Milan Štefe se je rodil 26. maja 1960 v Kranju. Leta 1981 se je vpisal na AGRFT, kjer je študiral dramsko igro. Študij je zaključil z vlogama Petra in Zlodeja v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski v režiji Barbare Hieng. Za vlogi Othella in Romea v odlomkih iz Shakespearovih Othella in Romea in Julije je leta 1985 prejel akademijsko Prešernovo nagrado. Že v času študija je igral na profesionalnih odrih in v zunajinstitucionalnih projektih, med drugim je nastopil tudi v Retrogardističnem dogodku Marija Nablocka režiserja Dragana Živadinova, piše na spletni strani MGL.

Štefe je bil star 59 let. Foto: Peter Giodani

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) se je zaposlil leta 1989 in do danes ustvaril preko 50 vlog. Za vlogo Gospoda Martina v uprizoritvi Kaj pa Leonardo? Evalda Flisarja v režiji Dušana Mlakarja je leta 1992 prejel Severjevo, leta 1993 pa še Borštnikovo nagrado. Med drugim je bil tudi Trepljev v Galebu Antona Pavloviča Čehova v režiji Dušana Jovanovića, Fliegentod v Pomladnem prebujenju Franka Wedekinda v režiji Sebastijana Horvata, Notar v Cankarjevem Pohujšanju v dolini šentflorjanski v režiji Mileta Koruna, Doktor v Kriplu z Inishmaana Martina McDonagha v režiji Mateje Koležnik in brat Lorenzo v Shakespearovi tragediji Romeo in Julija v režiji Diega de Bree. Za vlogo 11. porotnika v uprizoritvi Dvanajst jeznih mož Reginalda Rosea v režiji Matjaža Zupančiča in naslovni lik v Shakespearovem Juliju Cezarju v Jovanovićevi režiji je leta 2004 prejel priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Gledališka predstava Trač. Foto: Peter Giodani

Štefe je vseskozi je veliko sodeloval tudi z drugimi gledališči - Gledališčem Glej, Prešernovim gledališčem Kranj, Mini teatrom, Plesnim gledališčem Ljubljana, Škucom in Anton Podbevšek teatrom. Za več igralskih kreacij v lutkovni uprizoritvi Ko nihče ni imel kaj početi Toona Tellegena v režiji Ivane Djilas iz leta 2002 je na 2. bienalu Ustanove lutkovnih ustvarjalcev v Mariboru prejel nagrado za igro in animacijo. Štefe je zaigral tudi v treh celovečercih (Veter v mreži Filipa Robarja Dorina, Desperado Tonic Varje Močnik in Ruševine Janeza Burgerja) in dveh igrano-dokumentarnih filmih (v Tujcu v mestu Alme Lapajne je upodobil Slavka Gruma, v Poti domov Primoža Meška pa Marija Kogoja), gledalci pa so ga lahko letos tudi gledali v kriminalistični seriji TV Slovenija Ekipa Bled. 

Štefe v igranem dokumentarcu Tujec v mestu.