Kuharija po koroško je izjemna zakladnica znanja in vedenja o slastnih in preprostih jedeh naših prednic. Knjigi na pot je pomemben zapis posvetila Brigita Rajšter iz Koroškega pokrajinskega muzeja, recenzijo pa zapisal prof. dr. Janez Bogataj, ki ob globalnem gastronomskem udaru priporoča, da uporabimo star pregovor: »Ni pomembno kopirati, ampak kapirati!« Pa srečno v raziskovanju in dojemanju stvarnosti.
Z avtorico in kulinarično raziskovalko Dorotejo Omahen smo se pogovarjali o jedeh, ki so zaznamovale njeno življenje, zaupala pa nam je tudi nekaj svojih najljubših receptov.
Doroteja Omahen s koroškimi sneškami Foto: Tomo Jeseničnik
Vaša ljubezen do Koroške je neverjetna. V Ljubljani živite tako rekoč vse življenje, a zdi se, kot da ste vsak dan v svojem rojstnem kraju.
Rojena sem v Celju. Svoje »koroško« življenje sem živela na kmetiji Hvalij na Stražišču nad Prevaljami in na Ravnah na Koroškem do devetega leta. Skoraj pet let v Srbiji in skoraj osem let sem preživela v zahodni Nemčiji, v Frankfurtu. Še nekaj let v Vidmu v Krškem, preostalo pa v Ljubljani, ki jo imam rada in sem srečna, da tu živim. Mojo veliko ljubezen do Koroške so mi privzgojili mama, ponosna Korošica, Marija Kreuh Turnšek (rojena leta 1916) in moja dva starejša brata Vital in Zimi ter kasneje prijatelj iz otroštva Simon Rožej.
Knjiga gre v ponatis, ker je razprodana. Znana založba Verlag Johannes Heyn iz Celovca pa je prevzela izdajo knjige v nemškem jeziku. Izšla bo pod naslovom »Kärntner Kocherei – Die Küche der Region Koroška in Slowenien« in bo predstavljena jeseni na knjižnem sejmu v Frankfurtu, kar me posebej veseli.
Zaupajte nam, kaj svetovnonazorsko pravijo vaše korenine?
Kot rečeno sem kar nekaj let živela v tujini in sem z veseljem raziskovala in prakticirala tamkajšnjo kulinariko. Enako na premnogih potovanjih (uredila sem dve kuharski knjigi). Po vrnitvi v Slovenijo pa sem v zrelih letih še bolj začutila željo po vrnitvi h koreninam, kjer doživljam neko trdnost, srečo in zadovoljstvo. Globoko sem prepričana o veliki vrednosti domače koroške hrane in Koroške kakor tudi domovine Slovenije ...