Italijanska kuhinja

Dušeni lignji v paradižniku

»Kalamari ali lignji so skupaj s svojimi prijatelji sipami in hobotnicami v Italiji zelo priljubljeni in pripravljajo jih različno, odvisno od pokrajine in okusa. Jaz jih rad dušim v paradižnikovi omaki, čeprav so še posebno slastni pečeni s krompirjem, polnjeni in dušeni, preprosto pečeni na žaru in pokapani z limono ali ocvrti kot sestavni del fritta misto. V Benetkah s črnilom lignjev obarvajo rižoto in testenine – dober primer, kako italijanska kuhinja ničesar ne zavrže.« pravi Gennaro Contaldo, eden od dveh kulinaričnih popotnikov, ki ju poznamo pod imenom Dva požrešna Italijana.

Sestavine Za 4 osebe

  • 8 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 6 inčunovih filejev
  • 10 g kaper
  • 2 stroka česna, narezana na tanke rezinice
  • majhen rdeč feferon, drobno nasekljan
  • 1 kg lignjev, očiščenih in narezanih na četrtine
  • sol
  • 50 ml belega vina
  • 250 g paradižnikov češnjevcev, razpolovljenih
  • prgišče peteršilja, grobo narezanega

Priprava

  1. 1V kozici segrejte olje, dodajte inčune in kapre, pražite pri srednji temperaturi ter mešajte, dokler se inčuni ne razpustijo.
  2. 2Dodajte česen in feferon ter dušite še nekaj minut.
  3. 3Dodajte lignje, ščepec soli in pražite nekaj minut.
  4. 4Prilijte vino in pustite, da povre.
  5. 5Dodajte paradižnike češnjevce in peteršilj, zmanjšajte temperaturo in pokrito dušite 45 minut.
  6. 6Postavite na stran in postrezite z veliko dobrega kruha, ki ga boste pomakali v omako.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE