NEGA OBLAČIL

Te simbole na etiketah morate poznati, če želite, da bodo vaša oblačila videti lepa dlje

Če vam simboli na etiketah oblačil predstavljajo hieroglife, si preberite te nasvete, ki vam bodo olajšali pranje in podaljšali življenje vaših najljubših modnih kosov.
Fotografija: Veste, kaj pomenijo simboli na oblačilih? Foto: Eviart/shutterstock
Odpri galerijo
Veste, kaj pomenijo simboli na oblačilih? Foto: Eviart/shutterstock

Se vam je že zgodilo, da ste odprli pralni stroj in vas je namesto dišečega sveže opranega perila v bobnu čakalo neprijetno presenečenje? Naj so se vam zabarvala oblačila ali skrčili najljubši modni kosi, v takem trenutku je težko ostati ravnodušen. Sploh, če bi s pregledovanjem tekstilnih etiket in poznavanjem navodil za čiščenje lahko te neprijetnosti preprečili. 

Dobra in pravilna skrb za oblačila je tudi okolju prijazna, saj boste na ta način dalj časa ohranili lep videz in kvaliteto svojih modnih kosov ter jim podaljšali življenjsko dobo. 

In kar je najpomembnejše, ko boste enkrat dobro poznali tekstilne simbole in lastnosti materialov, se boste pri nakupovanju oblačil tudi lažje in bolje odločali glede na svoje potrebe. Če nikoli ne zavijete v čistilnico in želite vsa oblačila prati samo v stroju, je namreč škoda zapravljati čas in denar za kose, ki vam tega ne omogočajo in jih boste zato nosili samo enkrat. 

Etikete na oblačilih ni vedno pametno odrezati. Foto: New Africa/shutterstock
Etikete na oblačilih ni vedno pametno odrezati. Foto: New Africa/shutterstock

Kje najdemo navodila? 

Navodila za vzdrževanje in sestava izdelka, ki jih danes najdemo na oblačilih, niso bila norma od nekdaj. Pred stoletji so se naši predniki glede nege oblačil zanašali na priročnike in znanje, ki je šlo iz generacije v generacijo. Ker so jim bili na voljo le naravni materiali in bistveno manj čistil (včasih le milo), so dobro vedeli, kako vzdrževati bombažne, lanene, volnene in svilene izdelke. 

A z izumom pralnega stroja in s poplavo novih materialov (celulozna in sintetična vlakna), vrst oblačil (športna oblačila in različni impregnacijski sloji) ter izdelkov za čiščenje, je postajala zmeda večja in večja. Kot odgovor na to so v Franciji sredi 60. let prejšnjega stoletja ustanovili Ginetex, Mednarodno zvezo za označevanje nege tekstila, ki še danes skrbi, da proizvajalci oblačil svoje izdelke opremijo s potrošnikom razumljivimi navodili. 

Domislili so se simbolov, ki so danes v uporabi po skoraj celem svetu, se pa v malenkostih razlikujejo glede na kontinent, od koder prihaja proizvajalec. Evropski in Severnoameriški proizvajalci uporabljajo najbolj podobne simbole in razlage, če ste kdaj naročili oblačila iz Japonske, pa vas utegnejo presenetiti nekoliko drugačni znaki na etiketah. 

Etikete večinoma najdete na stranskih in včasih tudi na spodnjih robovih oblačil, nekatere znamke pa raje označujejo rob pri ovratniku ali ramenski šiv, kamor našijejo tudi svoj logotip in velikost izdelka.  

Rdečim oblačilom pred prvim pranjem vedno preizkusite obstojnost barve. In ne perite jih s svetlimi oblačili, saj vam jih lahko zabarvajo v rožnato. Foto: Africa Studio/shutterstock
Rdečim oblačilom pred prvim pranjem vedno preizkusite obstojnost barve. In ne perite jih s svetlimi oblačili, saj vam jih lahko zabarvajo v rožnato. Foto: Africa Studio/shutterstock

Katere simbole morate poznati? 

Obstaja pet najbolj osnovnih mednarodnih simbolov, in sicer lavor vode za pranje oblačila, trikotnik za uporabo belila pri pranju, kvadrat, ki označuje navodila glede sušenja, likalnik in krog za čiščenje v čistilnici. 

Pranje 

Simboli za pranje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock
Simboli za pranje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock

Prvi simbol, ki se bo vedno pojavil na etiketi za vzdrževanje, je namenjen pranju z vodo. Glavne tri možnosti so: 

  • lavor z roko, ki pomeni, da morate izdelek prati na roke ali na izredno nežnem programu v pralnem stroju, temperatura vode v obeh primerih pa ne sme presegati 40 stopinj Celzija. Včasih je temu simbolu dodan tudi prečrtan vozel, ki označuje, da oblačila ne smete ožemati, 
  • prečrtani lavor, ki pomeni prepovedano pranje v vodi, izdelka torej ne smete močiti, 
  • lavor z vodno gladino, ki pomeni, da lahko izdelek brez težav vržete v pralni stroj. 

Zadnji simbol lahko vsebuje tudi številke ali pikice, ki ponazarjajo temperaturo vode v pralnem stroju, ena pikica pomeni 30 stopinj, dve 40 stopinj, tri 50 stopinj, štiri 60 stopinj, pet 70 stopinj in šest 95 stopinj. Pod lavorjem sta lahko tudi ena ali dve črtici, ti pa pomenita, da je treba pri pranju prilagoditi centrifugo ali ožemanje. Če črtic ni, je lahko centrifuga normalno močna, pri eni črtici morate zmanjšati centrifugo, pri dveh pa je bolje, da je skoraj ni oziroma je izredno kratka in nežna. 

Še nekaj nasvetov in trikov glede pranja 

  • Čeprav vam bo marsikdo povedal, da zimske puloverje vrže v pralni stroj, in tudi simbol lavorja z roko to v teoriji dovoljuje, boste za lepoto in dolgo življenjsko dobo pletenin (še posebej, če vsebujejo velik odstotek volne, kašmirja, svile, moherja ali alpake) največ naredili, če jih nežno perete na roke in pri tem uporabite detergent za pletenine. Voda naj ne bo vroča (za alpako mora biti pravzaprav hladna), pletenine pa ne drgnite med seboj in ne ožemajte preveč, da ne boste spolstili vlaken in skrčili oblačila. Po pranju vodo nežno iztisnite iz pletenine, jo kot palačinko zavijte v svežo brisačo, položite na tla kopalnice in nekajkrat pohodite (tako bo brisača vsrkala kar največ vlage). Nato brisačo odvijte in pletenino razprostrite na sušilo, tako da bo čim bolj vodoravna in čim manj visela navzdol, izogibajte se tudi tresenju in vlečenju, da ne boste raztegnili oblike. Likanje na ta način ne bo potrebno.  
  • Gotovo že veste, da je najbolje prati skupaj sorodne barve, torej belo posebej, svetlo posebej, temno posebej. To seveda ne pomeni, da morate en mesec nabirati oblačila samo modrih ali samo oranžnih barv, da boste lahko oprali en boben. Je pa dobro vedeti, da so nekatere barve (sploh na tekstilu iz naravnih vlaken) bolj temperamentne od drugih, takšni sta predvsem rdeča in črna, saj ju med barvanjem tudi težje fiksirajo. Novim rdečim in črnim oblačilom tako pred prvim pranjem vedno obvezno preizkusite obstojnost barve. Preprosto pomočite jih v vročo vodo (prašek ni potreben) in če bodo obarvale vodo, jih je bolje oprati ali na roke ali v kombinaciji z oblačili enakih odtenkov. Priporočljivo je, da enako storite za vsa oblačila iz naravnih materialov, ki so intenzivnih barv (oranžna, zelena, roza, modra, rjava), pri pastelnih odtenkih pa je skrb odveč in lahko svetle barve brez težav operete skupaj. 
  • Obstojnost barv vpliva tudi na njihovo dolgoživost, zato se včasih zgodi, da kakšen kos, ki je nov žarel v živi barvi že po nekaj pranjih obledi in je videti spran. To se lahko hitro zgodi kavbojkam in črnim oblačilom. Da bi to preprečili, perite takšna oblačila obrnjena, saj na ta način zunanja stran materiala ne bo izpostavljena tako močnemu drgnjenju. 
  • Veliko svilenih izdelkov ima znak, da jih ne smete prati v vodi, to pa ne zato, ker bi voda škodila svili, ampak največkrat zato, ker barva, s katero so obarvali blago, ni obstojna. Kadar imate opravka z večbarvnim svilenim kosom ali s svilo barvitih ali kontrastnih vzorcev, ne eksperimentirajte preveč in čiščenje raje prepustite strokovnjakom. 

PREBERITE ŠE -> To je material, ki bi ga morali nositi poleti (boljša izbira kot bombaž)

Beljenje 

Simboli za beljenje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock
Simboli za beljenje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock

Naslednji simbol, ki ga boste našli na etiketi oblačil, je trikotnik. Če je prečrtan ali so v njem narisane črtice, oblačilo belila ne bo preneslo. Če je trikotnik prazen oziroma sta v njem črki CL, pomeni, da lahko za odstranjevanje madežev uporabite belilo na osnovi klora. 

Pri uporabi belila velja previdnost, saj ne samo, da razžira kožo in ga ni dobro vdihavati, tudi tekstil ob pogosti uporabi uničuje, saj tanjša vlakna. Uporabite belilo samo na belem bombažu ali lanu, na barvnem tekstilu pa naredite test na manj vidnem mestu, saj utegne odstraniti barvo in tako boste ustvarili več škode kot koristi. 

Če želite očistiti kos iz bele volne, svile ali drugih proteinskih vlaken (to so materiali živalskega izvora), naj vas ne zavede bela barva, saj belilo namreč reagira s proteini in bo vaše oblačilo obarvalo rumeno ne pa pobelilo. Enak učinek na bela oblačila iz proteinskih vlaken ima tudi močna sončna svetloba, zato belih svilenih in volnenih oblačil nikoli ne sušite direktno na soncu v opoldanskih urah. 

Belo perilo iz bombaža in lana je dobro sušiti na soncu, saj sončni žarki že sami po sebi delujejo kot belilo. Foto: Fesus Robert/shutterstock
Belo perilo iz bombaža in lana je dobro sušiti na soncu, saj sončni žarki že sami po sebi delujejo kot belilo. Foto: Fesus Robert/shutterstock

Zakaj pa bombažna, lanena in sintetična oblačila belih barv čez čas porumenijo ali posivijo? Sivina je lahko posledica umazanega pralnega stroja, očistite ga tako, da v boben med pranjem dodate kis. Sintetika lahko tudi sčasoma porumeni ali posivi, ker ji za bleščeče bel videz med proizvodnjo dodajo belilne agente, ti pa se s pranjem izpirajo. Ta proces boste upočasnili, če boste za pranje uporabljali prašek za belo perilo. 

Porumenelemu videzu bombaža in lanu, ki se običajno pojavi s starostjo, pa se izognemo, če tovrstno perilo dosledno in redno peremo, marsikateri madež namreč sprva ni tako opazen, čez leta pa se lahko veča, ali postaja bolj intenzivne barve, in žal se ga na tej točki v večini primerov ne da več odstraniti. 

Sušenje 

Simboli za sušenje perila Foto: Shooarts/shutterstock
Simboli za sušenje perila Foto: Shooarts/shutterstock

Znak za sušenje je kvadrat in se na etiketah ne pojavlja vedno. Kadar je prazen in prečrtan se pojavi v kombinaciji s prečrtanim lavorjem, saj pomeni, da izdelka ne smemo niti prati v vodi, niti sušiti, najverjetneje bo zraven znak za čiščenje v čistilnici. 

Kvadrat lahko vsebuje tudi krog, kar označuje sušilni stroj. Če je prečrtan, oblačila ne smete sušiti v stroju. Če ima v sredini eno pikico ali eno črtico spodaj, morate sušilec nastaviti na nežen program z nizko temperaturo, če ima dve pikici pa lahko sušite pri normalni temperaturi, tri pa pomenijo visoko temperaturo. Ameriški simboli vključujejo tudi črno obarvan krog, ki pomeni, da lahko oblačilo sušite v sušilcu samo s hladnim zrakom, ali prazen krog, ki pomeni, da oblačilo prenese katerokoli temperaturo. 

Na določenih oblačilih boste lahko zasledili tudi kvadrat brez kroga z različnimi črticami v notranjosti, ki pomenijo, da morate izdelek sušiti na zraku in ne v stroju. Ukrivljena črtica pomeni, da lahko oblačilo obesite na vrvico ali stojalo za perilo, ravna vodoravna črtica pomeni, da morate izdelek med sušenjem položiti na ravno podlago (lahko na sušilo), diagonalne črtice pa svetujejo sušenje v senci (sončna svetloba lahko v tem primeru uniči oblačilo). 

Posebno navodilo so tudi ena ali več navpičnih črtic, ki zapovedujejo, da morate izdelek obesiti tako, da bo iz njega voda odtekla sama od sebe. Ne smete ga torej ožemati, ampak ga mokrega obesite na obešalnik v tuš kabini, nad banjo ali na dvorišče. Takšne izdelke običajno ni potrebno likati, saj brez ožemanja na njih ne ustvarimo gubic. Tak način sušenja je najboljši, če oblačila iz žameta (predvsem svilenega) perete sami doma. 

Likanje 

Simboli za likanje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock
Simboli za likanje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock

Simbol likalnika je precej preprost in ponazarja, ali je likanje dovoljeno (likalnik ni prečrtan) ali prepovedano (prečrtan) – to zadnje je pogosto pri športnih oblačilih, oblačilih s posebnimi premazi, umetnemu usnju itd., saj lahko z likalnikom dobesedno stopimo material. 

Bodite pozorni tudi na pikice v simbolu likalnika (temperatura) in črtice na spodnjem robu likalnika, ki ponazarjajo paro. Več kot je pikic, višjo temperaturo lahko uporabite (za lan, bombaž in jeans najvišjo, za sintetiko in svilo najnižjo). Kadar so črtice iz spodnjega roba likalnika prečrtane, pa oblačilo lahko likate, a ne smete uporabljati pare. 

Še nasvet za likanje žameta in volne. Če žamet že morate polikati (kadar ste ga ožemali oziroma sušili tako, da ima gubice), ga likajte na zadnji strani, s tem bodo dlačice žameta na pravi strani lepše poravnane. Pri likanju volne (samo na nizki temperaturi) pa uporabite tanko bombažno krpo ali gazo, da z njo ustvarite zaščito med vročo ploskvijo likalnika in volno, v nasprotnem primeru se bo volna, po kateri bo drsel likalnik, neprijetno svetila. 

Čistilnica 

Simboli za kemično čiščenje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock
Simboli za kemično čiščenje oblačil Foto: Shooarts/shutterstock

Zadnji na etiketi so vedno simboli za čistilnico. Vse, kar morate vedeti o njih, sta krogec (izdelek je potrebno vzdrževati s kemičnim čiščenjem) in prečrtani krogec (izdelka se ne sme čistiti kemično). V krogcu so lahko navedene tudi različne črke (A, P in F), ki zaposlenim v čistilnici povedo, katere kemikalije lahko uporabijo. Z njimi si ne belite glave, če ste našli čistilnico, ki ji zaupate (in to je zlata vredno), bodo za pravo izbiro čistil poskrbeli v njej. 

In še nasvet, kaj storiti, ko prinesete izdelek iz čistilnice. Če imate možnost, ga, preden ga shranite v omari, prezračite. S tem boste obvarovali tako svoje zdravje kot »zdravje« oblačil. Na suh dan (tega ne počnite, če dežuje, sneži ali je v zraku veliko vlage, saj lahko s tem tvegate razvoj plesni), oblačilo z obešalnikom vred obesite na vrvico ali kakšen drog, in pustite pol ure, da ga svež zrak prevetri. Vonj po kemikalijah bo izginil in brez skrbi boste lahko spet uživali v modnem kosu. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte