Možgani so največji porabniki energije, z rutinskim opravljanjem dejavnosti pa energijo varčujemo. Spomnite se, koliko napora ste v otroštvu porabili, da ste se naučili brati in pisati, zdaj pa to počnete samodejno! Koliko ur ste vložili, da ste se naučili prometnih predpisov in vožnje, zdaj pa v avto sedete brez priprav in pomislekov. Ko možgani snov usvojijo, preklopijo v nižjo prestavo in dejavnosti opravljajo z mnogo manj napora kakor na začetku, kar pomeni, da ne prejemajo dovolj dražljajev, kar lahko po nekaterih raziskavah vodi celo v nevrodegenerativne bolezni, kot sta parkinsonova in alzheimerjeva. Na portalu Wish svetujejo, kako poskrbeti za umsko stimulacijo vsak dan!Presenetite možgane z novim izzivom! Izberite si povsem novega konjička, ki naj vključuje veliko razmisleka in zahteva pomnjenje, hitre odzive, ustvarjalnost in koncentracijo. Naučite se nove igre s kartami in igranja glasbila, lotite se nove oblike telovadbe.

V službo pojdite po drugi poti. Z avtomobilom, kolesom ali peš, vseeno je, nujno je le, da možganom privoščite spremembo, da ne bodo spali med vašimi vsakodnevnimi obveznostmi. Na novi poti bomo srečevali druge ljudi, opazovali drugo okolico in se drugače odzivali, možgani pa pri tem seveda ne bodo mogli zaspati.Izberite težjo pot. Ste kdaj pomislili, da bi pisali z drugo roko? Zakaj pa ne, kar tako za vajo ali pa za zabavo. Ali za računanje uporabljajte kalkulator? Vsaj občasno se mu odpovejte in računajte ročno – osnovne matematične operacije vam nikakor ne bi smele biti tuje! Za pisanje vedno uporabljate računalnik? Zakaj ne bi vsaj občasno pisali z nalivnikom!

Vklopite vse čute. Na primer, povabite prijatelje, udobno se namestite, poslušajte prijetno glasbo in srebajte kavo ali čaj. Zaigrajte družabno igro – zagotovo ni prijetnejše telovadbe za možgane!Razmišljajte pozitivno. Pozitivne misli so mnogo boljša spodbuda za možgane, saj vas bodo opogumljale na poti do novosti in drugih izzivov ter izkušenj.