Joël Robuchon, francoski kuharski mojster, je v svoji karieri odprl številne restavracije na kar treh celinah, nabral pa je rekordnih 32 michelinovih zvezdic. In nihče si ne bi upal oporekati, da si najprestižnejših kulinaričnih nagrad ni tudi zaslužil.



Rodil se je leta 1945 v mestu Poitiers na zahodu Francije, v mladosti vstopil v semenišče. Med pripravo jedi za svoje kolege pa je odkril strast do kuhanja, zaradi česar se je že pri 15 letih odločil za poklic v svetu gastronomije. Prvo michelinovo zvezdico mu je prinesla že njegova prva restavracija, pariški Jamin, v daljnih osemdesetih letih; prvo laskavo zvezdico si je prislužila že v svojem prvem letu delovanja, drugo v drugem, tretjo v tretjem. Robuchon jih takrat ni štel še niti štirideset, konec devetdesetih pa so ga strokovnjaki okitil z nazivom chef stoletja. Mojster se je takrat odločil za upokojitev, a ta seveda ni trajala dolgo: pogrešal je vojaško disciplino med v kuhinji, nadzor tako nad vajenci kot izkušenimi zaposlenimi, užitek, ki ga je opazoval v očeh zadovoljnih gostov, ustvarjanje novih jedi in okusov. Leta 20 je ustvaril nov koncept Atelje Joela Robuchona, za katerega je značilno, da gostje restavracije lahko opazujejo pripravo hrane. Prva ateljeja je odprl v Tokiu in Parizu, nato pa med drugim še v Las Vegasu, Londonu in Hongkongu. Klasične mize s pogrinjki v velikanskih prostorih so postale preteklost, gostje so jedli za pultom in visokimi mizami, krožnik pa jim je na mizo postavil kar kuhar, ne strežno osebje.



Kot je za sodobni čas značilno, je Robuchon svoje znanje prenašal naprej tudi prek televizijskih kuharskih oddaj, bil pa je tudi mentor znamenitima Gordonu Ramsayju in Ericu Ripertu. Umrl je v svojem domu v Ženevi.