Sta se na maturo zelo pripravljala?  

Vid: Še kar. Zadnja dva tedna pred maturo smo bili prosti pouka, tako da sem si takrat vzel čas za intenzivnejše priprave. Za en teden sem šel v 'all-inclusive' k noni, kjer sem se lahko popolnoma posvetil delu za maturo. 

Elena: Če sem iskrena, sem se pripravljala manj, kot sem imela sprva v načrtu. Da bi se na maturo pripravila v udobju s časom, bi se morala pričeti učiti že nekaj mesecev prej, kar pa je seveda utopično. Intenzivno sem se za knjige usedla pol meseca pred maturo, izjema je bila le kemija, ki je zapolnila moj urnik že dva tedna prej. Če bi imela možnost zavrteti čas nazaj, bi si bolje razporedila čas, saj mi je na koncu voda že kar pošteno tekla v grlo, to pa mi je pojedlo kar precej živcev. Zdi se mi, da bi bilo idealno nameniti pripravi vsaj dva meseca, da lahko ponoviš res vso snov in maturo odpišeš kar se da suvereno.


Elena Kukovica, zlata maturantka mednarodne mature


Kateri predmet se vama je zdel najlažji? Sta pred katerim še posebej trepetala? 

Vid: Noben predmet ni posebej izstopal, če pa bi ravno moral izbrati, bi rekel, da je bila biologija najlažja, matematika pa najtežja.

Elena: Najlažji predmet mi je bil angleščina, saj z jezikom nisem nikoli imela težav. To je prednost nas otrok, ki smo odraščali ob televiziji z angleškimi risankami. Mi pa moja pretirana samozavest ni prišla ravno prav, saj bi lahko angleščino pisala tudi bolje. Namesto da bi pisala po navodilih, sem hotela pokazati ‘nekaj več’, kar pa se je na koncu obrnilo proti meni. Težko je reči, katerega predmeta sem se še posebej bala, saj me je bilo strah vseh, vendar bi poudarila socialno in kulturno antropologijo. Ta predmet je namreč dokaj mlad in zanj ne obstaja veliko dobrih učbenikov in virov za učenje. Ker nismo točno vedeli, kaj pričakovati, se je bilo nanj težje pripraviti.

Elena: Svojo pot nameravam nadaljevati s pravom, vendar še nisem odločena, na kateri univerzi, v tem trenutku se odločam med Anglijo in Slovenijo. Najbolj me zanima delo z različnimi nevladnimi organizacijami, kot so na primer Amnesty, Greenpeace in Unicef. 

Kako sta se ob preizkušnjah spopadala s stresom? 

Vid: Moram priznati, da sam niti nisem bil pod stresom, ker fakulteta, kamor sem se vpisal, nima omejitve vpisa, uspeh na maturi pa mi tudi ne pomeni toliko, da bi se zaradi njega obremenjeval. Matura mi je tako predstavljala bolj izziv kot obremenitev.

Elena: Težko. To sta bila vsekakor dva najtežja tedna v mojem življenju. Med izpiti sem poskusila čim bolj odklopiti, dva sprehoda s psom na dan sta postala moja stalnica, prav tako tudi dolgo tuširanje in veliko skodelic kave.


Vid Golob, zlati maturant mednarodne mature


Nam lahko zaupata svoje načrte za prihodnost? Kam vaju bo ponesla študijska pot? 

Vid: Vpisal sem se na fiziko v Ljubljano, vendar ne izključujem možnosti, da bom šel kasneje tudi kam v tujino. Sploh magistrski študij bom najverjetneje opravljal v tujini. 

Elena: Svojo pot nameravam nadaljevati s pravom, vendar še nisem odločena, na kateri univerzi, v tem trenutku se odločam med Anglijo in Slovenijo. Najbolj me zanima delo z različnimi nevladnimi organizacijami, kot so na primer Amnesty, Greenpeace in Unicef.

Vid: Glavni projekt tega poletja je enomesečno potovanje po vzhodni Aziji. 

Kdo se je najbolj razveselil vajinega uspeha? 

Vid: Pravzaprav ne vem, nihče ni prav pretiraval. Po moje mati.

Elena: Zagotovo moji starši, sama sem bila namreč v šoku še nekaj dni po razglasitvi rezultatov, saj iskreno nisem pričakovala tako dobrih ocen. 

Kaj bosta počela to poletje? Je slavje ob tako vrhunskem rezultatu že za vama? 

Vid: Slavja ravno ni bilo, ker je toliko drugih stvari, na katere se moram sedaj osredotočati. Glavni projekt tega poletja je enomesečno potovanje po vzhodni Aziji. Ostale stvari pa se odvijajo sproti, tako da nikoli ni dolgčas.

Elena: To poletje bom kar se da izkoristila za potovanja, saj so to najdaljše počitnice, ki jih bom imela. Takoj po maturi sem se že odpravila na solo potovanje po Kanadi, zdaj pa bom potovala še z družino. Preostali prosti čas hočem čim bolj izkoristiti za druženje s prijatelji.