo pa je mogoče odpraviti že z ustrezno prehrano in gibanjem, včasih predpišejo tudi zdravila.

Jutranji glavobol slej ko prej doleti vsakogar, če se pojavi zgolj občasno, ni razloga za skrb. Če pa se pojavi večkrat na teden, v večmesečnem obdobju, je posvet pri zdravniku nujen, da z ustreznimi preiskavami izloči morebitna hujša obolenja. Z obiskom pri strokovnjaku nikar ne omahujte, če se bolečina stopnjuje in vas glavobol ovira pri vsakdanjih obveznosti in življenju.