Požar, katerega obsega še niso ocenili, je izbruhnil v ostrešju katedrale, povezan pa bi lahko bil z obnovitvenimi deli, ki trenutno potekajo tam, so sporočili gasilci, ki so klic na pomoč prejeli okoli 18.50. Po poročanju francoske televizije BFMTV so zgradbo evakuirali in zavarovali območje okoli nje. Na kraju požara so številna gasilska vozila z več lestvami. 

Novico so med ljudi nemudoma razširil tako očividci kot politiki. Županja francoske prestolnice Anne Hidalgo je kar na Twitterju pozvala ljudi, okoli Notre Dame se namreč vsak dan tre turistov, za vstop vanjo pa čakajo več sto metrov dolge kolone, da se umaknejo na varno in pustijo gasilcem, da opravijo svojo nalogo. Smrtnih žrtev v nesreči naj ne bi bilo, je pa požar že zrušil 93 metrov visok stolpič in streho katedrale. Na spletu se vrstijo številni posnetki mimoidočih, ki v objektiv ujemajo strašljivi prizor, plamene, ki požirajo veličastno katedralo, ki so jo pričeli graditi leta 1160, dokončali pa šele skoraj dvesto let kasneje leta 1344. Gotski arhitekturni biser, ki je navdihnil tudi eno izmed najbolj priljubljenih knjižnih del, Notredamski zvonar francoskega pisatelja Victorja Hugoja, velja za eno najbolj obiskanih zgodovinskih znamenitosti v Evropi, ki si jo vsako leto ogleda kar okoli 13 milijonov turistov. 


Nesreča je šokirala tudi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je zaradi požara preložil govor o ukrepih po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Na Twitterju je izrazil svojo grozo, preden se je odpravil na kraj požara, rekoč: »Notredamska katedrala je v plamenih. Kot vsi sodržavljani sem nocoj žalosten, ko vidim goreti ta del nas.« 

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture tudi zaradi neprecenljivih umetniških del, ki jo krasijo (nekaj jim jih je že uspelo rešiti iz plamenov). Dolga je 130 metrov, široka 48 metrov in visoka tri metre,v notranjosti pa je med drugim eden največjih mozaikov na svetu, kjer je upodobljen Kristus z iztegnjenimi rokami. Katedrala, ki je preživela francosko revolucijo in obe svetovni vojni, v njej pa so kronali številne francoske vladarje, med drugim tudi Napoleona Bonaparteja, še vedno kloni današnjemu uničujočemu požaru. Mnogi so se zbali, da jo bo požgal do tal, a upanje ostaja, zlasti za obnovo, pri kateri je pomoč že ponudil Unesco. 

Gašenje, ki je trajalo več kot štiri napete in dolge ure, se je zavleklo pozno v noč in v zgodnjih jutranjih urah novega dne še ni končano. A gasilci, kar 400 se jih je z več deset vozili borilo proti ognjenim zubljem, so optimistični vsaj glede glavne strukture zgradbe. "Lahko rečemo, da je struktura Notre Dame v celoti rešena," je pred polnočjo dejal poveljnik gasilcev, general Jean-Claude Gallet. Državni sekretar na notranjem ministrstvu Laurent Nunez pa je dejal, da se je ogenj nekoliko umiril, kljub temu pa morajo ostati"izjemno previdni". Poleg zrušene strehe in stolpiča so se gasilci bali, da bi se porušil severni zvonik, reševalne akcije pa so se morali lotiti zelo previdno, saj bi gašenje z letali utegnilo porušiti celotno starodavno zgradbo. Da bi ocenili razmere v notranjosti cerkve, so vanjo poslali posebnega robota, nad njo pa situacijo pregledovali z droni.