Vprašajte strokovnjaka

Tašča in svakinja me sovražita, kaj naj storim?

Ko sva postala par in s tem seznanila domače, je bilo vse popolno. Starši so se spoznali in se dobro razumeli. Po nekaj letih sva se odločila, da se poročiva. Takrat pa, se mi zdi, se je vse spremenilo. Ko sva s fantom začela organizirati poroko, so me njegovi obdolžili, da jih ne vključujem dovolj in da sem prizadela bodočo taščo. Ker so se podobne obdolžitve nadaljevale, sem kar najbolj omejila stike z njo in bodočo svakinjo. Vseeno sem ju še poskušala vključiti sem in tja, toda vedno je kaj prišlo vmes, da nista mogli priti. Pritožbe, da ju ne vključujem dovolj in da sta zato prizadeti, pa so se nadaljevale. Zgodilo se je tudi, da je bodoča svakinja lagala moji mami, češ da ju nikoli nisem povabila, zaradi česar nista več spregovorili do poročnega dne. Po poroki sem se preselila k možu na drug konec Slovenije, kjer ne poznam nikogar razen njegove družine. Odnosi med nami pa se niso izboljšali, tako da še vedno težko komuniciram z njimi. Ne vem, kako naprej. Rada bi jim oprostila za vse, kar so mi slabega storili pred poroko, toda to je zelo težko. S svakinjo nisva govorili niti na poroki niti ne govoriva zdaj. Moje življenje tu postaja vedno bolj težavno in ne vem, kako ga urediti. Živimo v istem kraju in mož dela v družinskem podjetju, tako da so njegovi ves čas »prisotni«. Mož se dnevno srečuje z njimi in mi prinaša informacije, do katerih sem zelo zadržana. Prosim vas za pomoč in nasvet.

Branka iz Celja

Mož vas mora zaščititi

Znašli ste se v zares nezavidljivem položaju: v tujem kraju, med ljudmi, ki vas ne sprejemajo, in brez podpornega okolja primarne družine ter prijateljev. Iz vaše pripovedi je čutiti stisko, ki jo doživljate. Toda ne obupajte, rešitev boste že nekako našli. Upam, da vam bom pri tem lahko pomagal.

Z užaljenostjo in prizadetostjo moževe matere in sestre se vam ni treba veliko ukvarjati. Iz določenih razlogov, o katerih nima smisla ugibati, občutita do vas ljubosumje. Osnova za to njuno čustvo je strah pred »izgubo« sina in brata. Zdi se mi, da sta v vašem možu našli osebo, ki jima je polnila čustveno praznino, ki bi jo sicer moral zapolniti vaš tast ali katera druga zanju pomembna oseba. Lahko jima oprostite vse, kar sta vam slabega storili pred poroko, in izpolnjujete njune zahteve in želje, a praznine, ki jo občutita, to ne bo zapolnilo.

Za vas je pomembno, da z njima ohranjate minimalne stike, sicer bo trpel vaš duševni mir. Bodite prijazni do njiju, toda ne dovolite jima, da prestopata meje še sprejemljivega. Vi niste odgovorni za njuno stisko niti ni vajina poroka njen razlog.

Zdaj pa se premakniva k viru, ki vam lahko prežene večino skrbi. To je vaš mož. Da vam bo uspelo ohraniti varen odmik od moževe družine, potrebujete njegovo polno podporo in zaupanje. Biti mora na vaši strani in pretrgati spone, ki ga vežejo na mamo in sestro. Ne glede na zahteve, s katerimi ga soočata, mora na prvo mesto postaviti vas in vas zaščititi. Občutek pa imam, da tega še ni storil in je razpet med vami in svojimi. Kajti če bi se to že zgodilo, ne bi iskali pomoči. Imeli bi trdno oporo in občutek varnosti. V življenju se spopadamo s številnimi izzivi, pa vendar vsakič, ko naletimo na oviro, ne iščemo pomoči drugih ljudi, vsaj dokler imamo ob sebi osebe, na katere se lahko vedno zanesemo in so vir naše energije ter moči za premagovanje ovir.

Mož se najbrž spopada z občutki krivde, ki mu jih spretno zbujata mama in sestra. Poleg tega se dnevno srečujejo pri delu in je priložnosti za to dovolj. Imate torej kar hudo konkurenco. Koliko pa ste dejavni vi? Ali se z možem pogovarjata o vaši stiski? Kakšno je njegovo stališče? Predstavite mu svojo težavo in povejte, da potrebujete njegovo polno podporo. Poročil se je z vami in sprejel odločitev, da si ustvari svojo družino. Skrb zanjo mora postati njegova glavna prioriteta. Če to zavedanje v njem še ni dozorelo, mu morate pri tem pomagati vi.

Začnite s pogovorom o svoji stiski. Svetujem vam, da mu opišete strahove in bolečino, ki jo doživljate. Nikar ne krivite tašče in svakinje, ker ju utegne mož braniti. Soočite ga z dejstvom, da sta njegova prihodnost in sreča odvisni od tega, kako trdna je čustvena vez med vama. Bodite odločni. Če boste doživeli prevelik odpor, lahko predlagate, da bi se za nekaj časa preselili domov k staršem, da si uredite misli in čustva ter da tudi mož premisli o svojem ravnanju.

Da boste laže prebrodili težavno obdobje, si poiščite sogovornika, ki mu boste lahko zaupali svoje misli in strahove. To je lahko kdo od vaših domačih ali prijateljica iz prejšnjega okolja. Lahko tudi pokličete na enega izmed telefonov za klic v duševni stiski. Podatke poiščite po internetu. Vsak dan in vse ure dneva je na voljo številka 116 123, kjer vas bo sprejela usposobljena prostovoljka ali prostovoljec. Želim vam, da bi se zadeve čim prej uredile.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE