NOVA KUHARICA

Mateja Delakorda: Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh

Se tudi vi težko uprete sladkim grižljajem? S pomočjo Mateje Delakorda in njene nove kuharske knjige Nedeljske sladice si jih boste privoščili brez slabe vesti.
Fotografija: Mateja Delakorda pravi, da perfekcionizem v kuhinji nima kaj iskati, ponesrečen rob sladice lahko zakrijete z domiselnimi okraski. Foto: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
Mateja Delakorda pravi, da perfekcionizem v kuhinji nima kaj iskati, ponesrečen rob sladice lahko zakrijete z domiselnimi okraski. Foto: Sonja Ravbar

Mateja je urednica portala Odprta kuhinja in sodelavka istoimenske revije medijske hiše Delo, ki nas je vsak teden v rubriki Nedeljska sladica navduševala z recepti za božanske kolače, torte, drobno pecivo in vse ostale sladkorčke, po katerih so se nam cedile sline.

Zdaj je njeno kulinarično delo dobilo tudi knjižno obliko, kuharsko knjigo za vse generacije, ki prav tako nosi naslov Nedeljska sladica. 

Mateja Delakorda na domačem vrtu, kjer svojim dragim postreže največ sladic. Foto: Sonja Ravbar
Mateja Delakorda na domačem vrtu, kjer svojim dragim postreže največ sladic. Foto: Sonja Ravbar

Običajno se kuharice orientirajo po letnih časih, sestavinah ali tipu jedi, Mateja pa se je odločila, da bo knjigo posvetila različnim generacijam.

»Moje sovrstnike privabijo popolnoma drugačne sladice kot mojo mamo, kaj šele nekoga, ki je trenutno v rosnih dvajsetih letih. Skupni imenovalec je seveda duh časa, a vem, da babic ne bodo odvrnili recepti, v katerih moraš sam narediti vlečeno testo, generacije prezaposlenih staršev pa boš navdušil ravno z nasprotnim, torej nečim hitrim, preprostim in iz malo sestavin,« pravi avtorica. 

Prav generacijska povezanost v njeni družini je bila tista, ki je v njej zanetila ljubezen do kuhe in predvsem do priprave sladic.

»Mislim, da sploh nisem imela možnosti, da se ne bi navdušila za peko, kajti ko so v kuhinji stare mame ali mame nastajale sladice, je bilo tako mirno, dišeče in vladal je prijeten občutek pričakovanja, da sem do tega razvila zares naklonjen, a hkrati zdrav odnos do sladkega,« se spominja svoje mladosti. 

Pita panakota Foto: Mateja Delakorda
Pita panakota Foto: Mateja Delakorda

V knjigi je zbrala prek devetdeset receptov, ki so plod več kot dveh let raziskovanja in preizkušanja, navdih zanje pa je dobila tako v družinskih receptih kot v sodobnih hitih in večnih klasikah, domačih in tujih. Napisala jih je tako, da ne zahtevajo predznanja in se jih lahko lotijo tudi popolni začetniki, saj je njeno vodilo v kuhinji, da je treba perfekcionizem pustiti za vrati. 

»S čudnimi idejami, da vam kaj takega ne bo uspelo ali pa – še huje – da vi ne znate tako lepo, se res ni treba ubadati. Kaj ni škoda, da kuhinje opremimo po vrhunskih standardih, z vrhunsko opremo, a so te zgolj pospravljena kulisa, ki čaka, da se bo mogoče nekoč vseeno kaj zgodilo. Če kje, si prav v kuhinji družina lahko vzame nekaj trenutkov zase in za ustvarjanje spominov,« pravi Mateja 

Slastne magdalenice Foto: Mateja Delakorda
Slastne magdalenice Foto: Mateja Delakorda

In zakaj se je odločila prav za nedeljske sladice? »Nedeljska sladica je trenutek sladkosti, ki pomeni družinsko povezanost, ponazarja pozornost mame ali babice do svojih najdražjih in je zaključek bogatega kosila, s katerim vsak teden proslavljamo dela prost dan ter smo hvaležni, da smo lahko skupaj,« pravi Mateja in vsem, ki jih že gloda slaba vest, sporoča:

»Nedeljska sladica ni ne pregreha ne greh. Je nekaj, kar si lahko privoščimo popolnoma brez slabe vesti, brez odrekanja in brez računanja kalorij. Je enkrat na teden in je nagrada nam samim. Zapomnite si: Življenje je prekratko, da bi preskočili nedeljsko sladico!« 

Bistvo nedeljskih sladic je druženje z bližnjimi in ustvarjanje sladkih spominov, je prepričana Mateja Delakorda. Foto: Sonja Ravbar
Bistvo nedeljskih sladic je druženje z bližnjimi in ustvarjanje sladkih spominov, je prepričana Mateja Delakorda. Foto: Sonja Ravbar

Intervju z Matejo, v katerem je spregovorila o svoji najljubši sladici in tudi o tem, da jo knjiga spominja na njeno poroko, si lahko preberete tukaj. Pokukajte pa tudi na Facebook in Instagram Odprte kuhinje, kjer boste lahko z malo sreče v nagradni igri osvojili svoj izvod knjige Nedeljska sladica. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte