V Kairu ima skoraj vsaka hiša bawaba, vratarja, ki skrbi za varnost njenih stanovalcev, odnaša smeti, skrbi za dvorišče in čisti stopnišča ter avtomobile stanovalcev hiše. Za napitnino gre v trgovino ali na tržnico, po stvari, ki jih naročajo stanovalci. Bawab pa ima še eno nalogo. Skrbi tudi za dober glas hiše in zmeraj nadzira, kdo vstopi vanjo in kdo iz nje odide.

Bawab

Prvo lekcijo, in potem še mnogo drugih, o ločenosti med moškim in ženskim svetom, o njunih vlogah v družbi in o tem, kako se mora po tradiciji vesti ženska, sem dobila prav od bawaba hiše, v kateri živim. To je suhljat, dobrodušen gospod v 60. letih, vedno oblečen v sivo tradicionalno obleko galabeyo, okreten kot maček ter zelo mile, vesele in prijazne narave.

Zaščitnik

Že od samega začetka sva se dobro razumela, čeprav takrat še ni govoril niti besedice angleško, jaz pa ne arabsko. Ker sem pač živela sama, se je odločil, da bo, vsaj do neke mere, prevzel vlogo mojega zaščitnika. Če sem sama nosila vrečke iz trgovine ali ko sem odnašala smeti, me je vedno znova ljubeznivo grajal z razočaranimi vzkliki in zmajevanjem glave: »Ya madam!« 

Moške zadeve

Ko sem potrebovala v stanovanju kakšno popravilo in so prišli mojstri, mi nikoli ni dovolil, da bi, kot bi po mojem prepričanju dobra gospodinja morala, prisostvovati pri popravilu. Njegov, sicer jasen, ljubeč in vesel izraz, se je zmeraj pomračil, če sem se sukala okrog prišlekov in mi z ukazovalno kretnjo pokazal, naj se vrnem nazaj v sprejemno sobo. Tudi če sem želela delavcem plačati, je njegov blagi obraz spet začenjal dobivati ostre poteze. Nakazal mi je, naj dam denar njemu. Plačilo je vedno izvedel on. S tem je dal popravljalcem vedeti, da sem zaščitena, spoštovana in da je zame poskrbljeno. Meni pa, da se ni primerno mešati v moške zadeve.

Odprtih vrat

Potem je pospremil mojstre do odprtih vrat. Ko je vstopil v moje stanovanje, jih je namreč vedno pustil na stežaj odprta, znak, ki je miril lastnike, da se pri meni ne dogajajo skrivnostne in nedovoljene stvari. V Egiptu namreč po tradiciji ni spodobno, če se moški in ženske, ki niso v sorodu, srečujejo v domačem okolju, za zaprtimi vrati.

Obiski

Lastniki stanovanj v Kairu in posledično tudi bawabi, tujkam, ki najemajo stanovanje, ne dovolijo moških obiskov. Izjema so moški, ki so z žensko v sorodu. Ker je lastnik, stanovanje ki ga najemam, relativno odprt za evropske navade in si želi za najemodajalce izključno tujce, so bili moški obiski meni do vedno dovoljeni. A naš bawab je zelo skrbno nadzoroval vse prihode in odhode ljudi ter tako iskreno skrbel za moj ugled in ugled hiše v kateri živim. Ko je spoznal moje prijatelje in se prepričal, da je vse sicer zelo čudno, ampak še zmeraj dostojno, se je sprostil in včasih očistil avto tudi kateremu izmed njih. 


V nadaljevanju jutri preberite, kako egipčanski moški ščitijo svoje ženske.