BOROVA SEMENA

Izjemni zdravilni učinki pinjol in razlog, zakaj so ta semena tako draga

Če obožujete omako pesto, zagotovo poznate pinjole. Ta drobna semena so ena najdražjih na svetu, a ker vsebujejo ogromno zdravilnih snovi, si jih je vredno privoščiti.
Fotografija: Pinjole so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. Foto: Handmadepictures/shutterstock
Odpri galerijo
Pinjole so bogate z vitamini, minerali in antioksidanti. Foto: Handmadepictures/shutterstock

Z besedo pinjole označujemo vsa užitna semena več vrst dreves rodu borovcev (latinsko Pinus), ki rastejo po celem svetu, a jih največ vzgojijo na severni polobli, v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Semena se skrivajo v storžih borovcev, glede na vrsto borovca pa se razlikujejo po obliki, velikosti in vsebnosti koristnih snovi.

Arheologi so ugotovili, da je človek pinjole užival že v pradavnini, naši predniki nabiralci so jih zaradi visoke hranilne sestave jedli že 10.000 let pred našim štetjem. 

Pinjole sibirske cedre naj bi bile najbolj zdrave. Pri nas se da kupiti tudi olje, ki ga pridobivajo iz njih. Foto: Beton Studio/shutterstock
Pinjole sibirske cedre naj bi bile najbolj zdrave. Pri nas se da kupiti tudi olje, ki ga pridobivajo iz njih. Foto: Beton Studio/shutterstock

Bodite pozorni na poreklo pinjol

Če se sprašujete, zakaj neki so pinjole tako drage, ko pa rastejo praktično na vseh kontinentih, se razlogi skrivajo v dolgotrajnem in napornem pridobivanju semen. Mine lahko namreč 25 let, da drevesa začnejo proizvajati storže, katerih semena so dovolj kakovostna za uživanje, da dosežejo svoj najboljši okus, pa morajo biti borovci stari še več.

Ko lahko storže končno oberejo (kar je zaradi višine dreves, ki segajo tudi 20 metrov visoko, zahtevno opravilo), pa sledi še dvojno luščenje semen, najprej jih je potrebno izluščiti iz trdih storžev, nato pa jim odstraniti še trdovratno lupino. 

PREBERITE ŠE -> Zato so lešniki tako zdravi, a pozor, samo v teh oblikah

Pri nas boste na trgovskih policah večinoma našli pinjole sredozemskega ali italijanskega bora (Pinus pinea), znanega tudi pod imenom pinija. A naj vas ime sredozemski ne zavede, saj jih gojijo tudi na Kitajskem, ki je največja izvoznica pinjol na svetu, nedvomno tudi zato, ker jih ponuja po najnižji ceni, a ta cena ima svojo temno plat.

Delovna sila, ki obira pinjole, je na Kitajskem cenejša, prav tako pa imajo tam manj ekoloških restrikcij, zato pri obiranju na račun hitrosti in prikladnosti režejo kar cele veje borov, namesto, da bi obrali samo storže in tako manj poškodovali drevesa. 

Boljša izbira so tako pinjole z evropskim poreklom, te boste od azijskih prepoznali tudi po tem, da so tanjše in daljše, medtem ko so semena iz Azije krajša in bolj čokata, skratka okroglaste oblike. Še bolj cenjene od sredozemskih pinjol pa so pinjole semen sibirske cedre (Pinus sibirica), ki so zaradi tamkajšnjega ostrega podnebja sicer nekoliko manjše, a bolj bogate z vitamini in minerali. 

Ekstrakcija pinjol iz storžev je dolgotrajen proces, to pa se odraža v njihovi visoki ceni. Foto: Juan Ci/shutterstock
Ekstrakcija pinjol iz storžev je dolgotrajen proces, to pa se odraža v njihovi visoki ceni. Foto: Juan Ci/shutterstock

Pinjole zavirajo apetit  

Pinjole so bogate z vitaminom E in K, magnezijem, železom, cinkom, kalcijem, fosforjem, manganom, kalijem, bakrom, antioksidanti in zdravimi vlakninami. Vsebujejo veliko maščob, a od tega izredno malo nasičenih in veliko nenasičenih, ki pripomorejo k visoki vrednosti dobrega holesterola v krvi ter nižajo slabega.

Med njimi je zelo pomembna pinolenska maščobna kislina, za katero so znanstveniki ugotovili, da ima protivnetne učinke na telo in tako krepi imunski sistem, hkrati pa tudi zmanjšuje apetit in lahko ljudem, ki jedo pinjole, pomaga pri hujšanju. 

PREBERITE ŠE -> V teh primerih so indijski oreški strupeni 

Za zdravo srce in proti raku 

Redno uživanje teh semen (v mejah normale, dnevno jih je priporočljivo pojesti do 28 gramov), pripomore k zdravju srca in ožilja. Zdrave maščobe, omega-3, vitamina E in K, magnezij, mangan in antioksidanti v pinjolah lahko zmanjšajo možnost nastanka krvnih strdkov, zastoja srca ali aritmije ter pomagajo znižati visok krvni pritisk. 

Pinjole so tudi odlični dodatek v prehrani diabetikov, predvsem tistih tipa 2, saj so raziskave pokazale, da ta semena zahvaljujoč primerni vsebnosti maščob, vlaknin in beljakovin uravnavajo raven sladkorja v krvi, magnezij v pinjolah pa spodbuja delovanje inzulina.

Magnezij lahko tudi zmanjša tveganje za nastanek določenih vrst raka, ena izmed študij je namreč pokazala, da lahko prenizka vsebnost magnezija v krvi poveča tveganje za nastanek raka trebušne slinavke. 

Pinjole so nepogrešljive v sredozemski kuhinji in popestrijo vsako testeninsko jed. Še posebno dobro se ujamejo z brokolijem. Foto: Drong/shutterstock
Pinjole so nepogrešljive v sredozemski kuhinji in popestrijo vsako testeninsko jed. Še posebno dobro se ujamejo z brokolijem. Foto: Drong/shutterstock

Zmanjšujejo tveganje za nastanek demence 

Če vas muči utrujenost in imate težave s koncentracijo, lahko tudi pri tem pomagajo pinjole. Železo in magnezij v njih dvigujeta raven energije v telesu, magnezij tudi pomaga pri občutkih tesnobe, depresiji in spopadanju s stresom, omega-3 maščobe v pinjolah pa so izredno pomembne za zdravo delovanje možganov in izboljšajo zmožnost pomnjenja ter celo zmanjšajo tveganje za demenco. 

Semena borovcev lahko pomagajo preprečevati tudi osteoporozo. Za zdrave kosti je sicer pomembna zadostna količina kalcija v telesu, in čeprav ga pinjole ne vsebujejo toliko kot druga živila, pa so bogate z vitaminom K, ki prav tako pomembno vpliva na moč kosti.

Študija je pokazala, da ta vitamin poveča mineralno gostoto kostnega tkiva in zmanjša možnost za nastanek zlomov, ker pinjole naravno uravnavajo holesterol v krvi, pa bi lahko nadomestile zdravila za zniževanje holesterola, katerih negativni stranski učinek je, da povzročijo pomanjkanje vitamina K v telesu.  

A to še ni vse, pinjole lahko pripomorejo tudi k boljšemu vidu, saj je eden izmed oksidantov, ki ga vsebujejo, lutein, ta pa je izredno pomemben za zdravje oči in preprečevanje poškodb. Zaradi njihove bogate vsebnosti zdravih maščob pa jih priporočajo tudi nosečnicam.  

Če pinjole popražimo, jim podaljšamo rok uporabe. Foto: Kochabamba/shutterstock
Če pinjole popražimo, jim podaljšamo rok uporabe. Foto: Kochabamba/shutterstock

Olje sibirske cedre za zdravo kožo 

Če potrebujete še dodaten razlog, zakaj je borova semena vredno vključiti na jedilnik, pa je to njihov blagodejni vpliv na kožo in lase. Vitamin E, ki ga vsebujejo res veliko, zavira staranje kože in spodbuja rast las, zato se nekateri namesto semen odločijo kar za uživanje olja, pridobljenega iz pinjol (predvsem tistih sibirske cedre).

Olje sibirske cedre (ne zamenjajte ga za eterično olje cedre, tisto namreč ni primerno za uživanje ali neposredno nanašanje na kožo) ima tudi izredne vlažilne in negovalne učinke na suho in občutljivo kožo, pomaga pa tudi pomiriti srbečico, ekcem, psoriazo in ublaži mozolje.  

PREBERITE ŠE -> 6 osvežilnih solat, ki jih morate okusiti to poletje

Kdo ne sme uživati pinjol? 

Pinjole so okusna semena, ki jih lahko uživamo surova, ali pa jih popečemo, kar naredi njihov nežni okus bolj intenziven in jim tudi podaljša obstojnost. Ko jih kupujete, bodite pozorni na rok trajanja, saj lahko zaradi visoke vsebnosti maščob hitro postanejo žerki, zato se priporoča shranjevanje v hladilniku. 

Nekateri jih radi zobajo same, odlično pa popestrijo celo paleto jedi, od slanih do sladkih. Dodajate jih lahko solatam, sadnim kupam ali sladoledu, iz njih naredite namaze ali pa z njimi dopolnite mesne in zelenjavne jedi. Slastne in hrustljave so na pici, našli pa boste tudi veliko receptov za sladke pite in druge sladice, kjer pinjole igrajo glavno vlogo. 

Žal lahko sprožijo alergijsko reakcijo, zato morajo tisti, ki so alergični na oreške ali cvetni prah borovcev, biti previdni, saj se lahko zgodi, da jim bodo alergijo povzročile tudi pinjole. 

Preberite še:

V prodaji