Za postenje ste enkrat dejali, da je lahko operacija brez skalpela, saj osveži in pomladi vse vitalne organe, telesu omogoči, da se začne razstrupljati, samozdraviti, popravljati. A pri številnih degenerativnih civilizacijskih obolenjih, sploh če so šla predaleč, ne more pomagati.

Temeljni vzroki večine sodobnih bolezni ležijo v preobremenitvi organizma – notranjega biološkega okolja – z odpadnimi snovmi. To se zgodi, če jemo več, kot telo potrebuje, če jemo preveč predelane (prečiščene in  razvrednotene) hrane, denimo bele moke, sladkorja, ki je organizem ne more pravilno uporabiti. K nabiranju »strupov« v organizmu prispevajo tudi slaba razgradnja in izkoristek hranilnih snovi, premalo telesnega gibanja, neobvladan in trajen stres, ponočevanje, pomanjkanje kisika zaradi sedečega življenja, itn. Potrebna je temeljita sprememba življenja, predvsem prehranjevanja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil odlično prehransko piramido, ki priporoča v svojem temelju veliko telesnega gibanja, pitje tekočine (predvsem vode), uživanje zelenjave in sadja od dva- do trikrat dnevno, polnovredna žita itn. Ljudje lahko zelo veliko napravimo zase, če se trudimo vzroke za bolezni zamenjati z vzroki za zdravje. Nihče nas ne more pozdraviti, če sami spodkopavamo svoje zdravje s slabimi navadami in razvadami.


Kako čiščenje organizma s postom oziroma razstrupljanjem pomaga do boljšega zdravja?

Ko ni dovolj hrane od zunaj, telo sproži svoje prilagoditvene mehanizme, ki delujejo k temeljitemu očiščevanju organizma. Eden najpomembnejših je mehanizem avtofagije, za odkritje katerega je japonski znanstvenik Jošinori Ohsumi dobil Nobelovo nagrado (2016) za medicino oz. fiziologijo. Avtofagija je mehanizem, ki omogoča telesu, da se znebi vseh propadlih, poškodovanih in starih celic ter njihovih odsluženih delov (organelov, beljakovin in celičnih membran). Proces spodbuja t. i. pomanjkanje hrane, saj lahko telesu zagotovi hitro gorivo in gradnike za obnovo celičnih delov. Post lahko postavi popolnoma nove standarde zdravja. Kaj post je?

Post, kot ga mi razumemo, je čas, ko človek (po pripravi) ne uživa normalnih količin hrane, pije le precejene in razredčene sadne in zelenjavne sokove, zelenjavne prevretke, čaje, vodo. Tako spodbudimo telo, da za oskrbo z energijo in za normalno delovanje začne razkrajati (avtoliza) nakopičene telesne rezerve, odpadne snovi, strupe, bolna tkiva. Postenje že vsaj dvesto let izvajajo v številnih centrih po vsem svetu, čedalje bolj postaja tudi del medicine, vse več je znanstvenih raziskav, ki potrjujejo koristne učinke, nekateri medicinski postni centri po Evropi izvajajo poste, ki jih plača zavarovalnica (Charitee, Berlin). Svetovna zdravstvena organizacija je objavila empirično dokazane indikacije za terapevtsko postenje, klasificirane po ICD-10, verzija 2013 (De Toledo 2013). 


Ali dosežemo kakšen učinek, če si imamo enkrat na teden očiščevalni dan?

Če en dan v tednu pijemo samo tekočino ali uživamo samo presno sadje in zelenjavo, je to seveda lahko zelo razbremenilno za organizem. Sodobne znanstvene raziskave (Longo, Mattson) kažejo izredno koristne učinke na zdravje že pri postu, ki traja 48 ur. Seveda so pa učinki veliko večji, če se postimo več dni ali celo več tednov. Izkušnje kažejo, da mora v terapevtske namene (če so izpolnjeni določeni pogoji) postenje trajati vsaj tri ali štiri tedne. Pri obravnavi nekaterih kroničnih obolenj tudi 40-dnevni posti niso redkost. Veliko razmeroma zdravih ljudi se pri nas preventivno posti po deset dni enkrat ali dvakrat letno, da se osvežijo in prerodijo. Post v odmaknjenem naravnem okolju postaja za mnoge tudi odličen protistresni program. Kaj je pomembno za čim bolj uspešno razstrupitev organizma?

Postenja ne počnemo na pamet. Treba se je z njim dobro seznaniti, dobiti odgovore na vsa vprašanja, se vsaj teden prej prehranjevati večinoma s sadjem in zelenjavo. Med postenjem je treba natančno izvajati postopke, ki pomagajo telesu pri pospešenem izločanju odpadnih in strupenih snovi. Sprehodi, jutranja telovadba, dovolj spanja in počitka, lažji pohodi v naravo, vaje za sproščanje itn. Priporočljivi so tudi klistiranje, krtačenje kože in seveda spodbudno okolje in prijetno vzdušje. Pijemo samo sveže sadne in zelenjavne sokove, zelenjavne prevretke, čaje, vodo. Posebno pomemben je pravilen zaključek, najboljše kar s surovim sadjem in zelenjavo, kar še poveča učinke. Še prijetnejše je postenje v vodenih skupinah, lahko pa se postite tudi samostojno. Vsi, ki so deležni obravnave resnejših bolezni, naj se o svojem namenu posvetujejo z zdravnikom. Bolniki se lahko postijo pod medicinskim nadzorom.


Katere so prednosti skupinskega postenja?

Postna izkušnja v skupini, z vodenim programom, ki traja ves dan, je precej lažja. V naših skupinah je vedno vsaj polovica povratnikov, ki jim post pomeni krasen način za pomlajevanje in obnavljanje organizma, zato ga vsako leto ponavljajo. Skoraj vsak, ki se je enkrat postil, je zaradi odličnih učinkov post sprejel kot naraven način za krepitev zdravja, zato ga periodično ponavlja. Vsak človek se je sposoben postiti, vendar se mora te sposobnosti ponovno zavedati in naučiti. Če koga zanima, se lahko pridruži našemu desetdnevnemu programu biološke transformacije in pomlajevanja od 1. do 10. decembra na Debelem rtiču. Uživali boste v sproščenem vzdušju, lepih izletih in ogledih naravnih lepot v okolici. Znova boste dobili veselje do gibanja, lahkotne gimnastike, celo planinarjenja in teka. Spoznali boste temeljna načela, na katerih temelji ohranjanje krepkega zdravja ali obnavljanje morda že oslabljenega. Seveda pa takšen program prečiščevanja organizma ni zamenjava za morebitno nujno potrebno medicinsko obravnavo. Vedeti je treba tudi, da dolgoročno ohranjamo in krepimo zdravje predvsem z zdravim življenjskim slogom, disciplino in zmernostjo. Težave se pojavijo zaradi presežkov.