Smo se v letih, odkar bolj poudarjamo pomembnost dobrega počutja, ki je sestavljeno iz več zadovoljujočih segmentov, že kam premaknili ali se še vedno držimo nekoliko nazaj, ko nam kdo omeni velnes?

Razmere se izboljšujejo, saj k temu pripomore prizadevanje medicinskih strokovnjakov in vseh drugih poznavalcev, ki proučujejo ali ponujajo storitve za zdravi življenjski slog, medijev itn. Skratka, vrednota zdravje postaja pomemben gradnik kakovostnega življenja čedalje več ljudi. Seveda pa se jih še premalo zaveda, da je dobro počutje telesa, duše ali duha mogoče doseči le z aktivnim, rednim in samoodgovornim delom na sebi.Velnes je celostni življenjski slog, vendar ga povezujemo z razvajanjem; to pa kar radi zanemarjamo oziroma mislimo, da ga ne potrebujemo in da sploh nimamo časa za razkošje trenutkov. Kaj menite o tem?

To je res največja zmota, ki se velikokrat širi ob pojmu velnes. Pozabljamo, da so velneško gibanje v Združenih državah Amerike v šestdesetih letnih prejšnjega stoletja začeli prav zdravniki in poudarjali samo odgovoren odnos posameznika do svojega dobrega počutja v najširšem smislu in s tem povezanega aktivnega odnosa do svojega zdravja. Premalo izpostavljamo prav to odgovornost za svoje zdravje, saj se običajno zavemo najprej pravic, ki jih imamo po zakonu v našem zdravstvenem sistemu, na preventivno skrb in odgovornost, preden zbolimo, pa kar pozabljamo. O tem, da imamo premalo časa, vseskozi govorimo. Res je, da ima dan samo 24 ur in si ga moramo učinkovito razdeliti za spanje, delo, izobraževanje in usposabljanje, socialne stike, hobije in seveda za različne oblike telesnih aktivnosti. Zelo veliko dejavnosti za tako kratek čas, vendar se da, če si ga človek primerno razporedi skladno s svojimi prioritetami. Le prizadevati si mora za to.


Slovenija se s svojo turistično ponudbo prek Slovenske turistične organizacije promovira kot butična in s tremi atributi: zelena,aktivna, zdrava; vse to zajema in vključuje ponudba za zdrav življenjski slog. V zadnjih letih se Slovenija prav na tem segmentu na novo odkriva.


Ali po vaši oceni v čedalje hitrejšem tempu življenja in stresu naredimo dovolj za celostno sprostitev telesa in duha vsak dan, torej ali skrbimo zase, ko smo še zdravi? 

Morda se tega v tem stresnem, hektičnem času, ki od ljudi na vseh področjih in ob vsakem času zahteva več in bolje, premalo zavedamo in potem se ob bolezni šele zavemo, da smo le mi sami odgovorni zase in da moramo najprej poskrbeti zase. Če bomo mi zdravi in se dobro počutili, bomo znali poskrbeti tudi za tiste okrog nas. V zadnjem času slišim, da preveč izpostavljamo dobro počutje, saj se človek ne more vseskozi počutiti dobro. Po mojem mnenju se odgovoren človek zaveda, da »življenje ni igra«, temveč trdo delo na sebi in za sebe, in da se sooča tudi s težkimi, neprijetnimi trenutki, ki jih mora vzeti kot del življenja in svoje osebne rasti – po vsakem takšnem trenutku zorimo in rastemo. Ob soočanju s težkimi trenutki je treba poiskati tudi strokovno pomoč, če ugotovimo, da jih sami ne bomo zmogli premagati.

Zadovoljstvo in sprostitev vsak najde v čem drugem. Kako vi skrbite za ravnovesje med dobro fizično pripravljenostjo in notranjim mirom?

Glede na to, da sem še vedno aktivna v predavateljskih vodah na višjih strokovnih šolah in fakultetah, se zelo dobro počutim med svojimi študenti, ki me ob izmenjavi informacij tudi napolnjujejo s pozitivno energijo. Tudi raziskovanju in samoizobraževanju namenim čas, branju dobre knjige, ogledu kulturnega dogodka. V to me »prisilijo« abonmajske vstopnice, ki jih že leta kupim zato, da ne »pozabim«. Že leta, da ne rečem desetletja, skrbim za telesno aktivnost in pred mesecem se mi je zgodilo razkošje: 200 metrov od doma so odprli nov, prostoren fitneški center z vso strokovno podporo za uspešno in aktivno vadbo. Seveda pa sem veliko v naravi, saj sem prepričana, da prav v njej naberem največ manjkajoče energije – na sprehodih, kolesarjenju, pozimi na smučanju, poleti v svoji ljubi golfski igri. Tudi aktivnemu sproščanju namenim kakšen trenutek z ozaveščenim dihanjem ali koncentracijo, morda vizualizacijo. Moj vsakotedenski ritual, še posebno pozimi, je savnanje, pa razkošje ob različnih masažah. Seveda se posvetim tudi pospravljanju ali nedeljski kuhi za svojo širšo družino in klepetu s prijatelji ob kavici, čaju ali kozarčku penine, najbolj pa mi pomagajo napolniti baterije moji štirje zvedavi vnuki Neža, Jakob, Gaja in Ana Karolina, stari od dve do sedem let. Ob njih sem vedno znova presenečena, kako kot spužve srkajo informacije in hitro dojemajo sodobno tehnologijo.Velneško dejavnost zaradi odlične ponudbe storitev še zmeraj povezujemo z zdraviliško, mar ne?

Seveda je zdraviliška dejavnost največja »domovinska pravica« velneške ponudbe, tako preventivne kot kurativne. Preventivna ponudba v zdraviliščih je seveda povezana s plavanjem, savnanjem v termalno-doživljajskih centrih, uporabo različnih neg od masaž, kopeli do oblog in drugih storitev za lepotno in telesno nego, z različnimi oblikami sproščanja pa tudi zdravstvenih predavanj in podobnim. Kurativna oblika velneške ponudbe se v zdraviliščih imenuje »medical wellness« oziroma medicinska velneška dejavnost, ko je zdravnik s svojo ekipo strokovnjakov gostitelj različnih programov medicinsko programiranih oddihov, ki gostom pomaga z različnimi storitvami s spremembo življenjskega sloga premagati degenerativna in sodobna ali poklicna obolenja.

Kaj mora vključevati dober ponudnik storitev za dobro počutje?

Omenjena preventivna in kurativna velneška ponudba je sestavina ponudbe za zdravi življenjski slog, s tem pa tudi ponudbe za dobro počutje telesa, duše ali duha. Običajno zahteva individualno naravnanost in posvečanje pozornosti slehernemu gostu, saj z večino storitev posega v njegovo intimno območje. Velneške storitve morajo biti tudi kakovostne izvedene, da zadovoljijo pričakovanja gostov, ki so vse bolj zahtevni, izbirčni. Seveda poznamo različne tipe ponudnikov storitev za zdravi življenjski slog – od fitneških centrov, kozmetičnih studiev, masažnic, klubov zdravja do kopališč, savnarskih centrov in drugih ponudnikov. Najbolj celostni ponudniki so vsekakor velneški centri, ki naj bi po nikoli uveljavljeni standardizaciji velneških ponudnikov že pred več kot desetletjem v okviru Slovenske turistične organizacije ponujali vsaj štiri stebre velneške ponudbe, namenjene domačinom in turistom.