Chio Miyako, ki je živela v japonski prefekturi Kanagava južno od Tokia, je naziv najstarejšega človeka prejela letos aprila, ko je umrla Japonka Nabi Tajimy, prav tako stara 117 let. Miyajova je kljub častitljivi starosti bila zelo zgovorna gospa, vedo povedati sorodniki, ki so jo nagovarjali z vzdevkom boginja, tisti, ki so jo imeli priložnost spoznati, pa poudarjajo, kako prijazna in vesela oseba je bila. 



Japonska rekorderka se je rodila v kraju Wakayama v pokrajini Kansai 2. maja 1901, oboževala pa je dobro hrano, predvsem suši, kar znova potrjuje znanstvene izsledke, da Japonci uživajo nadvse zdravo dieto. Miyakova je imela tudi rada kaligrafijo, umetniškemu pisanju pa se je posvečala še do nedavnega, saj je bila tako vitalna. 117-letna gospa je v svojem življenju tudi veliko potovala, saj je njen soprog delal pri japonskih železnicah. 



Miyakova je umrla v nedeljo stara 117 let in 81 dni je sporočil guverner prefekture, kjer je živela, japonsko ministrstvo za zdravje pa je po njeni smrti že razglasilo naslednjega najstarejšega človeka v državi. To je Kane Tanaka iz Fukuoke, ki je stara 115 let. Guinnessova knjiga rekordov bo z nazivom najstarejši človek še nekoliko počakala, trenutno imajo zabeleženega namreč le najstarejšega moškega, ki je prav tako Japonec Masazo Nonaka in je v sredo dopolnil 113 let, najstarejšo žensko na svetu pa morajo še potrditi. Rekorda iz leta 1997 do sedaj še ni uspelo preseči nobenemu starostniku. Takrat je namreč umrla Francozinja Jeanne Louise Calment, ki z 122 leti (rodila se je leta 1875) še vedno velja za najstarejšega človeka doslej.