Blitva kot preventiva raka, diabetesa in infarkta (a samo, če jo uživamo tako)

Blitva s krompirjem je klasična sredozemska jed, ki je tako okusna, kot je preprosta. A blitvo lahko uporabimo še v številnih drugih receptih, in kar je najlepše, ker je nezahtevna za vzgojo, nam je na voljo praktično celo leto. To je dobra novica, saj je izredno zdrava in lahko služi kot preventiva za številne bolezni.
Blitva (Beta vulgaris L. subsp. cicla) spada med špinačnice, in marsikdo z njo nadomešča špinačo, vendar pa je botanično bližje v sorodu s peso. Poznamo več sort, ki se med seboj najočitneje razlikujejo po barvi stebel (lahko so beli, a tudi rumeni, zeleni, rdeči in celo vijoličasti) pa tudi po debelini in odtenku zelenih listov. Jemo jo lahko svežo, kuhano ali pečeno, seveda pa največ hranilnih snovi ohrani presna.

Katere zdravilne snovi vsebuje?
Ko govorimo o najbolj zdravi zelenolistni zelenjavi, veliko ljudi pomisli na kodrolistni ohrovt (pred leti označen za superzelenjavo), vendar se lahko tudi blitva pohvali s prav tako pestro zakladnico vitaminov, mineralov in antioksidantov.
V blitvi je ogromno vitamina K, pravzaprav sto gramov te kuhane zelenjave vsebuje kar trikratno količino človeških dnevnih potreb tega vitamina. Vitamin K sodeluje pri številnih pomembnih procesih v telesu. Potreben je za strjevanje krvi in različne celične funkcije ter ključen za zdravje kosti.
Znanstveniki so ugotovili, da je premajhen vnos vitamina K v organizem povezan s povečanim tveganjem za osteoporozo in zlome, prav tako pa so odkrili, da imajo ljudje, ki uživajo hrano, bogato s tem vitaminom, večjo mineralno gostoto kosti in nižjo stopnjo osteoporoze.
A to še ni vse. Blitva premore tudi veliko vitamina A, C in E, minerale, kot so magnezij, železo, baker, kalij, kalcij in mangan, ter v manjših količinah fosfor, cink, selen in vitamine iz skupine B-kompleksa (tiamin, riboflavin, niancin, piridoksin, pantotenska in folna kislina). Poleg tega vsebuje tudi številne antioksidante (kot so betakaroten, lutein, holin, rutin, kvercetin, kemferol in viteksin), vlaknine, ob vsem tem pa ima izredno malo kalorij in nizek glikemični indeks, zato je tudi dietno živilo, primerno tako za tiste, ki hujšajo, kot diabetike.

Številne študije so pokazale, da je uživanje zelenolistne zelenjave, kot je blitva, izredno koristno za zdravje in lahko zmanjša tveganje za nastanek kroničnih obolenj, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes in rak. Strokovnjaki so prepričani, da zato, ker je v blitvi izredna kombinacija vitaminov, mineralov in antioksidantov.
Kalij in magnezij denimo pomagata regulirati krvni tlak, enako tudi viteksin, flavonoid, ki ga najdemo v blitvi. Poleg tega viteksin preprečuje še nastajanje krvnih strdkov, medtem ko vlaknine iz blitve uravnavajo holesterol v telesu. Za srčno zdravje dodatno poskrbijo še nitrati, ki so sicer pogosto razumljeni kot škodljivi, vendar so študije pokazale, da lahko nitrati iz blitve in sorodne zelenjave koristijo ožilju in celo izboljšajo fizične telesne zmogljivosti.
Tudi na področju preventive in zdravljenja raka so znanstveniki glede blitve našli zanimive izsledke. Zahvala gre pestremu naboru antioksidantov v tej zelenjavi, ki človeško telo ščitijo pred poškodbami prostih radikalov.
Primerjava 18 študij je denimo pokazala, da uživanje betakarotena zmanjšuje tveganje za nastanek pljučnega raka, neka druga laboratorijska študija pa je razkrila, da kemferol uničuje celice raka trebušne slinavke in zmanjšuje njihovo rast.
PREBERITE ŠE -> Na evropskem trgu več kot polovica medu, ki ga čebele niti videle niso
Interesantno je tudi delovanje klorofila, ki ga blitva in druga zelenolistna zelenjava vsebujeta veliko. Zanj so odkrili, da je izredno učinkovit pri blokiranju rakotvornih heterocikličnih aminov, ki nastajajo pri peki hrane na visoki temperaturi (predvsem na žaru). Zato se priporoča, da jedi z žara uživamo v kombinaciji z blitvo, saj lahko to zmanjša nekatere njihove rakotvorne učinke.
Uvrstitev blitve v redno prehrano ima lahko tudi pozitivne učinke na slabokrvnost (folna kislina spodbuja nastanek rdečih krvničk), zdravje vida (betakaroten ščiti pred nastankom očesnih bolezni), odpornost (vitamin C in antioksidanti krepijo imunski sistem), presnovo (vlaknine spodbujajo črevesno peristaltiko) in splošno dobro počutje (magnezij sodeluje pri proizvodnji serotonina).

To morate vedeti pred uživanje blitve
Če ste po prebranem že v nizkem štartu, da svoj jedilnik popestrite z blitvo, vas moramo prej še opozoriti na nekatere stranske učinke te zelenjave. Načeloma je varna za uživanje in jo lahko ponudimo tudi otrokom (saj vsebuje manj nitratov kot špinača), vendar pa veljajo omejitve za določene skupine ljudi.
Ker vsebuje tako veliko vitamina K, ki vpliva na strjevanje krvi, morajo biti z njo previdne osebe, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, kot je varfarin. Nenadne spremembe v uživanju vitamina K lahko namreč vplivajo na učinkovitost teh zdravil.
Osebam s srčno-žilnimi težavami se priporoča, da blitve pred uživanjem ne solijo dodatno, saj že sama po sebi v surovem stanju vsebuje precej natrija. Tega se lahko držijo tudi zdravi ljudje. Čeprav smo vajeni, da zelenjavi s soljo izboljšamo okus, je blitva ne potrebuje.
V blitvi so prisotni tudi oksalati oziroma oksalna kislina, ki nase vežejo kalcij in lahko povzročijo nastanek ledvičnih kamnov. Količino oksalatov lahko delno zmanjšamo, če blitvo pokuhamo ali blanširamo, prav tako pa se priporoča, da poleg blitve uživamo živila, bogata s kalcijem, saj se tako izognemo težavi, da bi oksalati iz kosti in drugih telesnih tkiv začeli črpati dragocene zaloge kalcija. Osebam z ledvičnimi težavami ali tistim, ki so nagnjeni k razvoju ledvičnih kamnov, se redno uživanje blitve odsvetuje.
In ko smo že omenili nitrate. Raziskave so pokazale, da se s pogrevanjem zelenolistne zelenjave (kot je blitva), nitrati spreminjajo v nitrite, ki pa so zdravju škodljivi, in v primeru pogrevanja pri visokih temperaturah celo kancerogeni. Pri pripravi blitve se torej držite pravila, da jo svežo pokuhate ali popečete samo enkrat in jo nato hitro pojeste. Ne shranjujte pa že pripravljenih jedi iz blitve na zalogo.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.