VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Česa si predsedniški kandidati ne bi smeli dovoliti

Zdaj, ko na televiziji spremljamo številna soočenja predsedniških kandidatov, prihajajo na dan tudi nekatere njihove lastnosti, ki jim niso ravno v čast.
Fotografija: Soočenje predsedniških kandidatov 5.10.2022 v Cankarjevem domu Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Soočenje predsedniških kandidatov 5.10.2022 v Cankarjevem domu Ljubljana. FOTO: Jože Suhadolnik

Pristojnosti predsednika republike predpisuje ustava 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se vam za zanimivo in predvsem aktualno vprašanje. Naj že na začetku poudarim, da je napačno, če pri predsedniških kandidatih iščemo dlako v jajcu in od njih pričakujemo, da so bolj papeški od papeža. Čeprav mora biti predsednik republike seveda politična in moralna avtoriteta, pa bi bilo hinavsko, da volivci, katerih velika večina je seveda daleč od tega, da bi bila bolj papeška od papeža, to pričakujejo od predsednika države. »Nobody is perfect,« (Nihče ni popoln, op. p.), kajne?  

Tudi, če bi soprogu predsedniške kandidatke Pirc Musarjeve dokazali, da je s svojim poslovanjem v preteklosti kršil pravni red (pa mu tega, kakor vem, niso), ta okoliščina ne bi smela pomeniti, da bi bila kandidatka zaradi tega slabša predsednica. Nenazadnje bi šlo za posle njenega moža in ne za njene posle. Pomembneje kot to je, da bi znala biti predsednica vseh državljank in državljanov, predvsem pa, da bi ustrezno zastopala državo. Po ustavi je namreč predsednik republike edini organ, ki predstavlja državo tako doma, kot tudi v tujini. 

Iz tega lahko med drugim izpeljemo tudi to, da mora predsednik republike svojo funkcijo opravljati predano (med opravljanjem predsedniške funkcije denimo ne sme opravljati drugega poklica), jo dobro razumeti, obvladati, se oglasiti, ko vlada ali opozicija ravnata nezakonito ali celo nevarno (tak nevaren primer je denimo pozivanje Janeza Janše, naj vlada podpre članstvo Ukrajine v zvezi NATO), poleg tega pa mora Slovenijo častno in protokolarno ustrezno zastopati na mednarodnem parketu, kar je, to mu pa vendarle moramo priznati, zelo dobro počel predsednik Borut Pahor. 

Pristojnosti predsednika republike sicer vsebuje ustava, ki določa, da razpisuje volitve v državni zbor, razglaša zakone,  imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom, postavlja in odpoklicuje veleposlanike in poslanike republike in sprejema poverilna pisma tujih diplomatskih predstavnikov, izdaja listine o ratifikaciji, odloča o pomilostitvah in podeljuje odlikovanja in častne naslove. Na zahtevo državnega zbora mora tudi izreči mnenje o posameznem vprašanju. Predsednik republike je po ustavi tudi vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil. 

Predsednika republike lahko v skrajnih primerih doleti tudi obtožba pred Ustavnim sodiščem. V primeru, če namreč predsednik republike pri opravljanju svoje funkcije krši ustavo ali huje krši zakon, ga lahko državni zbor tudi obtoži pred ustavnim sodiščem. 

Preberite še:

V prodaji