DOGODKI V JUNIJU

Pestro junijsko dogajanje za kulturni skok v poletje

Toliko dogodkov, da bodo junijske strani koledarja zelo hitro zapolnjene.
Fotografija: Urban Lutman in Primož Hudoklin bosta z ostalimi člani skupine Batista Cadillac poskrbela za ritmičen, plesni večer. Foto: Saša Despot/Mediaspeed
Odpri galerijo
Urban Lutman in Primož Hudoklin bosta z ostalimi člani skupine Batista Cadillac poskrbela za ritmičen, plesni večer. Foto: Saša Despot/Mediaspeed

Do zadnjega dne zapolnjeno junijsko dogajanje vedno znova dokazuje, da je lahko zadnji mesec šole ter dnevi pred počitnicami še bolj natrpani kot v obdobju decembrskega vzdušja. Vstop v poletje si lahko popestrimo s številnimi kulturnimi dogodki in tako še pred dopustom zapolnimo svoje potrebe po glasbenih, gledaliških, plesnih ali filmskih odmerkih in se na počitnice odpravimo brez občutka, da bomo kaj zamudili.

Kino Otok v Izoli in drugod po Sloveniji

Pestro kulturno dogajanje začenjamo na morju. V Izoli se bo med 5. in 9. junijem 2024 zgodil mednarodni filmski festival Kino Otok. Pri oblikovanju letošnjega filmskega, strokovnega in družabnega programa so se na različne načine ozrli v preteklost. Tako so na festival pripeljali filme tistih avtorjev, ki so se na Kino Otoku že predstavili v preteklosti. Prav tako so oblikovali programe v sodelovanju z izolskimi ustvarjalci - filmarji, glasbeniki in ustvarjalci z drugih področij, da se ob jubileju poklonijo mestu samemu.

Kino Otok v Izoli. Foto: arhiv festivala
Kino Otok v Izoli. Foto: arhiv festivala

V juniju, septembru in oktobru bodo kinootoške projekcije potekale tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Vse skupaj bo na festivalu zavrtenih kar 121 filmov, od tega 44 celovečernih. Program uspešnega festivala, ki letos praznuje okroglih 20 let, najdete tukaj

Tam, v vrtu 

Naj vas v poletje zapelje temperamentni flamenko. Priznana koreografinja in plesalka Urška Centa ter dramski igralec Domen Novak sta ustvarila prav posebno zvočno-gibalno predstavo, ki nosi naslov Tam, v vrtu. V zeleni džungli in v unikatnih kostumih, ki jih je za predstavo izdelal Studio Draž, bosta odplesala edinstveno zgodbo, ki raziskuje medsebojni stik, sobivanje in človekovo odvisnost od narave. Premiera 13. junija, ponovitev pa 14. junija v Cankarjevem domu Ljubljana. 

Tam, v vrtu Foto: Lucija Helena
Tam, v vrtu Foto: Lucija Helena

Nevidni svet

V Knjižnici za slepe in slabovidne Minke Skaberne v Ljubljani je do 13. julija mogoče doživeti mednarodno fotografsko razstavo Nevidni svet, ki jo Canon Adria pripravlja v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije. 

Osupljiva dela svetovno priznanih fotografov (med njimi tudi slovenski športni fotograf Samo Vidic) so oživili z otipljivimi reliefnimi natisi, zvočnimi opisi in Braillovo pisavo. Na ta nov, poglobljen in dostopnejši način približujejo slepim in slabovidnim umetnost v galerijah in muzejih po svetu že več let.

Razstava »Nevidni svet« je namenjena tudi dobro videčim, saj lahko z njeno pomočjo bolje razumejo izkušnjo slabovidnih - vsako fotografijo se namreč da izkusiti s simulacijo različnih okvar vida.

Reliefna fotografija severnega nosoroga. Foto: Canon Adria in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije
Reliefna fotografija severnega nosoroga. Foto: Canon Adria in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije

Festival Junij v Ljubljani

Brezplačni festival Junij v Ljubljani je tradicionalna prireditev v središču Ljubljane, ki omogoča doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe. Dopoldanski in popoldanski dogodki so namenjeni otrokom in mladini, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. Otvoritveni dan je v četrtek, 6. junija, ko bodo na Kongresnem trgu nastopili Rock mulčki z gosti.

Festival Junij v Ljubljani
Festival Junij v Ljubljani

Po nastopu osnovnošolskih rock bendov bo na odru stočlanski rock pevski zbor z eminentnimi slovenskimi rock, pop, rap in hip hop glasbeniki. Od 6. junija naprej pa bo vsak dan na Kongresnem trgu pestro dogajanje. Program festivala Junij v Ljubljani si lahko pogledate tukaj.

Batista Cadillac na Špici

Vremenska napoved za petek, 7. junija, obeta krasen večer, ki ga bodo na ljubljanski Špici popestrili Batista Cadillac. Večer ob Ljubljanici zagotovo ne bo minil brez pesmi Mim pravil, Pust me do besede, Magnolije, Smer vetra in Generacija neba. Šesterica s karizmatičnim pevcem Urbanom Lutmanom na čelu bo v juniju nastopala še v Celju. In sicer na prvi poletni dan, 21. junija.

Otroški knjižni festival

Pred začetkom dolgih poletnih počitnic letos že deseto leto zapored prihaja Otroški knjižni festival, priljubljena enodnevna in brezplačna knjižna zabava. Tako kot lani bo potekal pod mogočnimi drevesi v središču prestolnice v parku Sveta Evrope za Cankarjevim domom. Založniki bodo v soboto, 8. junija, na svojih stojnicah od jutra do večera po ugodnih cenah ponujali kakovostno literaturo za otroke in mladino, na odru pa se bodo cel dan vrstile same čudovite reči. Vstop na dogodek je brezplačen, urnik delavnic pa najdete tukaj.

Knjižni sejem zanimivim naborom delavnic. Foto: Vodnikova domačija
Knjižni sejem zanimivim naborom delavnic. Foto: Vodnikova domačija

Dan Japonske

Vsi, ki vas privlači japonska kultura in umetnost, glasba, ples, ikebana, kaligrafija, origami, kulinarika, borilne veščine in še veliko drugega, kar ta privlačna dežela vzhajajočega sonca ponuja, ne smete zamuditi dogodka, ki ga pripravljajo Veleposlaništvo Japonske, Oddelek za azijske študije, Društvo Dan Japonske in Douten Taiko. Odvijal se bo 15. junija na Trgu republike v Ljubljani.

Dan Japonske 2024, ilustracija in oblikovanje: Eliza & Mishela
Dan Japonske 2024, ilustracija in oblikovanje: Eliza & Mishela

Makers Market

Za vse ljubitelje lepega bo 15. junija prava destinacija Center Rog. Tam se bo namreč med 11. in 18. uro odvil Makers market. Gre za pop-up dogodek, kjer se bodo predstavile oblikovalke in oblikovalci oblačil, modnih dodatkov, keramike in ilustracij ter grafik. Maker market ni le nakupovalni dogodek, ampak praznik ustvarjalnosti in dizajna ter priložnost, da osebno spoznate lokalne ustvarjalce ter zgodbe, ki stojijo za njihovimi izdelki.

Makers
Makers

Baletne noči

V Cankarjevem domu se med 16. in 19. junijem odvija drugi mednarodni festival Baletne noči, ki je posvečen ustvarjalnemu opusu Vaclava Nižinskega. Festival sta lansko leto ustanovila SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjev dom in ga letos nadgrajujeta v še ambicioznejšem konceptu. V štirih dneh bomo lahko videli vrhunske mednarodne in slovenske baletne in sodobnoklasične baletne produkcije. Bogat pa bo tudi spremljevalni program, ki ga najdete tukaj.

