SVEŽ ZRAK IN IDILIČNI RAZGLEDI

Ideja za izlet: Kranjska Gora v toplejšem delu leta

Pravijo, da je Kranjska naravnost sanjska in s tem imamo seveda v mislih enega najlepših delov gorenjske regije – Kranjsko Goro.
Fotografija: Jezero Jasna, Foto: Vadym Lavra/Shutterstock
Odpri galerijo
Jezero Jasna, Foto: Vadym Lavra/Shutterstock

Mondeno turistično središče, ki ga objemajo vrhovi Julijskih Alp, je že tradicionalno zimsko počitniško zatočišče Slovencev, ki zadnja leta privablja tudi vse več tujih obiskovalcev.

A Kranjska ni čudovit kraj, kjer gredo možgani na pašo, le pozimi, ko se spuščamo po snežnih strminah. Popoln kraj za oddih je tudi v spomladanskem in poletnem času, ko pri nekaj stopinj Celzija manj, kot v mestnih središčih, precej lažje zadihamo, ob pogledu na okoliške gore pa zlahka pozabimo na ves stres, ki ga povzroča hiter urbani vsakdan.

V toplejših mesecih ponuja neštete aktivnosti, ki so primerne tako za aktivne športnike kot ležerne sprehajalce. Svež zrak in idilični razgledi so več kot zagotovljeni, bogata turistična ponudba pa je prilagojena tudi najbolj zahtevnim počitniškim entuziastom.

In da v mestece ne bomo vabili le na splošno, spodaj nizamo nekaj odličnih idej za krasen izlet, kjer se boste lahko že v enem dnevu naužili lokalne kulinarike, prijetnega gibanja in zenovske sprostitve.

Slovenski planinski muzej v Mojstrani

Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen
Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen

Po novo znanje se lahko namenimo v moderno zgradbo pod steno, ki vodi proti slapu Peričnik. Že s parkirišča lahko opazujemo zagnane plezalce, ki se vzpenjajo navkreber, več o plezalstvu pa lahko izvemo prav v muzeju, ki je posvečen vzponom in padcem naših največjih planincev.

Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen
Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen

Raznovrstne didaktične igre, razstave in interaktivne projekcije nam pokažejo, kako pomemben del slovenstva je planinarjenje. Učijo pa nas tudi, kako ravnati v različnih situacijah, ko se v hriboviti naravi znajdemo sami.

Kakšna je prava planinska oprema, kdo so bili alpinisti, ki so Slovenijo ponesli najvišje in kako ravnati, če v hribih srečamo medveda?

Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen
Slovenski planinski muzej, foto: Eva Natlačen

V muzeju lahko doživite celo simulacijo nevihte v gorah!

PREBERITE ŠE -> Najbolj nenavadni muzeji v Sloveniji, ki jih je vredno obiskati

Slap Peričnik

Ko se naužijete planinskega znanja, je čas, da teorijo pretvorite še v prakso. Od muzeja se lahko napotite v smeri proti slapu Peričnik. Manj kot uro hoje bi bolj kot vzpon lahko označili za prijeten sprehod, saj do njegovega vznožja vodi urejena položna asfaltirana cesta (po kateri bi se sicer lahko zapeljali tudi z avtom, a priporočamo, da si raje privoščite prijeten odmerek rekreacije).

Pot do slapa Peričnik, foto: Eva Natlačen
Pot do slapa Peričnik, foto: Eva Natlačen

Z leve in desne vas bo ves čas hladila senca zelenega gozda, vsake toliko pa boste ugledali tudi mimobežno rečno strugo, po kateri se zliva kristalno čista voda.

Pot do slapa Peričnik, foto: Eva Natlačen
Pot do slapa Peričnik, foto: Eva Natlačen

Peričnik je eden redkih slapov na svetu, pod katerim se lahko sprehodite, zaščiten pa je tudi kot naravna dediščina.

Kulinarične veščine

Sprehod na svežem zraku človeka dodobra utrudi, pa tudi pošteno izlakoti. Da pa čas kosila ne bo običajna izkušnja, priporočamo, da se oglasite v središču Kranjske Gore pri gospe Tonki Zadnikar, babici naše smučarke Mete Hrovat, s katero danes obiskovalcem Gorenjske predajata dragoceno znanje ročne izdelave tradicionalnih štrukljev.

Meta Hrovat z babico Tonko Zadnikar, foto: Eva Natlačen
Meta Hrovat z babico Tonko Zadnikar, foto: Eva Natlačen

V vlečenju testa smo se pri njej preizkusili tudi sami in nismo mogli verjeti svojim očem, kako po njenih navodilih uspejo čisto vsakemu, ki se ji pridruži na kulinarični delavnici. Za konec pa udeležence seveda pogosti tudi s specialitetami izpod lastnih rok.

PREBERITE ŠE -> Meta Hrovat: V zadnjih dveh letih se mi življenje postavlja na glavo

Jezero Jasna

Po kosilu si velja malce odpočiti in v Kranjski Gori bi težko našli bolj idilično mesto za poležavanje v udobnem ležalniku kot na »plaži« jezera Jasna.

Plaža ob jezeru Jasna, Foto: Vadym Lavra/Shutterstock
Plaža ob jezeru Jasna, Foto: Vadym Lavra/Shutterstock

Bolj pogumni se lahko v njem tudi osvežijo, tisti, ki prisegajo na toplice, pa bodo raje uživali v sončnih žarkih in dobri kavi. Na večer pa si na tej lokaciji lahko privoščimo tudi čudovito kulinarično izkušnjo v Jasna Chalet Resort ali z dvema zvezdicama okronani restavraciji Milka.

Idilične nastanitve

Kranjska Gora premore precejšnje število turističnih nastanitev, tako v večjih hotelskih kompleksih kot manjših butičnih apartmajih.

Zato je mondeno mestece odlična izhodiščna izletniška točka tudi za nekoliko daljši oddih. Nedavno smo obiskali butični hotel Triangel, ki nas je navdušil z izjemno premišljenimi sobami, kjer nam interier na vsakem koraku ponuja razgled na vrh gore Špik, razvaja s sproščujočimi SPA prostori ter izjemnimi kulinaričnimi doživetji.

SPA Triangel, foto: Eva Natlačen
SPA Triangel, foto: Eva Natlačen

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte