Kdo so? Kaj so storile, da jim je bila odvzeta prostost? Kakšen je njihov svet, z zidovi ločen od zunanjega? Presunljive pripovedi desetih obsojenk, zbrane v knjigi, ki jo je uredila red. prof. dr. Milica Antić Gaber, odstirajo vrata v okolje, kjer je utesnjujoče. A zapora ne polnijo samo »ženske, ki se jim je zgodilo ravno to, za kar so morda mislile, da se prav njim ne more, spet drugim se je zgodilo natanko tisto, kar so že dolgo vedele, da se jim bo, pa niso imele volje, moči ali sploh želje, da bi to preprečile, in so se preprosto prepustile logičnemu nizu dogodkov. Zapor je poln tudi njihovega obžalovanja,« v predgovoru piše pravnik Dino Bauk.

Svoje zgodbe so nam razkrile Laura, Luna in Shia. Prva je metadonska odvisnica in mati treh otrok, ki se je v zaporu znašla že drugič, druga je v zaporu pristala zaradi goljufije in je oporo za prestajanje kazni našla v svojih otrocih in Bogu, tretja pa je v zapor prišla zaradi gospodarskega kriminala bori pa se tudi s hudo boleznijo. 

Kaj leži v ozadju teh žalostnih zgodb in kaj nam izpovedi zapornic z Iga sporočajo? O ženskah, ki so potisnjene na rob družbe, je spregovorila sociologinja in glavna urednica zbornika Začasno bivališče: Na grad 25, Ig, red. prof. dr. Milica Antić Gaber