Utrinek z baletne predstave Trnuljčica. Foto: Darja Štravs Tisu
Utrinek z baletne predstave Trnuljčica. Foto: Darja Štravs Tisu

Poletna noč in Festival Ljubljana

20. junija se z glasbenim dogodkom Poletna noč odpira Festival Ljubljana. Letos na Poletni noči izkazujejo poklon nepozabnim popevkam Ditke Haberl, Alenke Pinterič in Nece Falk. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter s številnimi pevskimi solisti pod glasbenim vodstvom dirigenta Patrika Grebla bodo v novih pevskih izvedbah zazvenele nekatere izmed največjih uspešnic, ki so jim Ditka, Alenka in Neca posodile glas. S tem večerom se odpira največji poletni festival v Ljubljani, ki bo čez celo poletje ponujal kulturne poslastice. Program festivala najdete tukaj.

Utrinek lanske Poletne noči, ki je med številnimi gosti na odru blestela tudi Helena Blagne. Foto: Darja Štravs Tisu
Utrinek lanske Poletne noči, ki je med številnimi gosti na odru blestela tudi Helena Blagne. Foto: Darja Štravs Tisu

Lent odpira disko šlager

21. junija se v Mariboru začenja festival festivalov. Na Lentu namreč poteka kar pet festivalov, ki s svojimi raznovrstnimi umetniškimi usmeritvami in kakovostno ponudbo uspešno dopolnjujejo barvito paleto raznovrstnosti festivalskih doživetij. Folkart, JazzLent in Jazz Podij, Ana Desetnica na Lentu, Art Kamp in Stan Up Lent je le del enega največjih festivalov na Štajerskem. Letos ga bo odprl Magnifico, kaj vse se bo še dogajalo na Lentu, pa najdete tukaj.

Utrinek z lanskega Folkarta, festivala znotraj Lenta. Foto: Marko Pigac
Utrinek z lanskega Folkarta, festivala znotraj Lenta. Foto: Marko Pigac

Kresnik za najboljši roman

Na najdaljši dan v letu pa se bo zgodil še en izjemen večer. Na Rožniku bo razglašen laskavi naziv za najboljši roman preteklega leta. Za nagrado kresnik se poteguje pet knjig oziroma njihovih avtorjev; O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera) in Gral Vlada Žabota (Beletrina). Več o finalistih, si lahko preberete tukaj

Koncert pod zvezdami 

Čezmejni pihalni orkester GONG ORCHESTRA, ki združuje slovenske in italijanske glasbenike, pretežno člane Goriškega pihalnega orkestra (SI) in člane različnih glasbenih sestavov iz sosednje Italije, bo v objemu čudovitega ambienta Piazza Sant'Antonio v Gorici 21. junija ob 20. uri z brezplačnim koncertom priredil veličastno glasbeno dobrodošlico poletju. 

Posebno mesto v programu koncerta bo imela premierna izvedba himne Evropske prestolnice kulture GO!2025 za pihalni orkester, ki je bila izbrana na natečaju in jo je uglasbil domačin Vid Bavcon. Poleg glasbe, ki bo pletla nevidne nitke vezi med narodi, se v sklopu koncertov predstavljajo tudi izjemni solisti; sopranistka Nejka Čuk, harfistka Eva Pavlic in solist na timpanih Vid Kranjc, publiko pa bodo navdušile tudi ognjene točke skupine KreAktiv, in plesni nastopi jazz in modernih plesalcev Pro Dance Company iz Nove Gorice. 

Junijski Koncert pod zvezdami, ki ga prireja GONG ORCHESTRA, bo tako glasbeni kot vizualni spektakel. 
Junijski Koncert pod zvezdami, ki ga prireja GONG ORCHESTRA, bo tako glasbeni kot vizualni spektakel. 

Če vam junija ne uspe v Gorico, pa brez skrbi, omenjeni koncert je prvi v seriji GONGovih brezplačnih Koncertov pod zvezdami, naslednji se bo zgodil 20. septembra, na Gradu Kromberk.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte