Pšenični kruh z drožmi

Nekoč so kruh pripravljali drugače, žit niso prečiščevali. Preizkusite to mnogo bolj zdravo različico kruha.

Sestavine Za dva manjša hlebčka

  • 800 g bio pšenične krušne moke
  • 10 g soli
  • 460 ml vode
  • 320 g kislega nastavka

Priprava

  1. 1V skledo stresemo moko in sol ter vse skupaj dodobra premešamo.
  2. 2Dodamo vodo ter kisli nastavek.
  3. 3Z rokami ali kuhinjsko lopatico sestavine grobo premešamo.
  4. 4Testo prestavimo na čisto površino in gnetemo 10–15 minut, dokler ne postane gladko in elastično. (Pri gnetenju bo nekoliko mokro in lepljivo, zato ne dodajamo moke!)
  5. 5Čisto skledo potresemo z moko, vanjo damo kepo testa in vse skupaj pokrijemo s plastično folijo.
  6. 6Pustimo vzhajati štiri ure na sobni temperaturi. Po končanem prvem vzhajanju testo zelo narahlo pregnetemo.
  7. 7Naredimo hlebčke.
  8. 8Manjšo skledo dobro namokamo, vanjo postavimo hlebčke s spodnjo stranjo navzgor, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na sobni temperaturi še štiri ure.
  9. 9Pečico segrejemo na 230 °C in na dno položimo skodelico vode.
  10. 10Testo pazljivo obrnemo na vroč pekač, prekrit s peki papirjem, kruh zarežemo za boljše vzhajanje in postavimo v dobro segreto pečico.
  11. 11Pečemo približno 30–35 minut, dokler ni zunanja skorjica dobro zapečena (čas pečenja je pri vsaki pečici drugačen).
  12. 12Po približno 10 minutah vzamemo posodo z vodo iz pečice. Para v pečici pomaga kruhu pri vzhajanju.
  13. 13Zadnjih 20 minut ne sme biti veliko vlage v njej, da nastane krasna hrustljava skorjica.
  14. 14Bolje je, da se komaj pečen kruh pred uporabo nekoliko ohladi.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE