SLOVENSKA MODA

Sestri iz Novega mesta: oblikovalki, ki sta na tednu mode prejeli glavno nagrado

Mia Aleksandra in Mateja Lukač prihajata iz Novega mesta, njune kreacije s podpisom M. Fiction pa so blestele že na številnih odrih po Sloveniji in tujini.
Fotografija: Modni oblikovalski duo M.Fiction ustvarja kose za številne domače in tuje zvezdnike. Na ljubljanskem tednu mode pa sta prejeli nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo. Foto: LJFW
Odpri galerijo
Modni oblikovalski duo M.Fiction ustvarja kose za številne domače in tuje zvezdnike. Na ljubljanskem tednu mode pa sta prejeli nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo. Foto: LJFW

Čeprav pravita, da sta si karakterno povsem različni, sestri Mio Aleksandro in Matejo Lukač druži skupna estetika in njuna ljubezen do umetnosti, ki jo gojita že od otroštva. Večji del njunega ustvarjanja predstavljajo kosi, ki jih izdelujeta za zvezdnice in njihove koncerte, videospote ter modne zgodbe. Kose M.Fiction so že nosile Conchita Wurst, Paloma Faith, Nataša Bekvalac, Vesna Pisarović, Maja Keuc, Gaja Prestor, Senidah, Raiven in Lottie Moss, sestra od Kate Moss, Cecina hči Anastasija Ražnatović in številni drugi.

Poleg teh oblikovalskih eksperimentov, kot jim rečeta sami, ki zaživijo na odrih in pred kamerami, ustvarjata tudi ulično, nosljivo modo. Zadnjo kolekcijo, Na luno, sta oktobra predstavili na Ljubljanskem tednu mode in zanjo prejeli glavno nagrado LJFW WOW za najboljšo kolekcijo.

Kdaj sta začutili, da je moda tisto, kar si želita početi?

Mia: Od nekdaj nama je na tisoč in en način blizu umetnost. Točno, v katero smer naju bo ta ljubezen peljala, nisva vedeli, sva se pa obe vpisali na različni fakulteti za umetnost. Mateja se je vpisala na Fakulteto za dizajn, jaz pa na NTF – oblikovanje tekstilij in oblačil. Padla je skupna odločitev, da se šolava v tujini in prijavili sva se na Leeds College of Art v Veliki Britaniji. Na veliko srečo sva bili tisto leto ravno midve edini izbrani študentki iz obeh fakultet. Tam sva bili deležni mentorstva res priznanih profesorjev, ki so z nama delili ogromno izkušenj in znanja. Po vrnitvi v Slovenijo sva se odločili, da začneva skupno pot in tako je nastal M. Fiction.

Prav vsako njuno kolekcijo najbolj zaznamujejo plašči.
Foto: Jure Makovec
Prav vsako njuno kolekcijo najbolj zaznamujejo plašči. Foto: Jure Makovec

Kaj je rdeča nit M.Fiction-a?

Mia: Najina modna blagovna znamka temelji na retro futurizmu, v vsaki kolekciji iščeva lepoto v nepopolnosti in nenavadnosti. Ustvarjava s konceptualnim pristopom, gledalcem pa puščava, da si najino zgodbo interpretirajo na svoj način. Navdih najdeva v futurizmu, zgodovinskih trenutkih, kulturi, ljudeh, psihologiji obnašanja, občutkih.

Kako je ustvarjati s sestro?

Mateja: Kot sestrski duo imava veliko prednost v ustvarjalnem procesu. Medsebojno se že od nekdaj zelo dopolnjujeva, čeprav sva izredno različnih karakterjev. V modi se najine poti ves čas povezujejo, najina estetika je zelo podobna, imava skupne zamisli. Sva kar dobra ekipa (smeh)

Le vprašanje je bilo, kako se bo razvila njuna ljubezen do umetnosti. Skupno pot sta našli v modi. Foto: Jure Makovec
Le vprašanje je bilo, kako se bo razvila njuna ljubezen do umetnosti. Skupno pot sta našli v modi. Foto: Jure Makovec

Vajina zadnja kolekcija Na luno, ki je bila na LJFW tudi nagrajena, govori futuristični viziji sveta po apokalipsi. Sami verjameta v takšen scenarij?

Mia: M.Fiction je futuristični svet in v najinem svetu je res takšen scenarij. V tem svetu so oblike in materiali, ki govorijo svoj jezik. Ukvarjava se z vprašanji, kako se človeštvo znova odkrije po apokalipsi. Zanima naju razmišljanje, obnašanje in videz tega post-človeka.

Na letošnji modni reviji na LJFW sva to prikazali tako, da manekenke niso samo hodile po brvi, kot po navadi, temveč so imele svoj teatralni nastop, pri katerem so si one ogledovale publiko in pri ljudeh vzbudile različne občutke o prihodnosti. Želeli sva jim predstaviti nova pravila, nov kaos.

Na tednu mode so njune manekenke s publiko vzpostavile stik, kar je med obiskovalci vzbudilo mešane občutke. Foto: Katja Kodba/Mediaspeed
Na tednu mode so njune manekenke s publiko vzpostavile stik, kar je med obiskovalci vzbudilo mešane občutke. Foto: Katja Kodba/Mediaspeed

In kakšen je bil odziv publike?

Mia: Zelo različen. Nekateri so mi dejali, da jim je bilo neprijetno, drugi pa so si želeli, da jih manekenke pogledajo. Želeli sva, da se vloge malce spremenijo, da obiskovalci, ki so sicer vajeni gledati manekenke, vidijo, kako je, če tebe gledajo manekenke. Za vse je bila zanimiva izkušnja, nama, gledalcem in manekenkam.

PREBERITE ŠE -> FOTO: Najlepši plašči slovenskih oblikovalcev za sezono jesen/zima 2023

Onesnaževanje okolja nas, to je zdaj že dejstvo, pelje v apokaliptično stanje. Ena največjih onesnaževalk pa je ravno tekstilna industrija. Kako sami prispevata k ozaveščanju in spodbujata k trajnosti?

Mateja: Zavedanje o tem zagotovo vsako leto raste in tudi sami vedno bolj stremiva k trajnosti. Čisto vsi najini izdelki so ročno izdelani v Sloveniji, pri delu ni izkoriščena poceni delovna sila, delava made to order (po naročilu, op. a.), nimava zalog ter s tem spodbujava odgovorno nakupovanje.

Veliko delava iz umetnega usnja, ki je narejeno iz recikliranih surovin, na novo uporabiva tudi džins, izbirava čim več materialov, ki imajo Oeko-Tex certifikat, to pomeni, da material ne vsebuje škodljivih snovi, za katere je dokazano, da škodujejo zdravju, a zakonsko niso prepovedane. Najina znamka je živalim prijazna, ker so izdelki narejeni brez okrutnosti do živali, kar nama izredno veliko pomeni.

Sestra Kate Moss, Lottie Moss v drzni kreaciji M.Fiction.

Nosljiva moda je tisto, s čimer se zadnja leta lahko poistovetijo slovenski oblikovalci in tudi vajine kolekcije so takšne. Kako bi opisali aktualno kolekcijo in kateri kos je še posebno vreden izpostavitve?

Mia: Res je, kosi, ki jih predstavljamo slovenski oblikovalci, so vedno bolj nosljivi, kar se mi zdi edino prav. Da ljudje modo tudi nosijo. Vse najine kolekcije so osebne in povzemajo najino življenje, ki ga izražava preko umetnosti. Od nekdaj so izstopajoči kosi v kolekcijah plašči. In tako je tudi v aktualni. Velik poudarek je na ramenih, na prevelikih krojih. V zadnji kolekciji pa je bilo veliko blišča, telesu oprijetih oblek in mask, kot modni dodatek. Z njimi sva želeli dodati mistiko. Sicer pa te maske predstavljajo apliciranje materialov na telo, kar sovpada z najino vizijo silhuete post-človeka.

Z maskami sta kolekciji Na luno želeli dodati nekaj mistike. Foto: Katja Kodba/Mediaspeed
Z maskami sta kolekciji Na luno želeli dodati nekaj mistike. Foto: Katja Kodba/Mediaspeed

PREBERITE ŠE -> Vodič, kako si kupiti večen zimski plašč

Ko sem prebirala o vajinem delu, sem največkrat zasledila zapis o uporabi nenavadnih materialov. Kateri so to? Kaj vama je zanimivo pri teh materialih in ali kateri od njih predstavlja še poseben izziv?

Mateja: Ja, najina vizija je drzna, ustvarjava unikatne kose in pri tem posegava po materialih, ki niso vsakdanji. Midve namreč poleg kolekcije za vsak dan izdelujeva oblačila za različne zvezdnike, za njihove koncerte, dogodke, videospote, modne zgodbe … V teh primerih največkrat posegava po pvc-ju in umetnem usnju. In pvc predstavlja res velik izziv, saj je izjemno zahteven za šivanje, manipuliranje različnih detajlov. Pri kosih za koncerte morava upoštevati več faktorjev, od scenografije, koreografije do funkcionalnosti. Za naju je velik izziv najti ravno pravšnjo mero, ko morava upoštevati uporabnost in atraktivnost.

Pevka Paloma Faith si je za koncert izbrala rdeče kreacije sestrskega dvojca.

Zvezda Senidah v prepoznavnem M.Fiction plašču.

Veliko delata s pvc-jem in umetnim usnjem. Foto: Jure Makovec
Veliko delata s pvc-jem in umetnim usnjem. Foto: Jure Makovec

Preberite še:

V prodaji