PEČ

To je čudovit pohodniški vrh, ki ločuje tri države

Peč je 1508 metrov visok vrh, ki se vzpenja nad Ratečami. Predstavlja tromejo med Slovenijo, Italijo in Avstrijo ter stičišče štirih jezikov.
Fotografija: Tromeja Peč Foto: Menno Van Der Haven/Shutterstock
Odpri galerijo
Tromeja Peč Foto: Menno Van Der Haven/Shutterstock

V Sloveniji so tri tromeje. Ena izmed njih predstavlja ločnico med Slovenijo, Madžarsko in Avstrijo. Njen tromejnik je postavljen na Goričkem na 390 metrov visokem hribu, do katerega je možno prispeti v 20 minutah hoje po gozdno-učni poti iz vasi Trdkova v Prekmurju. Tudi druga tromeja je locirana v Prekmurju, vendar ta je na njegovem jugovzhodnem delu. Gre za ločnico med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško, je pa v bližini sotočja Ledave in Mure.

PREBERITE ŠE -> Skriti popotniški biser: romantična bela mesta na jugu Španije

Spomenik na vrhu simbolizira prijateljstvo med narodi

Tretja tromeja loči Slovenijo, Italijo in Avstrijo ter se imenuje Peč. Dviguje se nad Ratečami, da bi jo dosegli, pa se moramo podati na planinski pohod. Njen kopasti vrh, ki ga Italijani imenujejo Monte Forto, Avstrijci pa Ofen, se dviguje na 1508 metrih nadmorske višine. Z njega se odpira presunljiv razgled na bližnjo in daljno okolico; na Julijske Alpe, Ziljske Alpe, Krške Alpe, Visoke in Nizke Ture ter zahodne Karavanke. Pobočje na avstrijski strani se v zimskem času spremeni v smučišče.

Tromeja Peč je zanimivost tudi zato, ker predstavlja stičišče treh jezikovnih skupin in kultur (slovanske, germanske in romanske) in štirih jezikov (slovenskega, furlanskega, italijanskega in nemškega). Spomenik, ki je postavljen na njenem vrhu, spodbuja k razumevanju in prijateljstvu med narodi. Tromejnik je uvrščen v mednarodno verigo spomenikov, posvečenih miru. Pobudnik verige je duhovni učitelj Šri Činmoj, ki trdi, da gore simbolizirajo mir in spokojnost.

Do vrha se lahko podamo iz središča Rateč

Na Peč vodi kar nekaj planinskih poti. Ena krajših in bolje označenih se začne v Ratečah, od izhodišča do vrha pa prispemo v uri in 40 minutah hoje. Z avtom se najprej pripeljemo do Kranjske Gore, nato pa vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. Prispemo do križišča, kjer leva pot vodi v Planico, mi pa izberemo desno in se zapeljemo v središče Rateč, kjer na ustreznem mestu parkiramo.

Nato se iz središča Rateč peš podamo po cesti v smeri Tromeje, ki se najprej le zložno vzpenja in se pri tem vije skozi strnjeno naselje. Nato pridemo do manjšega križišča, kjer je desno oznaka za slepo ulico, mi pa izberemo levo pot v smeri Tromeje. Na naslednjem križišču zavijemo desno, kmalu po tem pridemo v gozd, cesta pa se prelevi v nekoliko strmo sprehajalno stezo. V nadaljevanju sledimo markacijam.

Ob vrnitvi še obisk Zelencev

Če boste ob vrnitvi s Peči imeli dovolj energije, se lahko podate še do naravnega rezervata Zelenci v bližini Rateč. Parkirate na označenem velikem parkirišču ob cesti, nato pa le v nekaj minutah lahkotne hoje prispete do te izjemne naravne lepote.

Gre za manjše jezero značilne zelene barve, po katerem je to dobilo tudi ime, ki predstavlja domovanje številnim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Dno jezera je prekrito s porozno vulkansko kredo, ki ob prepuščanju talne vode tvori nekakšne vulkančke, zaradi česar je na ravni Slovenije edinstveno.

Glede na preučevanja geologov naj bi Zelenci predstavljali ostanek nekdaj obstoječega veliko bolj obsežnega Korenskega jezera, ki je nastalo po umiku planiškega ledenika. Leta 1992 so bili Zelenci skupaj z neposredno okolico razglašeni za naravni rezervat, njegova površina znaša 14 hektarjev. Ob jezeru je urejena pot, postavljene so informativne table, jezero pa je s ptičje perspektive možno občudovati s tamkajšnjega razglednega stolpa.

Ob jezeru so se naselile rastline, ki za uspevanje potrebujejo veliko vlage, kot so šaš, jelša in vrba. Značilne vrste območja so tudi močvirski ušivec, navadni mrzličnik, vodna zlatica in druge. V Zelencih so svoj dom našle tudi potočna postrv, škrlatec, brkati netopir, navadni gad in martinček.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte