NAJLEPŠI PRAZNIKI

Igor Krmelj ganljivo spregovoril o otroštvu na samotni kmetiji starih staršev

Simpatični voditelj, ki ima za sabo bogato medijsko kariero, prosti čas pa rad preživlja v družbi svoje družine v naravi, se prazničnih dni izjemno veseli.
Fotografija: Igor Krmelj FOTO: Blaž Vatovec/Planet TV
Odpri galerijo
Igor Krmelj FOTO: Blaž Vatovec/Planet TV

Odkar je Igor Krmelj vodenje dnevnoinformativne oddaje zamenjal z bolj sproščenim vzdušjem, so Jutra na Planetu še bolj sveža in prijetna. 

Kako se spominjate prazničnih decembrskih dni iz otroštva? 

Asociacije, ki me bodo vedno spomnile na praznike, so krušna peč, vonj po piškotih ter babica in dedek. Praznike sem namreč vedno preživljal pri njima na samotni kmetiji. Tja je vedno prišel Božiček, še pred njim pa, seveda, tudi sv. Miklavž. Darila pa so bila vedno skromna. 

Kaj pa danes? Se v družini še obdarujete v teh prazničnih dneh?

Božični večer je pri nas rezerviran za ožjo družino, na božični dan pa se po navadi odpravimo kam na obisk. Silvestrovo že kar tradicionalno preživimo skupaj s prijatelji. Obdarujemo se tudi v širši družini, a stremimo k temu, da so darila skromna. 

PREBERITE ŠE --> Ana Tavčar Pirkovič razkrila skrivni recept svoje none za orehovo potico

Kakšno pa je bilo najbolj nenavadno darilo, ki ste ga prejeli?

V mojem primeru ne gre toliko za izvirnost darila, ampak za način, kako sem ga dobil. To si bom zapomnil. Dedek mi je po velikanski stari hiši nastavil sporočila z nalogami, ki so me pripeljale do naslednjega sporočila. Na koncu pa me je darilo čakalo na podstrehi v stari leseni skrinji, na kateri je bila letnica 1928. Tisto leto je bilo darilo res bogato – rolka!

Kako izvirni pa ste sami, ko gre za podarjanje daril?

Moram priznati, da darila izbiram glede na praktičnost in na želje, ki jih človek izrazi čez leto. Tako da ne puščam dovolj prostora za izvirnost – prisegam na praktičnost.

PREBERITE ŠE --> Mojca Mavec razkrila družinski recept za božično pojedino

S čim pa je običajno obložena praznična miza oz. kaj ne sme manjkati na njej?

Pri nas nimamo neke posebne tradicije z jedmi. Vse skupaj je bolj stvar navdiha. Edina stalnica je, da vsako leto jemo nekaj drugega, torej jedi ne ponavljamo. Je pa običajno tako, da je na mizi več zelenjave kot mesa.

Pa vendarle, kaj vas je, recimo v zadnjih letih najbolj navdušilo? Vem namreč, da ste velik gurman!

No, ta jed ni ravno iz družinske zakladnice, sem se pa nad njo navdušil letos. To je nekaj med palačinkami in kruhki iz ajdove moke, ki jih spečemo v ponvi. Recept za bline pa mi je zaupal kuharski chef Branko Podmenik. Zraven lahko pripravimo različne pomake ali pa jih obložimo po vzoru španskih tapasov.

Recept za bline

Recept za bline, kot jih pripravi voditelj Igor Krmelj. Foto: Osebni Arhiv
Recept za bline, kot jih pripravi voditelj Igor Krmelj. Foto: Osebni Arhiv

Potrebujemo:

  • 170 g bele moke
  • 60 g ajdove moke
  • 2,8 dl mleka
  • 1 jajce
  • žlička sladkorja
  • žlička suhega kvasa
  • žlička soli
  • 0,6 dl olja

Postopek: 

Ajdovo moko na hitro prepražimo, da zadiši. Razžvrkljamo toplo mleko, jajca, sladkor in kvas. Dodamo belo moko, zmešano s soljo, in na koncu vmešamo ajdovo moko. Masa mora biti bolj gosta, kot je za carski praženec. Pustimo vzhajati do dvojne mase, približno 45 minut. V ponvi za palačinke stopimo maslo in položimo maso razvaljano približno centimeter na debelo, kruhki pa naj imajo premer cca 8 centimetrov. Pečemo 1 do 2 minuti na vsaki strani.

PREBERITE ŠE --> Recept za poenostavljeno potico, na katerega za praznike prisega Vlasta Nussdorfer

Preberite še:

V prodaji