Spahovanje je mehanizem, ki pomaga telesu, da se osvobodi presežka zraka  v organizmu, včasih pa se pojavlja absolutno prepogosto. Toliko, da je že nadležno, naporno, morda pa je celo znak bolezni. Kateri vse so torej lahko razlogi za neprijeten pojav?

Pogoltnili smo preveč zraka. Kot rečeno, je spahovanje način, da se osvobodimo presežka zraka iz zgornjih prebavil. K sreči je višek zraka tudi najpogostejši vzrok za spahovanje, največkrat pa smo krivi kar sami, saj jemo ali pijemo prehitro in med obroki preveč klepetamo. Žvečilni gumi in bonboni, ki jih pogosto žvečimo ali sesljamo ter tako spodbujamo izločanje sline, medtem ko govorimo ali imamo odprta usta, so prav tako lahko povzročitelji nadloge, tako tudi gazirane pijače in kajenje.

Tudi določena živila povzročajo izdatno spahovanje, denimo grah, leča,zelje in česen. Bakterije v črevesju imajo več dela, da obdelajo takšno hrano, zaradi česar je treba presežek plinov izločiti drugače – prek spahovanja. Pri nekaterih so neugodni tudi mlečni izdelki, pa mastna hrana, ki se prav tako v predeluje dlje.

Čezmerno spahovanje pa ima lahko tudi zelo resno ozadje, ki nedvomno zahteva obravnavo zdravnika. Tako lahko tudi GERB, gastro-ezofagalna refluksna bolezen, lahko postreže s spahovanjem. Seveda ob tem tudi z drugimi resnimi simptomi, zaradi česar bolezen zahteva resno obravnavo pri strokovnjaku. V osnovi gre za vračanje želodčne vsebine v požiralnik, za težavo pa trpi vse več ljudi. Spahovanje je lahko tudi eden od simptomov celiakije, sladkorne bolezni, sindrom razdražljivega črevesja, peptična razjeda na dvanajstniku, tankem črevesju, želodcu in požiralniku. 

Največkrat pa smo si za spahovanje krivi sami, s hitrim prehranjevanjem, uživanjem živil, ki dražijo prebavni trakt ali pa se počasneje prebavljajo, in prenajedanjem. Uživanje prevelikih količin hrane tako raztegne želodec, da se mišica zapiralka požiralnika težko zapre, zaradi česar se lahko delci hrane vračajo nazaj v požiralnik, kar povzroča slabost, nelagodje, zgago in tudi spahovanje. Zmernost je pri prehranjevanju vsekakor lepa in zdrava čednost!