Stephen Paddock je v poznih nedeljskih urah dobrih pet minut streljal iz svoje sobe v 32. nadstropju hotela in igralnice Mandalay Bay v 22.000-glavo množico in sejal smrt. Krogle, ki so deževale po udeležencih coutnry festivala v igralniški meki, so ubile najmanj 59 ljudi, več kot 500 je ranjenih. Nekateri so v kritičnem stanju, oblasti napovedujejo, da bo smrtnih žrtev še več.Paddocka so policisti našli v sobi mrtvega, očitno je storil samomor. Ob njem so odkrili še 23 kosov orožja in velike zaloge streliva, v njegovem domu pa še 19 kosov orožja. V njegovem avtomobilu so odkrili amoniak, zaradi česar policija domneva, da je morilec hotel sam izdelati bombo. Kaj ga je pognalo v tako grozovit zločin, gre za najhujši strelski napad v zgodovini ZDA, še ni znano, policija motiv še ugotavlja. Paddock do krvave nedelje namreč nikoli ni prišel v navzkriž z zakonom, storil je le nekaj prometnih prekrškov. Odgovornost za napad je sicer sprejela Islamska država, toda policija za zdaj priznanje jemlje z zadržkom, saj ni nikakršnih dokazov, da je bil morilec verski skrajnež. Kot je pojasnil njegov brat Eric, Stephen menda sploh ni bil veren in se nikoli ni ukvarjal z ideologijami. Živel je dokaj samotarsko; s trženjem nepremičnin naj bi zaslužil bajno premoženje, a je kar nekaj denarja zapravil v igrah na srečo, bil je tudi pilot in lovec. Eric je še zaupal, da je bil njun oče obsojeni bančni ropar, begunec iz zapora in nasilnež, a da ni Stephen, do usodnega večera, nikoli kazal niti najmanjših znakov nasilja.Po najnovejših podatkih je sobo v hotelu rezerviral 28. septembra, in sicer na ime domnevne partnerice, 62-letne Marilou Danley. V času strahotnega napada je bila ta na Filipinih in ni osumljena sodelovanja v napadu.

V ZDA so se znova razvnele razprave o orožarski politiki, ki tako rekoč vsakomur dopušča nakup in uporabo tudi najhujšega morilskega orožja brez omejitev; zelo glasna je poražena predsedniška kandidatka Hillary Clinton, ki poziva k takojšnjim ukrepom, pridružil se ji je tudi nekdanji podpredsednik Joe Biden. Donald Trump je tragedijo obsodil in označil za dejanje čistega zla, toda Bela hiša ne odgovarja na vprašanja o orožarski politiki, češ da zdaj ni čas za takšne razprave, temveč se je treba posvetiti molitvi.Za portal 24ur.com se je oglasil tudi slovenski podjetnik Joc Pečečnik, ki je zaupal, da so policisti ljudi po napadu pošiljali v zaklonišča, saj še ni bilo jasno, koliko napadalcev stoji za grozovitim zločinom: »Veselo mesto ni več veselo mesto.«

Ohlapno orožarsko zakonodajo pa glasno obsojajo številni zvezdniki, zgroženi nad nedejavnostjo politikov, ki bi - če bi ustrezno opravljali svoje delo - takšne masakre lahko preprečili.