V eni sami kapljici krvi je približno pet milijonov rdečih krvničk. Te celice vsebujejo rdeče krvno barvilo (hemoglobin), ki daje barvo njim in krvi. V molekulah hemoglobina so atomi železa, ki v pljučih nase vežejo kisik. Eden od vzrokov anemije je ravno pomanjkanje železa, ki posledično onemogoča nastanek novih eritrocitov. Anemija zaradi pomanjkanja železa (sideropenična deficitarna anemija – SDA) obsega kar polovico vseh oblik slabokrvnosti.

Samozdravljenje pomanjkanja železa zdravniki odsvetujejo, ker zna biti nevarno. Povzroči lahko celo želodčno razjedo, nakopičene previsoke ravni pa lahko onemogočijo normalno delovanje notranjih organov. 

Mnogo manj utrujene

A preden se lotimo tega resnega in življenju škodljivega stanja, omenimo študijo švicarskih medicinskih fakultet iz Ženeve in Lozane ter Združenja zdravnikov družinske medicine iz francoskega Le Port-Marlyja. Spremljali so skoraj 200 žensk med 18. in 50. letom, ki so zaradi utrujenosti obiskale zdravnika. Polovica je 12 tednov dnevno uživala 80 mg železovega(ii) sulfata s podaljšanim izločanjem, druga pa placebo. Po treh mesecih so ženske iz prve skupine zdravnikom poročale, da se počutijo mnogo manj izžete.

Nizka raven železa je ena od težav, ki ji ne posvečamo dovolj pozornosti, še posebno ne pri predmenopavznih ženskah z rednimi menstruacijami. V rodni dobi ga namreč potrebujejo 18 miligramov dnevno, v povprečju ga zaužijejo le od 12 do 13 miligramov. Druge skupine ljudi s povečanim tveganjem za pomanjkanje železa v telesu so še dojenčki (še posebno nedonošenčki), otroci v obdobju hitrega razvoja (najstniki), ljudje, ki ne uživajo mesa, ter redni darovalci krvi.

Bledica kože in sluznic

Ko govorimo o znižani ravni železa, ne govorimo obenem tudi o SDA! Anemija zaradi pomanjkanja se namreč razvija dlje. V zgodnejši fazi raven železa postopoma upada, kot tudi raven beljakovine feritina, železovega poglavitnega skladiščnega mesta. V naslednji fazi se ravni železa še bolj znižajo, ravni transferina (v človeškem telesu namenjen za prenos železovih ionov) pa povišajo – prilagoditveni odgovor poskuša povečati absorbcijo železa v telesu. V zadnji, tretji fazi pomanjkanje železa onemogoča oblikovanje hemoglobina, zaradi česar se rdeče krvničke pomanjšajo in »obledijo«, krvni testi pa pokažejo na anemijo. Utrujenost (glede na to, da hemoglobin vodi kisik do telesnih celic) je samo eden od znakov. Sideropenična anemija nastane počasi, zato bolniki dolgo nimajo težav. Lahko se pojavijo splošni simptomi anemije, poleg utrujenosti slabost, težka sapa pri naporih, tahikardija, ter spremembe v vedenju; glavobol, razdražljivost, mravljinčenje telesa. Neredki so izguba teka, slabost in zaprtje ter med prvimi tudi bledica kože in sluznic. Vsi ti znaki kažejo na blago ali zmerno hudo anemijo, ko so vrednosti hemoglobina višje od 70 g/l. Pri hudi anemiji s koncentracijo hemoglobina pod 70 g/l pa se lahko pojavijo resnejši, tudi življenje ogrožajoči simptomi. Zgolj za primerjavo; referenčne vrednosti koncentracije hemoglobina pri zdravih osebah so od 120 do 150 g/l za ženske in od 130 do 170 g/l za moške.

Znaki hude anemije se vidni tudi na koži.

Ob sumu obiščite zdravnika

Samozdravljenje pomanjkanja železa zdravniki odsvetujejo, ker zna biti nevarno. Povzroči lahko celo želodčno razjedo, nakopičene previsoke ravni pa lahko onemogočijo normalno delovanje notranjih organov. V telesu imamo sicer od tri do pet gramov železa, porazdeljenega v mišicah, kosteh in jetrih, največ pa ga je seveda v rdečih krvnih celicah. Ob sumu na anemijo vas bo vaš izbrani zdravnik najprej napotil v laboratorij, nato pa določil načrt zdravljenja.