Razstava fotografij Linde McCartney bo do 12. junarja 2020 odprta v galeriji in muzeju Kelvingrove Art Gallery v Glasgowu. Linda je imela zelo rada Škotsko, kjer je Paul, še preden sta se spoznala kupil kmetijo. Nakup so mu, ko je bil na vrhuncu glasbene kariere s skupino The Beatles, svetovali finančni svetovalci, a Linda je bila tista, zaradi katere se je kasneje zaljubil v podeželje.

Linda, ki je se rodila leta 1941 v New Yorku, je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pogosto fotografirala glasbeno sceno na Manhattnu in tudi britanske glasbene skupine, kot so bili The Beatles in The Rolling Stones. Njen portret Erica Claptona je leta 1968 krasil naslovnico revije Rolling Stone. Po poroki leta 1969 pa so njene fotografije postale bolj čustvene in intimne, raje je raziskovala naravo in v objektiv lovila svoje otroke.

Spominski park in kip Linde McCartney na škotskem polotoku Kintyre v mestu Campbeltown. (Foto: Shutterstock)

Večino fotografij je posnela v bližini kmetije v Campbeltownu, ki jo je Paul kupil, čeprav o Škotski ni vedel veliko. Rad je poslušal Johna Lennona, ki se je tam večkrat mudil na obisku pri sorodnikih in o Škotski vedno govoril z navdušenjem. »Škotska me je začela zanimati ravno zaradi Lennona. Ko sem začel hoditi z Lindo, pa me je vprašala, ali imam kakšno hišo na Škotskem. Skupaj sva se odpravila tja in zaljubila se je v naravo, konje in vse živali, ki so bile na kmetiji in v njeni bližini,« je povedal McCartney. Na kmetiji so imeli svobodo, v njej pa so uživali predvsem njuni štirje otroci (Stella, Heather, James in Mary).

Paul je za rakom na dojkah najprej izgubil mamo, nato pa še ženo. »Nismo vedeli, zaradi česar je umrla mama. Takrat se o tem še ni govorilo. Preprosto umrla je. Najhuje je bilo, da se nihče ni o njeni smrti pogovarjal, nihče pokazal čustev. Oče je imel ustnici trdno stisnjeni, le nekega večera sem ga slišal jokati v sobi. Dogodek se mi je zdel grozno tragičen, saj očeta nikoli nisem slišal jokati,« je opisal McCartney.

Paul McCartney (Foto: Shutterstock)

Njegova žalost ob smrti Linde je bila veliko bolj javna. »Mislim, da sem po njeni smrti jokal leto dni. Pričakoval sem, da bo nekega dni stopila skozi vrata – a ni. Veliko sem jokal. Bilo me je sram, a drugega nisem mogel početi,« je dodal.