Čeprav je že dlje časa znano, da bo Šarec namesto Fakina predlagal generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleša Šabedra, je premier danes v DZ poslal obvestilo, da bo do imenovanja novega ministra vodenje zdravstvenega resorja prevzel sam. V njegovem kabinetu razlogov za to niso pojasnili, saj da gre pač za Šarčevo odločitev, a je bilo neuradno slišati, da Šarec ni bil zadovoljen z vodenjem aktualne državne sekretarke Pie Vračko, ki je v vmesnem času nadomeščala Fakina. Nezadovoljstvo je bilo zaznati že po nedavnem koalicijskem srečanju na Brdu pri Kranju, kjer je Vračkova predstavila predloge rešitev zakona o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov. 

Foto: Leon Vidic

Šarec je danes medijem pojasnil, da bo začasno sam prevzel vodenje resorja zato, ker bo postopek imenovanja Šabedra trajal še kak teden, Fakin pa je na bolniški. Na vprašanje, ali to pomeni, da ne zaupa državni sekretarki Pii Vračko, pa je bil jasen: »Ja to pa res ne, po koalicijskem vrhu, kakršno predstavitev je imela, pa težko zaupam. Pa mislim, da so vsi koalicijski partnerji to slišali. In si težko predstavljam, kako je minister Fakin s takimi ljudmi tudi mislil kaj izpeljati.« Na vprašanje, ali to pomeni, da Vračkove v novi ekipi ne bo, je pristavil: »Ne, zagotovo ne.«

Foto: Leon Vidic

Šarec pričakuje, da bo DZ v najkrajšem možnem času imenoval novega ministra, predvidoma do konca marca. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi bila seja parlamentarnega odbora za zdravstvo v ponedeljek zjutraj. Šarec je sicer Fakinovo pismo o odstopu z ministrske funkcije prejel 8. marca. Kot je v njem pojasnil Fakin, se mu zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, da bi lahko funkcijo zadovoljivo opravljal. Premier je še isti dan napovedal, da bo za novega ministra predlagal Šabedra, ki je v začetku lanskega leta prevzel vodenje ljubljanskega UKC. V nadaljevanju današnje seje se je DZ seznanil tudi z odstopom Jureta Lebna s funkcije ministra za okolje in prostor, ki se je konec februarja zaradi afere maketa odločil, da zapusti funkcijo.