DOBRO POČUTJE

Opremite dom glede na to, kateri čutni tip ste

Pri opremljanju doma je najbolj pomembno, da se v njem dobro počutimo. To pa je odvisno tudi od tega, da upoštevamo, kateri čutni tip smo.
Fotografija: Personalizacija je bistvo ustvarjanja domačega okolja, ki deluje negujoče, celo terapevtsko. Foto: Pexels
Odpri galerijo
Personalizacija je bistvo ustvarjanja domačega okolja, ki deluje negujoče, celo terapevtsko. Foto: Pexels

Ste se že kdaj znašli v prostoru, kjer se je vaše razpoloženje v hipu spremenilo, ste postali razdražljivi in bi najraje karseda hitro od tam zbežali? Ali pa se vam je zgodilo, da ste se na obisku pri prijateljih popolnoma sprostili, vaše misli so postale jasne in druženje tako prijetno, da bi se v ta prostor znova in znova vračali.

Interier določenega prostora lahko bistveno vpliva na nas, prav tako kot zunanje okolje. Nekaterim bolj ustreza mestno življenje v hrupu množice, drugi se najbolje počutijo obdani z naravo. In če na to, ali bomo živeli v mestu ali naravi, vsi ne moremo vplivati ter o tem odloča naše finančno ali družinsko okolje, pa lahko svoj dom opremimo tako, da se bomo v njem počutili nadvse prijetno. Oprema, materiali, osvetlitev in barve ne vplivajo le na počutje, temveč tudi na našo osredotočenost in učinkovitost, vzpostavljanje miru, na kvaliteto spanja, kakovost odnosov, učenje, pomnjenje, na spomin.

»Prostor preko čutnih dražljajev vpliva na naše zdravje, počutje, učinkovitost in kreativnost,« nam je že pred časom v intervjuju zaupala arhitektka Anja Humljan. Po njenem mnenju bi morali pri načrtovanju prostorov upoštevati človekovo interakcijo z njim preko celotnega telesa. Ne samo preko vida, ampak tudi preko vonja, otipa, sluha, okusa in mišične aktivnosti.

Če so naša čutila v določenem prostoru preveč ali premalo stimulirana, to izzove stres. Stres pa vemo, da močno vpliva na naše zdravje in je vse prevečkrat glavni razlog za številne bolezni.

Anja Humljan se ukvarja z vplivom prostora na človekovo zdravje, počutje, kreativnost in učinkovitost. Foto: Črt Piksi
Anja Humljan se ukvarja z vplivom prostora na človekovo zdravje, počutje, kreativnost in učinkovitost. Foto: Črt Piksi

Torej če bi radi živeli v prostoru, ki bo dobro vplival na nas, moramo najprej spoznati, kateri čutni tip smo. »Personalizacija je bistvo ustvarjanja domačega okolja, ki deluje negujoče, celo terapevtsko – ali kot pravim sama: kot objem ljubljene osebe. Vključuje poglobljeno razumevanje štirih primarnih senzoričnih tipov,« pravi naša sogovornica. Anja Humljan se tu opira na znanstveni model čutnih profilov, ki ga je ustvarila profesorica Winnie Dunn, vodilna strokovnjakinja in avtorica številnih knjig o senzoričnem procesiranju. Ta glede na čutne prage posameznike razdeli na štiri tipe:

Iskalec (seeker) je živahen in nepredvidljiv, za svoje dobro počutje potrebuje aktivnost, raznolikost in novosti. Išče vznemirjenje, sprememba je njegova edina stalnica.

Njegov delovni prostor naj bo dinamičen in spodbuden z barvitim in kontrastnim dekorjem. Spodbujajo ga raznolike teksture in materiali, močna osvetlitev ter zvoki v ozadju (klepet ali glasba). Zaradi velike potrebe bo zvočni stimulaciji, jim angažiranost za delo posledično povečajo prostori z odprtim tlorisom in velikim pretokom ljudi.

Vključeni naj bodo elementi, ki omogočajo gibanje, kot so na primer ravnotežnostne deske, in pohištvo, ki omogoča spreminjanje položaja pri delu, kot je nastavljiva miza, za katero lahko sedi ali stoji.

Opazovalec (bystander) je ohlapno organiziran, je zelo prilagodljiv in lahko včasih deluje precej nezainteresirano. Zlahka spregleda impulze iz okolja, ki so drugim samoumevni (na primer vretje vode za kavo).

Njegovo pozornost vzbudimo s pohištvom nenavadnih oblik, materialov in barvnih kombinacij. Produktivnost izboljšamo z nenavadno oziroma nepredvidljivo glasbo ter z omarami brez front ali odprtimi policami, saj ima s tem boljši pregled nad dokumenti in potrebščinami.

V delovni prostor uvedite subtilne senzorične namige za signalizacijo delovnega časa, kot je na primer posebna osvetlitev ali namenski vonj za delo.

PREBERITE ŠE -> Kako sem sama prenovila kopalnico in jo spremenila v sanjski kotiček

Izogibalec (avoider) je stanoviten in zadržan, deluje neprilagodljivo in se drži navad. Strateška organiziranost mu omogoča, da lažje nadzoruje količino in tip čutnih dražljajev. Zanj so okolja, ki so nadzorovana, minimalistična in mirna.

Preobremenjenost in s tem glavobole lahko preprečimo s poenotenimi barvami, materiali in enostavnimi kosi pohištva. Umirjenost lahko dodatno spodbudimo tako, da jim doma ali v pisarni uredimo kotiček ali nišo, v katero se lahko umaknejo, da so malo sami, s čimer si povrnejo moči. Čutni dražljaji jih namreč hitreje izčrpajo in utrudijo kot prej opisana tipa.

Če nimajo priložnosti, da se vsake toliko umaknejo, bodo razdraženi in raztreseni. Hitro jih zmotijo ali ustrašijo zvočni dražljaji, ki jih seeker in bystander ne bosta opazila. Zvočno udobje lahko povečamo s tapeciranim pohištvom, preprogami in bujnim rastlinjem, ki vpija zvok. Zato za ta tip niso primerni odprti tlorisi in visoki stropi, saj so v takšnem prostoru bolj izpostavljeni hrupu. 

Delovni prostor naj bo minimalističen, enostavnih oblik in z malo materialov. Delovni prostor naj ima poseben kotiček z udobnim naslanjačem in odejo, kamor se lahko umaknejo in si odpočijejo nasičena čutila.

Senzor (senzor) je natančen in jasen v izražanju potreb, zato lahko deluje zahtevno. Natančno in dosledno sledi vsakodnevnim rutinam in se pogosto vznemiri, če ga kaj zmoti. Dom mora biti natančno organiziran, tako da ustreza njihovim posebnim željam.

Prostor mora biti zasnovan tako, da omogoča ohranjanje reda – da si lahko ustvari lasten in jasen sistem za organizacijo stvari po omarah, predalih in policah. Z razliko od bystanderja, ki mu ustrezajo omare s steklenimi frontami, bo senzorja pomirjalo to, da se v omare ne vidi. Kjer bodo police, pa bo imel jasno strukturiran red in dekoracijo. Če bo kdo kaj od tega spremenil, ga bo to vznemirilo, kar bo tudi jasno izrazil. Vizualni mir jim povzroča tudi skrbno izbrana in razporejena stenska dekoracija, zvočno udobje pa izbrana glasba natančno določene glasnosti.

Kako si opremimo spalnico

Anja Humljan je pripravila predloge ureditve spalnic za vsakega od tipov, ki jih lahko upoštevamo, če smo v začetni fazi opremljanja, kot tudi, če je spalnica že opremljena.

Iskalec (seeker)

Ustvarite si spalnico z različnimi teksturami in pomirjujočimi, a raznolikimi barvami, da zadovoljite potrebo po čutnih vnosih, hkrati pa ne spodbudite pretirane stimulacije. Uporabite nastavljivo osvetlitev, da lahko okrepite svetlobo med branjem ter počasi zmanjšate svetlost pred spanjem. S tem boste deležni sprostitve, ki vam bo najbolj ustrezala.

Upoštevajte, da potrebujete več dražljajev kot ostali, vendar izberite različne teksture, materiale in le nekaj kontrastov, saj je spalnica namenjena umirjanju.

Za seekerja je barvit dekor prava izbira. Foto: Unsplash
Za seekerja je barvit dekor prava izbira. Foto: Unsplash

Opazovalec (bystander)

Ustvarite spalnico, ki ima nenavadne kombinacije barv ali pohištva za vidno stimulacijo in nenavadne kombinacije materialov za tipno stimulacijo. Zasnujte nočne lučke pri tleh, ki se prižgejo na senzor, da osvetljujejo hojo ponoči, na primer do kopalnice.

Bystanderji počasneje procesirate dražljaje, zato se hitreje spotaknete pri hoji, še posebej v temi. K umirjanju vam bo pomagala glasba; če je vaš partner avoider ali senzor, si zagotovite slušalke, primerne za udobno ležanje. Ogledala bodo popestrila prostor na način, ki zadovolji vaše potrebe po raznolikosti in presenečenjih.

Pozornost bystanderja vzbudimo s pohištvom nenavadnih oblik, materialov in barvnih kombinacij. Roberto Nickson/Unsplash
Pozornost bystanderja vzbudimo s pohištvom nenavadnih oblik, materialov in barvnih kombinacij. Roberto Nickson/Unsplash

Izogibalec (avoider)

Izberite minimalističen dizajn in nevtralne barve, da ustvarite miren prostor. Zasnova naj bo simetrična, uporabite minimalno raznolikost materialov in količine pohištva. Pohištvo naj bo oblazinjeno, tla obložena s preprogo za ublažitev zvočnih dražljajev.

Uporabite zatemnitvene, debele zavese, da preprečite zunanje luči, ki bi lahko motile spanec. Ne pozabite, dražljaj, ki ga seeker ne bo niti opazil, bo avoider doživljal kot napad na čutila.

Avoider se najbolje počuti v minimalističnih in mirnih okoljih. Foto: Lisha Riabinina/Unsplash
Avoider se najbolje počuti v minimalističnih in mirnih okoljih. Foto: Lisha Riabinina/Unsplash

Senzor (senzor)

Poskrbite, da bo spalnica skrbno organizirana in brez nereda, saj vam ta lahko povzroči stisko. Naj bo dovolj omar, ki omogočajo sortiranje, fronte naj bodo enostavne, enobarvne in neprosojne, da se ne vidi morebiten nered v omari. Veliko naj bo prostora za shranjevanje in urejanje.

Razmislite o uporabi naprav z belim šumom ali dobro zvočno izolacijo, oblazinjeno pohištvo, da čim bolj zmanjšate moteče zvoke. Vzpostavite redno, pomirjujočo rutino pred spanjem in tako telesu sporočite, da je čas za spanje.

Senzorja pomirja urejenost. Foto: Sandra Rei/Unsplash
Senzorja pomirja urejenost. Foto: Sandra Rei/Unsplash

Preberite še:

V prodaji