VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Samo ena institucija ima pri nas pravico odločati o splavu in posvojitvi otrok

Ali obstaja kakšna pravna podlaga za to, da bi ženske v Sloveniji ostale brez pravice do abortusa?
Fotografija: Tudi istospolni pari imajo temeljno pravico do posvojitve otrok. Foto: Spaskov/Shutterstock
Odpri galerijo
Tudi istospolni pari imajo temeljno pravico do posvojitve otrok. Foto: Spaskov/Shutterstock

To so osnovne človekove pravice, o katerih lahko odloča le Ustavno sodišče

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

 

Zahvaljujem se vam za zanimivi in aktualni vprašanji. 

Ko prejmem taka vprašanja, me vedno znova prešine, kako je možno, da si nekateri ljudje v naši državi samodejno postavljajo v vlogo arbitra, ki lahko presoja o tem, komu bodo podeljene najosnovnejše človekove pravice in komu ne in to le na osnovi njihovih subjektivnih prepričanj, ki nimajo nobene zveze niti z veljavnim pravnim redom, niti s prevladujočimi etičnimi normami, ki jih neguje EU. 

Ker sem na pravni fakulteti slučajno diplomiral ravno na temo ustavnega načela enakosti pred zakonom, dobro vem, kaj to načelo pomeni. Deli se namreč na absolutno enakost pred zakonom in pa na relativno enakost pred zakonom. Za osnovne človekove pravice, med katere spada tudi svobodno odločanje o rojstvu otrok, ki obsega tudi pravico do abortusa, velja, da bi morale pripadati vsakomur. Enako bi moralo veljati tudi za pravico do posvojitve otrok, ne glede na spolno usmerjenost, seveda, če posvojitelji izpolnjujejo vse zakonske pogoje za tako posvojitev.       

Ustavno sodišče je izreklo, da odrekanje možnosti skupne posvojitve partnerjema (istospolne) partnerske zveze dejansko nasprotuje samemu bistvu posvojitve, ki je v zagotovitvi stabilnega, ljubečega in podpornega okolja za otrokov razvoj. Ukrep vnaprejšnje izključitve partnerjev partnerske zveze od možnosti uvrstitve na seznam kandidatov za posvojitev pa ni primeren za dosego cilja varstva koristi posvojenca.

Nesporno bodo tudi v prihodnosti iz konservativnih krogov prihajale težnje po omejevanju pravic določenih skupin ljudi, zato smo lahko hvaležni, da imamo ta privilegij, da živimo v državi, kjer o najpomembnejših človekovih pravicah odloča Ustavno sodišče in ne (pristranske) politične skupine, in kjer je večina prebivalstva vendarle naklonjena naprednim idejam. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte