MOHER

To je najboljši material za pletenine, nekoč so iz njega izdelovali plišaste medvedke

Moher je nadvse poseben naravni material. Že najtanjša pletenina iz moherja greje bolj kot najdebelejši pulover iz volne.
Fotografija: Na prvi pogled moher ni videti posebej topel, a vlakna iz moherja zelo dobro uravnavajo telesno temperaturo. Foto: Oleksandr Zaichuk/shutterstock
Odpri galerijo
Na prvi pogled moher ni videti posebej topel, a vlakna iz moherja zelo dobro uravnavajo telesno temperaturo. Foto: Oleksandr Zaichuk/shutterstock

Moher je eno izmed najbolj cenjenih naravnih vlaken na svetu. Ker se sveti kot svila in je najbolj močno od vseh živalskih vlaken, se ga je prijelo tudi ime »diamantno vlakno«. Poleg gladke in svetleče teksture, ki ne pika, je izreden tudi zato, ker je pozimi zelo topel (še bolj kot volna), poleti pa prijetno hladen. 

Od kod izvira moher? 

Moher pridobivajo s striženjem skodranih kožuhov angora koz. Kljub podobnemu imenu te koze ne dajejo angora volne, to namreč pridobivajo iz angora zajcev. Angora koze izvirajo iz Tibeta, kjer so bile že pred tisočletji cenjene zaradi svoje sijoče dlake, moher pa naj bi bil tako en izmed najstarejših materialov, ki jih je uporabljal človek. 

V 16. stoletju so trgovci angora koze prinesli v Turčijo, natančneje v Ankaro, po kateri so dobile ime angora, iz arabščine pa je nato prišla tudi beseda za moher. Evropejci so se nad luksuznim moherjem navdušili na začetku 18. stoletja, a so bili vse do 1849 povsem odvisni od turških vzrediteljev. Šele po tem letu so Turki angora koze delili s svetom. V zameno za bombaž so jih podarili Združenim državam, v Južni Afriki so jih skrižali z domorodno vrsto koz, svojo pot pa so našle celo v Avstralijo in na Novo Zelandijo. V vseh teh državah še danes pridelujejo moher, največja izvoznica je Južna Afrika, v Ameriki pa po moherju slovi zvezna država Teksas. 

Moher pridobivajo s striženjem angora koz. Foto: Catherine Eckert/shutterstock
Moher pridobivajo s striženjem angora koz. Foto: Catherine Eckert/shutterstock

Angora koze strižejo dvakrat na leto, spomladi in jeseni. Ker njihov kožuh za razliko od kašmirskih koz nima poddlake, ostrižene dlake ni potrebno ločevati na tršo in mehkejšo, saj je uporabna vsa. Po debelini se razlikuje zgolj glede na starost koze – starejša kot je, debelejšo dlako ima. Najfinejši moher pridobijo iz dlake kozličkov, in ta je znan tudi pod imenom »kid mohair«. 

Kljub svetovni proizvodnji je danes še vedno zelo cenjen moher iz Turčije, saj tam angora koze strižejo samo enkrat na leto in na ta način pridobijo bistveno daljšo in bolj dragoceno dlako. 

PREBERITE ŠE -> Luksuzni materiali, ki so vredni naložbe: Kašmir (to morate vedeti pred nakupom)

Za kaj uporabljamo moher? 

Če ste že kdaj nosili pletenino iz moherja, potem zagotovo veste, kako topla je lahko. To izredno tanko in lahko vlakno je običajno spleteno v prosojne kose oblačil (od jopic in plaščkov do šalov, kap ter rokavic), ki so lahki kot pajčevina, a kljub temu neverjetno topli. 

Prav tako izdelki iz moherja ne pikajo, saj so vlakna moherja zelo gladka in na površini nimajo tako izraženih lusk kot ovčja volna. Zaradi tega so pletenine iz moherja primerne tudi za ljudi z občutljivo kožo, gladka struktura vlaken pa onemogoča, da bi moher z drgnjenjem in pranjem spolstili ali skrčili.  

Moher podobno kot volna odvaja vlago in se hitro suši, tako da je neke vrste naravni športni material in se, tudi če se v njem spotite, ne boste prehladili. 

Poleg vsega naštetega pa ima moher še eno izredno lastnost, saj je po strukturi bolj podoben lasem kot katerokoli naravno vlakno. Prav zaradi tega so ga pred iznajdbo umetnih materialov uporabljali za izdelovanje mehkih kožuščkov plišastih igrač in las porcelanastih lutk. Nekatera specializirana britanska podjetja še zdaj ustvarjajo plišaste medvedke na ta stari način in uporabljajo izključno naravne materiale. 

