Rodil se je leta 1928 v Ljubljani, kjer je 1955. končal tudi medicinsko fakulteto. Toda vedno je oboževal glasbo, že na srednji glasbeni šoli se je posvečal trobenti, pozneje pa je občasno obiskoval predavanja iz kompozicije in dirigiranja na glasbeni akademiji. 

Med letoma 1945 in 1971 je bil solist pri Plesnem orkestru Radia Ljubljana, od leta 1971 do leta 1989 pa urednik za glasbo na Radioteleviziji Slovenija. Leta 1954 je ustanovil in do leta 1986 vodil Ljubljanski jazz ansambel. Z njim je gostoval na festivalih in prvi snemal domače jazzovske plošče. Napisal je glasbo za številne otroške in igrane radijske igre in gledališke predstave, pa za 20 celovečernih filmov, štiri dokumentarce, deset televizijskih nadaljevank in 15 kratkih animiranih filmov ter avtorsko glasbo, ki jo je izvajal njegov ansambel. Podpisal je tudi približno 100 šansonov. Najbolj znan je kot avtor glasbe za idilično-tragično pripoved o ljubezni, ki jo je v Cvetju v jeseni po istoimenski povesti Ivana Tavčarja ekraniziral Matjaž Klopčič.

Koder je leta 1992 prejel nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo RTV Slovenija podeljuje za dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Decembra lani pa mu je predsednik republike Borut Pahor podelil srebrni red za zasluge za izjemen ustvarjalni opus, s katerim je odločno zaznamoval slovenski gledališki, filmski, radijski in glasbeni prostor. Odlikovanje je v skladateljevem imenu sprejela Helena Koder, ki je ob tem prebrala soprogovo zahvalno pismo, v katerem je zapisal, da ga je odlikovanje presenetilo, saj se je vse življenje posvečal različnim glasbenim zvrstem in ni pričakoval, da bo njegovo delo kdaj videno kot celota.