»To je velika čast. Veselim se že ocenjevanja filmov,« je ob veseli novici povedala Čadeževa, ki je ena od 928 povabljenih novih članov. Kot kaže, želi Ameriška akademija z filmsko umetnost in znanost popraviti vtis in je k sodelovanju pozvala kar nekaj neodvisnih avtorjev animiranega filma, kot je opozorila tudi Čadeževa, pa se je ta kategorija zadnja leta precej borila na področju podeljevanja priznanj. Prav zato so se dogajali tudi ekstremi, kot je kratki animirani film Dear Basketball, ki je prejel zlati kipec in pri katerem sta sodelovala animator Glen Keane in košarkaški zvezdnik Kobe Bryant. Špela Čadež vsekakor upa, da bodo oskarji odslej šli v roke tistih, ki jih zaslužijo, in ne tistih, ki so preprosto zgolj dovolj slavni, da jih nagradijo. 

Čeprav nagrade izhajajo iz Hollywooda, jih časti ves svet, zato je Čadeževa na povabilo izjemno ponosna in se nadvse veseli svojega novega poslanstva. Velja za eno najproduktivnejših in mednarodno najuspešnejših slovenskih filmskih avtoric. Za svoje delo je prejela že več kot sto mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij, med njimi štiri vesne, župančičevo nagrado, glavne nagrade na festivalu animiranega filma Animafest v Zagrebu, festivalu animiranega in dokumentarnega filma DOK Leipzig, filmskem festivalu v Valladolidu. Na mednarodnem festivalu kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu (2016) si je prislužila izjemno mednarodno prepoznavnost. V svojem desetletnem opusu je mednarodne festivalske žirije kot tudi svetovno občinstvo prepričala zlasti s filmoma Boles (2013) in Nočna ptica (2016).Akademija si zadnja leta prizadeva k pomembnim spremembam, med drugim si želi povečati raznolikost članov in podvojiti število žensk v svojih vrstah, letos je tako čast doletela tudi mnoge med tistimi, ki so jih v minulih letih krivično spregledali. Po najnovejši statistiki je 49 odstotkov novih članov ženske, skupni delež ženske v članstvu Akademije se je tako povečal na 31 odstotkov. Med povabljenci je kar 38 odstotkov nebelcev, skupni delež teh se je zdaj poveča na 16 odstotkov. Novi člani prihajajo iz 59 držav, med njimi je 17 dobitnikov zlatih kipcev, 92 pa nominirancev za oskarja. 

Če bodo vsi letošnji povabljenci sprejmejo povabilo, bo članov 8189, prihodnje leto pa naj bi jih bilo že okroglih 10.000.