Moher uporabljajo celo v filmski industriji, kjer iz njega izdelujejo najbolj prepričljive lasulje za igralce. Če dolga vlakna moherja na poseben način vtkejo v tkanino, pa dobijo naravno različico umetnega krzna, ki jo je mogoče obarvati v katerokoli barvo, saj moher dobro sprejema tako naravna kot umetna barvila.

Iz takšnega blaga nato izdelujejo jakne, plašče ali modne dodatke, a je to bolj redkost, saj večina modnih proizvajalcev raje izbere lažjo in cenejšo pot ter poseže po umetnem krznu iz umetnih materialov, ki pa ni niti tako topel niti tako lep kot moher, poleg tega pa je veliko breme za okolje, saj se, ko umetno krzno zavržemo, v naravi ne razgradi. 

PREBERITE ŠE -> Pozabite na volno! Če vas rado zebe, bi morali nositi ta naravni material

Kje kupiti moher? 

Modnega kosa iz stoodstotnega moherja skoraj ne boste našli, saj to vlakno največkrat mešajo z volno ali svilo, da ga lažje spredejo v niti, ki jih nato uporabijo za pletenje ali tkanje.

Da pocenijo proizvodnjo, moher velikokrat mešajo tudi z akrilom ali poliestrom, in tako boste v trgovinah pogosto našli pletenine, v katerih je poleg moherja vsaj del umetnih materialov. Naj vas to ne odvrne od nakupa, jopica, v kateri je od 30 do 50 odstotkov moherja in samo kakšnih 20 odstotkov umetnih vlaken, bo še vedno izredno mehka, topla in čudovita za nošenje. 

Klobke z različno vsebnostjo moherja boste našli tudi v trgovinah s pletilskim materialom, če si želite sami izdelati oblačilo ali dodatek, je pa za delo z moherjem potrebne nekaj pletilske ali kvačkarske prakse, zato to ni najboljši material za začetnike. 

Moher je primeren tudi za rožno pletenje in kvačkanje, a zahteva malo več spretnosti. Foto: Ganka Trendafilova/shutterstock
Moher je primeren tudi za rožno pletenje in kvačkanje, a zahteva malo več spretnosti. Foto: Ganka Trendafilova/shutterstock

Zaradi sijoče strukture moher v kombinaciji z volno, kašmirjem in svilo tkejo tudi v blago za suknjiče in moške obleke, a ga boste pri nas zaman iskali, ga pa najdete v Italiji ali Veliki Britaniji, kjer je mojstrska krojaška obrt še vedno izredno cenjena. 

Moher je dragoceno vlakno, ki ga pri ponudnikih hitre in poceni mode ne boste našli. Uporabljajo ga modne znamke višjega cenovnega razreda, najdete pa ga tudi v trgovinah z oblačili iz druge roke, saj je moher izredno trpežen in je lahko kljub starosti še vedno videti kot nov.  

PREBERITE ŠE -> Ne nasedajte obljubam o svili in kako ločimo pravo od umetne

Kako skrbimo za moher? 

Ker je moher naravno vlakno, ki dobro odvaja vlago in ne razvije neprijetnega vonja tudi če se potimo, ga ni treba prati prepogosto. Med pranji lahko oblačilo iz moherja preprosto obesite na svežem zraku, da se prezrači. 

Pletenine iz moherja operite, ko se na njih pojavijo madeži ali preden jih nameravata shraniti za dalj časa (čez poletje), da vam jih ne bodo načeli molji. Poleg tega je madeže, ne glede na vrsto materiala, vedno dobro ostraniti nemudoma, ko se zgodijo, saj se madež sčasoma veča in zastara, da ga nato ni več mogoče odstraniti.  

Pletenine iz moherja oziroma iz mešanice moherja peremo v hladni vodi, na roke, s praškom za občutljive materiale, kot sta volna in svila. Četudi se moher ne polsti, ga raje ne perite v pralnem stroju, saj je izredno nežen, običajno pa so iz njega narejene zelo rahle, čipki podobne pletenine.

Moher med pranjem ne bo vpil veliko detergenta, zato boste z njega z lahkoto sprali peno. Po pranju pletenino nežno ožemite in jo razprostrite na sušilo v vodoravnem položaju. Ko se posuši, je ni potrebno likati, saj se moher ne mečka. Če imate plašč, narejen iz dolgodlakega moherja, ki spominja na krzno, pa ga raje nesite v čistilnico. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte