Bi se ženske morale izogibati uživanju lanenih semen?

Lan (Linum usitatissimum) je ena najstarejših in najbolj vsestranskih rastlin, kar jih pozna človeštvo. Iz lanenih stebel že tisočletja (nekateri zgodovinarji trdijo, da vsaj 36.000 let) pridobivamo tekstilna vlakna, semena te rastline pa smo začeli uživati, ker so energijsko bogata in ugodno vplivajo na zdravje.
Zakaj je lan po vsem tem času - in kljub temu, da smo vmes izumili že ogromno drugih materialov - še vedno najboljša izbira za oblačila, si lahko preberete tukaj, tokrat pa se bomo osredotočili na zdravilne učinke lanenih semen.
Bogat vir omega-3
Gladka ploščata rjava semena modrocvetočega lana so se nekoč uporabljala predvsem pri slabi prebavi, saj vsebujejo veliko vlaknin in sluz, ki skupaj delujejo odvajalno. Vlaknine in sluz ustvarjajo tudi občutek sitosti in upočasnijo absorpcijo sladkorja v kri, zato z lanenimi semeni lažje shujšamo.
Poleg tega lanena semena premorejo še beljakovine, železo, magnezij, kalcij, kalij in vitamin B6 ter antioksidante, vendar pa sta glavni zvezdi teh semen alfa-linolenska kislina (vrsta omega-3 maščobne kisline) in lignani, fitoestrogeni oziroma rastlinski estrogeni, ki v telesu posnemajo delovanje hormonov.
Alfa-linolenska kislina (ALA) ima ogromno pozitivnih učinkov na zdravje in strokovnjaki so prepričani, da je ta vrsta omega-3 maščobne kisline ključna za zdravje srca in ožilja.
Raziskave so pokazale, da redno uživanje lanenih semen lahko pomaga znižati krvni tlak (tako sistolični kot diastolični) in količino »slabega« LDL holesterola ter trigliceridov v krvi, kar lahko posledično zmanjša tveganje za razvoj ateroskleroze in drugih srčno-žilnih bolezni. Izsledki študij tudi kažejo, da ljudje, ki jedo hrano, bogato z ALA (vsebujejo jih tudi chia semena in orehi), redkeje doživijo usodne srčne infarkte.
Alfa-linolensko kislino v telo vnesemo tako z uživanjem celih ali zmletih lanenih semen kot z uživanjem lanenega olja, ki je pridobljeno s hladnim stiskanjem lanenih semen. Nekoliko drugače pa je z lignani, ki jih najdemo samo v celih ali sveže zmletih lanenih semenih, v lanenem olju pa ne.

Rastlinski estrogen, ki deluje še bolje kot človeški hormon
Lignani so vrsta polifenolov z močnim antioksidativnim delovanjem, ki se v našem telesu pretvorijo v fitoestrogene oziroma rastlinske estrogene. Fitoestrogenov ne smemo enačiti s človeškim hormonom estrogenom, a ker se vežejo na iste receptorje kot estrogen, lahko delujejo podobno kot ta hormon.
V preteklosti je bilo precej zmede na tem področju, in marsikdo je slišal, da uživanje fitoestrogenov ni priporočljivo, saj naj bi povzročili presežke estrogena v telesu in imel celo negativne vplive na zdravje. Uživanje lanenega semena se je odsvetovalo nosečnicam, doječim materam in ženskam s hormonsko odvisnimi raki, in še vedno je marsikje zaslediti opozorilo, da naj se jih tovrstne bolnice izogibajo. A hkrati je bilo prav glede lanenih semen in njihovih vplivov na raka dojk narejenih že veliko raziskav, ki so pokazale, da delovanje lignanov v tem živilu doslej ni bilo dobro razumljeno.
Ameriška onkologinja, specializirana za raka dojk in rodil dr. Elizabeth Teplinsky s priznane ameriške klinike Mount Sinai, razlaga, da se lahko lignani iz lanenih semen obnašajo tako proestrogensko kot tudi antiestrogensko. Ker se vežejo na iste receptorje kot estrogen, lahko takrat, ko je v telesu preveč estrogena, delujejo antiestrogensko, saj z njim tekmujejo za prosta mesta na receptorjih, obratno pa v situacijah, ko telesu primanjkuje estrogena (denimo pri ženskah v menopavzi), nadomestijo ta hormon.
Poleg tega ima človeško telo dvoje različnih receptorjev za estrogen, pravi dr. Teplinsky, alfa estrogenske receptorje in beta estrogenske receptorje. Alfa estrogenski receptorji so tisti, ki vplivajo na razvoj in rast raka dojk, medtem ko beta estrogenski receptorji zavirajo nastanek tumorjev. In lignani, ki jih najdemo v lanenih semenih, se močneje vežejo na slednje, pove dr. Teplinsky, ki razloži, da doslej še ni bilo znanstvenih dokazov, da bi uživanje lanenih semen povečalo tveganje za nastanek raka dojk.
Prej obratno, saj je že nekaj raziskav pokazalo, da lahko lanena semena pozitivno vplivajo na zdravljenje raka dojk, predvsem pri ženskah v postmenopavzi (zadnji fazi menopavze), saj pomagajo uničevati rakave celice, zmanjšati velikost tumorjev in celo okrepijo učinkovanje zdravila tamoxifen, ki se ga uporablja za zdravljenje estrogensko odvisnih rakov dojk.
PREBERITE ŠE -> Onkolog Erik Škof: Nova zdravila za raka jajčnikov pomenijo več upanja za bolnice
Lahko lanena semena lajšajo menopavzo?
Uživanje lanenih semen nekateri strokovnjaki priporočajo tudi pri drugih ženskih hormonskih težavah, denimo za lajšanje simptomov menopavze, pri policističnih jajčnikih, endometriozi in hudih oblikah PMS-a. Vendar pa si raziskave glede tovrstnih učinkov niso povsem enotne. Nekatere so pokazale, da že uživanje pet gramov lanenih semen na dan pri ženskah v menopavzi lajša vročinske oblive, medtem ko so v drugih študijah ženske zaužile tudi večje količine lanenih semen, a niso opazile izboljšanj simptomov.
Dr. Teplinsky pravi, da je veliko odvisno od posameznice in da lanena semena nekateri ljudje bolje prenašajo kot drugi, zato je pomembno, da se ženske (pa tudi moški, predvsem tisti z rakom prostate) posvetujejo s svojim zdravnikom, preden jih vključijo v svojo prehrano.
Vendar poudarja, da jim je vredno dati priložnost, saj z edinstveno kombinacijo omega-3 maščobnih kislin, lignanov, vlaknin in drugih antioksidantov ter mineralov lanena semena blagodejno vplivajo še na druge vidike človeškega zdravja, ki smo jih že opisali zgoraj.

Kdo naj se izogiba lanenih semen?
Če želimo iz lanenih semen iztisniti fitoestrogensko delovanje, ni vseeno, kako jih uživajo. Kot smo že omenili, so lignani prisotni samo v celih in sveže zmletih lanenih semenih, to pa zato, ker niso zelo obstojni, ko so enkrat izpostavljeni zraku. Ko lanena semena zmeljemo, bi jih morali zaužiti v roku 24 ur, če bi želeli izkoristiti zdravilne učinke teh fitoestrogenov.
Če torej kupujete že mleta lanena semena, so največ, kar vaše telo pridobi iz njih, vlaknine in omega-3 maščobe. Kar vseeno ni malo, saj vlaknine pospešujejo prebavo in krepijo črevesno floro, pomagajo hujšati in izboljšujejo inzulinsko rezistenco.
To je treba vzeti v zakup, če ste diabetiki in jemljete zdravila za uravnavanje sladkorja, saj lahko uživanje lanenih semen vpliva na njihovo delovanje, enako tudi na delovanje zdravil za redčenje krvi, kar lahko povzroči nezaželene učinke. Lanena semena se odsvetujejo tudi osebam z razdraženim črevesjem, saj lahko preveč vlaknin poslabša stanje.
Če boste lanena semena v prehrano vključili prvič, storite to postopoma in opazujete svoje počutje, saj se boste tako izognili neprijetnim učinkom, ki lahko nastopijo zaradi pretiravanja. Načeloma pa se priporoča, da na dan zaužijemo le eno ali dve jedilni žlici teh semen, najboljše jih je zmleti, da jih lažje prebavimo, ne smemo pa pozabiti na zadostno pitje tekočine, saj lanena semena nase vežejo vodo.
Preberite še:
Onaplus
Postanite naš naročnik in si zagotovite dostop tudi do zaklenjenih avtorskih vsebin.