Revija Restaurant, ki stoji za prestižnim izborom najboljših restavracij na svetu je izbrala Slovenko, ki gurmane razvaja v kobariški restavraciji Hiša Franko. Nagrada za najboljšo kuharico je posebnega pomena tudi zato, ker svet vrhunske kulinarike žal še vedno zasedajo pretežno moški. Roševa tako ni le dokazala, da znajo ženske dobro, pa tudi bolje, Sloveniji je ponudila odlično priložnost, da se kot pomembna postojanka vpiše na kulinarični zemljevid sveta.

Z nagrajenko smo nazadnje spregovorili leta 2014 za revijo Onaplus, a skromna in polna navdihov, kot je bila takrat, ostaja še danes. Njeno prvo svetišče Hiša Franko pa mesto, kjer z ljubeznijo ustvarja. V svojem poslu veljate za eno od najboljših, vendar niste prav zelo medijsko izpostavljeni. Vam pozornost ne godi ali morda bolj načrtno izbirate, kje se boste pojavili?

Pa čeprav navzven delujem zelo samozavestna in odprta, kar nekoliko že zaradi svojega primorskega izvora tudi zares sem, pa se s svojim delom težko oziroma nerada hvalim. Zdi se mi, da moram še veliko narediti. Sem šele na pol poti. Tudi kadar sem v družbi kolegov kuharjev, ki se radi malo postavijo, raje molčim. Čas tako pokaže svoje.

V Italiji ste najprej diplomirali iz diplomacije, potem pa je ljubezen do moškega iz kulinaričnega sveta, s katerim sta skupaj že dvajset let in imata družino, odstrla tudi vašo nadarjenost za kuhanje s posebnim poudarkom na svetovljanskosti. Kako pomembna je ta?

Mislim, da bi moral imeti vsak poklic v sebi vsaj malo svetovljanskosti. Kuhanje je že samo po sebi nekaj zelo lepega in prvinskega, ko imaš še možnost, da ustvarjaš, ki je bila dana meni, pa gre tudi za veliko umetniško vrednost. Kadar se sučeš v krogih največjih kulinaričnih imen na svetu, vidiš, da gre za ljudi, ki ogromno ustvarjajo, a pogosto precej manj govorijo.

Med drugim ste nastopali že na italijanski javni televiziji RAI pa tudi v jutranjem programu slovenske javne televizije. Vas kakšne bolj razvpite oddaje ne zanimajo?

Po pravici povedano me redno snubijo, ampak nisem prepričana, ali je moje vrste kuhinja za televizijo. Ne vem, ali resničnostni šovi naredijo kuhanju prav veliko uslugo. V resnih delovnih kolektivih so odnosi med ljudmi popolnoma drugačni. Med mojimi zaposlenimi si kadilci včasih po ves dan ne utegnejo vzeti odmora za cigareto. Intrig in konfliktnih okoliščin, ki jih lahko spremljamo v resničnostnih šovih, v moji ekipi ni – to razčistimo že na začetku. Ni časa za takšne stvari, če hočeš delati zares dobro.

Pripravljati se boste začeli že ta mesec. Zaupajte nam, kako najdete moč, kadar je nimate dovolj in morate vsaj za kratek čas izstopiti iz rutine, se sprostiti.

Imam tri filtre oziroma sfoge, kot jim pravijo Italijani. Prvi je tek ali hoja – če se da, vsak dan, drugi je joga, tretji pa branje pred spanjem. S pomočjo dobrih knjig se popolnoma odklopim, grem v drug svet. Moj najljubši avtor je finski pisatelj Arto Paasilinna. To so zares super eskapade, hrana za dušo.

Katera hrana pa najbolj prija vašemu želodcu?

Že od drugega leta ostrige. Obožujem jih.