Kako se decembra izogniti kopičenju kilogramov (svetuje: Jernej Ogrin)
Decembrska druženja ter zabave so v polnem teku in obložene mize nas vabijo k preizkušanju dobrot. Zdaj že posplošeno dejstvo, da se decembra redimo, lahko letos zavržemo in kljub vsemu na zabavah uživamo. Predvsem se bomo, če bomo zmerni, dobro počutili dan kasneje. In januarja brez slabe vesti stopili na tehtnico.
Kako se zadržati, kako ohraniti ravnovesje med našo običajno prehrano in jedmi, ki so nam ponujene na obiskih in zabavah, smo povprašali prehranskega svetovalca Jerneja Ogrina.
Jernej Ogrin je prehranski svetovalec in ustanovitelj programa Zadnja dieta. Njegove koristne nasvete boste našli na Instagram profilu @jernejogrin. Tam Jernej na zabaven in poučen način spodbuja, da do hrane vzpostavimo zdrav odnos, saj je to edini način, s katerim lahko pridemo do rezultatov, ki trajajo.
Ogrin je znan po tem, da zagovarja uporabo zdrave kmečke pameti, da se v prehrani ne odrekamo, temveč do hrane vzpostavimo zdrav odnos. In tako naj bo tudi v zadnjem mesecu leta. S tem se strinja tudi naš sogovornik:
»Menim, da zdravo in nezdravo pri hrani ne obstaja. Obstajajo živila, ki imajo različne lastnosti - različno hranljiva, nasitna, kalorična, predelana, ipd. Te lastnosti bodo določale, kako pogosto in v kakšni količini so ta živila lahko v naši prehrani. Če ne želimo v novo leto vstopiti s 'posledicami' veselega decembra, se nima smisla ukvarjati samo s tem, kaj jesti na zabavah, ampak čez cel mesec.
Največ naredimo, če je naša vsakodnevna prehrana lahko uravnotežena, energijsko primerna in hranilno bogata. Sestavljanje obrokov na osnovi pustih virov beljakovin, zelenjave ali sadja in polnovrednih virov ogljikovih hidratov je odličen začetek. Na zabavah pa se temu poskusimo približati, ko gre. Ko to ne gre in ko izbira hrane ni ravno rožnata, je smiselno omejiti količino vnesene hrane in pijače. Naj zabave ne bodo tekmovanje v tem, kdo lahko zaužije več hrane.«
Vodilo naj bo zmernost
December naj ne bo mesec, ki bi se ga morali bati. Niti glede obdarovanj, druženj niti glede hrane. Vsak sam pri sebi odmerja čas, ki ga bo namenil stvari, ki mu je pomembna. Zamislimo si toliko srečanj, kolikor nam ustreza, pojejmo, toliko, kolikor naše telo res potrebuje.
S takšno miselnostjo ne bomo dopustili zunanjim pritiskom, da vplivajo na nas in december preživeli v vsej njegovi lepoti. Bistvo poslavljanja od leta je namreč ravno v tem; da pri sebi naredimo revizijo, se družimo z ljudmi, ki so nam blizu in se s čim manj stresa podamo v novo leto. Če ne bomo pod stresom, bo tudi naš odnos do hrane bolj zdrav.
Pomislimo na dan potem
Če se decembrsko druženje ni vrtelo le okoli hrane in smo jedli, tisto kar našemu telesu ustreza, dan po zabavi ne bomo čutili posebnih sprememb. Če pa smo zaužili več od svojih potreb in smo naslednji dan napihnjeni, si bomo najbolje pomagali s tem, da se čim prej vrnemo v svojo rutino.
»Občutek napihnjenosti in malo spremenjena prebava sta lahko posledica več stvari, od izbire hrane, do njene količine, ne pomaga niti alkohol. S tem, da omejimo količino na tako, da ne moremo reči, da gre za prenajedanje, naredimo največ. Če smo pozorni pri uživanju alkohola, nam tudi to lahko pomaga. Edino, kar nas lahko naslednji dan razbremeni, je naša normalna prehrana (po možnosti uravnotežena). Druga stvar, ki lahko pomaga, pa je čas. Kurativa je torej veliko manj učinkovita kot preventiva,« pravi Ogrin.
PREBERITE ŠE -> FOTO: Vrata družinske hiše nam je odprla priljubljena ljubljanska gostinka
»Pa pridite lačni, hrane bo za vse dovolj!«
Kolikokrat ste upoštevali navodila gostitelja, ki vas je pred zabavo poklical, da bo veliko hrane, zato tisti dan nikar ne kuhajte? Vam je znano, kajne? In verjetno ste takšno odločitev potem tudi obžalovali. Druženja se največkrat začnejo po 17. uri ali še kasneje, kar pa je prepozno, da bi izpuščali kosilo.
»Če gremo na druženje, kjer pričakujemo veliko količino hrane, lačni, je to po mojem mnenju najslabši način, s katerim se lahko tega lotimo. Če pridemo lačni nekam, kjer je na voljo obilica dobre hrane, sploh tiste, ki je ne jemo ravno pogosto in jo imamo zelo radi, bomo pojedli ogromno. Zakaj? Zato, ker smo lačni in ker smo čez dan jedli premalo. Zato je moj nasvet, da čez dan, ko na koncu pričakujemo obilno večerjo, jemo normalno in ne izpuščamo obrokov. Tako imamo v prehrani še manj nihanj in anomalij, kar nam lahko naslednji dan omogoča lažjo vrnitev nazaj v normalno stanje,« zaključi.